На думку суду, Apple порушила три патенти Qualcomm

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Qualcomm минулої п’ятниці здобула важливу юридичну перемогу над Apple. Журі присяжних у федеральному суді в Сан-Дієго ухвалило, що Apple порушила три патенти Qualcomm і повинна виплатити за порушення близько 31 млн доларів.

Позов був поданий в минулому році. У ньому компанія Qualcomm звинуватила Apple в порушенні патентів, пов’язаних з технологіями збільшення автономної роботи смартфонів.

Штраф у розмірі 31 млн доларів — дуже скромне вимога до Apple, другий за величиною американської компанії після Microsoft, з ринковою вартістю 866 мільярдів доларів і річною виручкою в сотні мільярдів доларів. Проте штраф був розрахований як роялті від продажу кожного апарату, що є суд фактично підтвердив справедливість і правомірність такого підходу до визначення суми виплат — між тим, саме він піддається критиці з боку Apple. В результаті Qualcomm отримує набагато більше, ніж 31 млн доларів — за словами джерела, це «нова лінія атаки в дворічної юридичної битві».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Рішення журі приспіло дуже до речі, оскільки в квітні почнеться розгляд ключового позову в цьому протистоянні, поданого Apple на початку 2017 року. З його допомогою компанія Apple розраховувала ліквідувати те, що вона називає «незаконною бізнес-моделлю Qualcomm». У перекладі на звичайну мову йдеться про ліцензування патентів і продажу мікросхем виробникам смартфонів. Модель ліцензування патентів, пропонована Qualcomm, передбачає плату з продажної ціни кожного проданого пристрої, що, на думку Apple, несправедливо і незаконно.

Відзначимо, що журі оцінило три патенти Qualcomm в портфелі компанії в 1,41 долара в ціні одного смартфона. За словами представника Qualcomm, це підтверджує справедливість прийнятої практики ліцензування, а три патенти, визнані порушеними в цьому випадку, являють собою лише невелику частину портфеля Qualcomm, що складається з десятків тисяч патентів.

Рішення, винесене в п’ятницю, може вступити в силу вже в квітні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.