Експерти переконані, що результати пошуку в Google стають дедалі гіршими

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Нещодавні дослідження, проведені групою фахівців з Університетів Веймара, Лейпцига та Центру масштабування аналітики даних штучного інтелекту, наочно продемонстрували погіршення якості пошукових результатів у популярній пошуковій системі Google.

Реклама

За словами фахівців, особливо це помітно в результатах пошуку різних товарів. У цьому випадку на перших позиціях пошукових видач користувачі часто зустрічають вельми сумнівні та підозрілі сайти низької якості. Ці ресурси застосовують всілякі методи нечесної оптимізації та обходу алгоритмів Google, щоб опинитися на перших місцях.

Вчені заявляють, що причина цього криється в тому, що багато веб-ресурсів використовують так званий affiliate-маркетинг. На таких сайтах публікуються огляди різних товарів зі спеціальними партнерськими посиланнями на офіційні сайти ритейлерів. У разі переходу користувачів за цими посиланнями і подальших покупок в онлайн-магазинах, сайти з оглядами отримують комісію.

Саме через affiliate-маркетинг, значною мірою, спостерігається погіршення пошукової видачі в Google. Наприклад, якщо користувач вводить у пошуковому рядку “найкращий телефон”, то справді якісні сайти, які давно працюють, програють “війну” за високі місця в пошуковій видачі тим проєктам, які використовують заборонені способи просування заради монетизації контенту.

Дослідники зазначають, що Google, а також багато інших популярних пошуковиків, активно намагаються протидіяти цій проблемі. Однак, як ідеться в результатах проведеного дослідження, поки що найбільшій інтернет-корпорації не вдалося досягти значного успіху. Вчені також підкреслюють, що за 2023 рік результати пошукової видачі Google трохи покращилися, але тільки якщо порівнювати їх з іншими пошуковими системами, такими як Bing і DuckDuckGo.

У пресслужбі корпорації Google заявили, що представлені дослідження не здатні відобразити загальну якість результатів пошукової видачі, оскільки до пошуковика надходять мільярди запитів щодня. Крім того, представник корпорації зауважив, що розробники Google у 2023 році впровадили безліч поліпшень для вирішення зазначених проблем.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ