Програми

Наскільки більше даних зливає Windows 11 в порівнянні зі старими версіями

Share
Час читання: 2 хв.

Більшість наших читачів, ймовірно, знають про заяву ентузіастів у шапочках з фольги про те, що Windows 11 – не що інше, як шпигунське ПЗ, і використання новітньої операційної системи Microsoft призведе до того, що ваші дані потраплять у найпотаємніші куточки даркнета.

Звичайно, такі твердження сильно перебільшені, і вам, ймовірно, не варто надто турбуватися про свою безпеку, якщо ви постійно оновлюєте систему та захищаєте її надійним антивірусом. Однак, як показує недавнє дослідження, Windows 11 справді відправляє приголомшливі обсяги даних на власні та сторонні сервери. І найгірше те, що ОС робить це ще до того, як ви встановите або відкриєте свій перший додаток.

Фахівці з кібербезпеки The PC Security Channel використовували програму Wireshark для аналізу мережної активності на двох «чистих» установках Windows. Першим була нова Windows 11, а другим – стара добра Windows XP (теж чиста установка).

Швидкий аналіз показав, що Windows 11 підключається до багатьох сторонніх серверів та служб, більшість з яких нічого не робить, крім відстеження реклами. І варто відзначити, що всі ці дії відбуваються на кожному комп’ютері з Windows 11 із коробки, без запиту клієнта і до того, як він спробує використати Інтернет.

Повернувшись на 22 роки тому, ми підійшли до Windows XP, яку багато хто вважає одним із найкращих випусків Windows поряд з Windows 7. Швидке сканування операційної системи, якій понад двадцять років, показало набагато менш тривожну картину. Єдиним сервером, з яким Windows XP зв’язується з коробки, є Windows Update з простою і зрозумілою назвою. Жодних серверів Google, MSN, Bing або сумнівних рекламних трекерів, абсолютно нічого

– The PC Security Channel.

Однак світ не ділиться лише на чорне та біле. Windows 11 має набагато більші можливості, ніж її літня родичка, і не можна дати користувачам більше можливостей без підвищення мережевої активності. Тим не менш, зв’язок Windows 11 зі сторонніми серверами відбувається без дозволу, як тільки ви закінчите інсталяцію ОС.

Крім того, деякі з серверів і служб, до яких підключається Windows 11, не мають абсолютно жодного відношення до обчислень – все, що вони роблять, – це відстежують і збирають ваші дані, щоб продавати їх постачальникам реклами, ні в якому разі не покращуючи роботу вашого ПК (якщо ви не вважаєте поліпшенням релевантності реклами).

Коли ви поєднуєте все це з іншими продуктами Microsoft, ви отримуєте досить тривожну картину того, як компанія намагається максимально монетизувати своїх клієнтів.

Зрештою, ми не намагаємося зробити остаточну заяву, назвати Windows 11 шпигунським програмним забезпеченням або запропонувати вам відмовитися від нього на користь Linux. Експерименти, подібні до опублікованого на The PC Security Channel, дають їжу для роздумів, допомагаючи користувачам краще зрозуміти продукт, який вони використовують, і проаналізувати його еволюцію в сучасному світі.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows 11
  • Останні записи

    Оприлюднено інформацію про стан російської ядерної зброї

    Росія вважається другою у світі за ядерним потенціалом. На першому місці - США. В окупантів…

    30.09.2024

    Експерти з’ясували, що ШІ може стежити за користувачами

    Дослідник Йоган Рейбергер виявив вразливість у macOS-версії ChatGPT, яка дозволяє зловмисникам встановлювати шпигунське програмне забезпечення.…

    30.09.2024

    Twitter (X) втратила 78,7% вартості після покупки Ілоном Маском

    Вартість Twitter, перейменованої на X після покупки Ілоном Маском, різко впала, за оцінками консалтингової фірми…

    30.09.2024

    Британець замість iPhone 16 Pro отримав від Apple два блокноти

    У Великобританії чоловік замовив на офіційному сайті компанії Apple новий iPhone 16 Pro, але в…

    30.09.2024

    Microsoft випустила для ознайомлення безкоштовні версії Windows 11

    Компанія Microsoft представила безкоштовні ознайомчі версії Windows 11 перед виходом великого оновлення 24H2. Як правило,…

    30.09.2024

    Новий MacBook Pro на базі M4 отримає вдвічі більше ОЗП

    Авторитетний інсайдер під ніком ShrimpApplePro поділився у сервісі мікроблогів X фотографією упаковки базового 14-дюймового MacBook…

    30.09.2024