Акції Apple досягли нового рекордного максимуму після анонсу функцій ШІ

Час читання: 2 хв.
Акції Apple досягли нового рекордного максимуму після анонсу функцій ШІ

Після презентації власних моделей штучного інтелекту та підтвердження інтеграції ChatGPT у майбутнє програмне забезпечення, ціна акцій Apple зросла до нового історичного максимуму.

Реклама

Акції Apple досягли ціни $207, що підняло ринкову оцінку компанії майже до $3,176 трлн. Це означає, що компанія стала дорожчою, ніж будь-коли раніше, і тепер коштує більше, ніж виробник чіпів Nvidia, який нещодавно зайняв друге місце у відповідному рейтингу завдяки ажіотажу навколо штучного інтелекту. Microsoft з оцінкою трохи більше $3,2 трлн також залишається в числі лідерів, лише трохи поступаючись Apple.

Це означає, що Apple повернула собі позиції, втрачені минулого року. Рейтинг найбільших компаній світу зараз виглядає так:

Хоча Apple, схоже, відстає від Microsoft та Google з погляду штучного інтелекту, команда генерального директора Тіма Кука багато зробила правильно. Власні моделі штучного інтелекту ще не такі потужні, як кращі моделі OpenAI (GPT-4o) і Google (Gemini 1.5 Pro), але вони, як і раніше, близькі до багатьох кращих LLM, які доступні на ринку. І найголовніше: вони можуть працювати безпосередньо на iPhone, iPad і Mac, не вимагаючи величезних обчислювальних потужностей у хмарі, включаючи передачу даних, що є важливим плюсом щодо конфіденційності.

Є кілька причин, чому Apple, можливо, відстає в технічному плані у сфері LLM, але багато зробила правильно у своїй стратегії розвитку штучного інтелекту:

  • Apple залишається конкурентоспроможною з Android, тим більше, що важливу роль гратиме Gemini від Google. Функціональність iOS та Android завжди порівнюють, і тепер Apple знову наздоганяє конкурента.
  • Користувачі отримають легший доступ до найпопулярнішого додатка 2023 року, що дозволить Apple додатково отримувати вигоду від платних передплат ChatGPT Plus, оскільки Apple отримає частку підписок на додатки.
  • У потенційних помилках моделей ІІ можна звинувачувати OpenAI (або Google). Отже, зберігається імідж Apple як перфекціоністської компанії на випадок, якщо моделі штучного інтелекту конкурентів дадуть хибні твердження чи історичні помилки.
  • Apple може залучити користувачів та інвесторів щодо ІІ, одночасно працюючи над власними моделями ІІ. Як тільки вони стануть зрілими, то зможуть бути глибше інтегровані та краще позиціоновані.
  • Microsoft ослаблена тим, що Apple надала провідній компанії в галузі штучного інтелекту ще одну велику платформу. Це може зробити Copilot від Microsoft менш привабливим, якщо GPT-4o буде вбудований безпосередньо в iPhone та інші пристрої Apple.
  • Google щороку платить Apple 20 мільярдів доларів за її позицію пошукової системи за умовчанням на iPhone та інших компаніях і дуже боїться ChatGPT. Google тепер змушений перенести Gemini на iPhone, що може принести Apple фінансову вигоду.
  • Apple може вказати на захист даних: користувачі, яким не обов’язково потрібний ChatGPT, можуть використовувати LLM на пристрої Apple.
  • Для використання функцій штучного інтелекту потрібно як мінімум iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max або новіші пристрої з чіпом M1. Це дає споживачам гарний привід перейти на нове обладнання, хоча останніми роками цього було особливих причин.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.