Головна Програми Розширення для браузера можуть за вами шпигувати

Розширення для браузера можуть за вами шпигувати

Дії більшості з нас тією чи іншою мірою відстежуються. Я говорю про те, що ми робимо в Інтернеті. Зовсім не обов’язково говорити про якусь змову або пильний інтерес до кожної конкретної людини. Я говорю про автоматизовані системи, які покликані оптимізувати показ реклами, визначити нашу поведінкову модель або ще якимось чином допомогти компаніям зробити Інтернет більш зручним для нас та вигідним для них. Але це не так вже й безпечно, адже навіть найнешкідливіші зібрані дані можуть потрапити не туди. Незалежно від того, чи перебуваєте ви в мережі, використовуєте телефон або використовуєте кредитну картку, є ймовірність, що ваші дані потраплять у поле зору небажаних осіб. При цьому одне з місць витоків найбільш вузьке та вразливе.

Зручність Google Chrome

Google Chrome – це браузер, до якого ви можете додавати різні плагіни , які виконують різні дії. Додавання розширення до браузера аналогічне до встановлення програми на ваш комп’ютер. Наприклад, якщо ви можете встановити перекладач, пошуковик, сервіс для таймменеджменту та багато іншого. Напевно, на будь-який смак чи завдання є розширення для Chrome.

Чи можна відстежити через браузер

Тепер люди можуть відслідковувати вас за допомогою цих розширень. Internet Explorer від Microsoft може бути і перестав займатися створенням мережевих небезпек навколо нас зі своїм відходом, але є ще Google. Вона так само чудово справляється із цим завданням.

Згідно BleepingComputer, дослідник, відомий як «z0ccc», ще деякий час тому створив сайт, який може використовувати встановлені користувачами розширення для створення його унікального профілю. Це відбиток пальця, який відкриває надто багато інформації. По суті, він дає можливість дізнатися майже все про користувача та його пристрій.

Які дані можуть зібрати через розширення браузера

Ці дані можуть складатися з такої інформації, як графічний процесор вашого комп’ютера, встановлені програми Windows, роздільна здатність екрана, встановлені шрифти та конфігурація обладнання.

Zoccc використовував цей веб-сайт для тестування понад 1000 розширень Chrome. Деякі з найпопулярніших розширень виявилися дуже корисними для побудови моделі користувача. Серед них найбільші розробники, включаючи Adobe та інші. Якщо ви займаєтеся веб-розробкою, ви можете відвідати Github Zoccc, щоб дізнатися більше. Там повно будь-якої важливої ​​інформації на тему.

Чи існує ще Internet Explorer

Не так давно Microsoft оголосила про припинення підтримки Internet Explorer в Windows 10. Це означає, що версії користувача Windows більше не отримують цей браузер, який вже давно не користувався великою популярністю. Так світ технологій вже став трохи безпечнішим.

Сталося це 17 серпня 2021 року . У цей день Microsoft перестала підтримувати Internet Explorer 11 усередині пакету офісних програм. Також він більше не підтримувався і в інших онлайн-сервісах, наприклад, в OneDrive.

Втім, браузер не перестав навіть встановлюватися в Windows 10 через те, що багато корпоративних продуктів були зав’язані саме на нього, і перехід мав бути поступовим. Тим не менш, факт уникнення «браузера для скачування інших браузерів» у бік Edge був неминучим. Для більш швидкого, але зручного переходу, в Edge була реалізована сумісність зі старим Internet Explorer.

 

Спочатку Edge з’явився в 2015 році, і вже тоді він був заміною фірмового браузера Microsoft. На той момент у нього вже склалася погана репутація, і користувачі вимагали чогось нового. Але перший крок був складним, а Edge був позбавлений проблем. В результаті в 2020 році його повністю переробили і випустили нову версію браузера, але вже на движку Chromium замість власного движка Microsoft.

Але цей браузер не позбавлений своїх особливостей. Зокрема, пов’язаних із безпекою. Одне ясно. Чим більша відкритість, тим більше дір, через які до вас можуть забратися зловмисники. А ще вони можуть просто збирати прямі та опосередковані дані. Для цього якнайкраще їм підходять розширення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: