Україна почне виробляти власні чипи: амбіційний курс Мінцифри

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Міністерство цифрової трансформації України оголосило про старт інноваційного проєкту з виробництва власних чипів. Згідно з планами, мережа компаній, які спеціалізуватимуться на автоматизованому проєктуванні чипів, зможе виробляти до 50 тисяч одиниць на місяць упродовж трьох років.

Заступниця міністра цифрової трансформації з євроінтеграції, Валерія Іонан, оголосила про цей амбіційний проєкт під час Презентації глобальної інноваційної візії України.

Проєкт передбачає створення мережі fabless компаній в Україні, які розроблятимуть технології, а виробництво чипів здійснюватиметься за кордоном. Протягом перших трьох років з запуску, ця ініціатива може забезпечити до 50 тисяч чипів щомісяця.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоча це значно менше, ніж виробництво гігантів, таких як Samsung чи TSMC, які випускають мільйони чипів для різних клієнтів, Україна спрямовує свої зусилля на задоволення внутрішніх потреб. Особливий акцент робиться на використанні чипів у військовій сфері, зокрема для виробництва дронів.

“Ми забезпечимо завдяки цьому потреби внутрішнього ринку, а також створимо базу для експорту”, — зазначила Валерія Іонан.

Міністр цифрової трансформації, Михайло Федоров, також анонсував, що вже у 2024 році Мінцифра презентує унікальний український чип. Проєкт реалізується у співпраці з кількома компаніями, враховуючи мультидисциплінарний підхід до розробки.

Хоча конкретні технічні характеристики ще залишаються в секреті, очікується, що цей проєкт визначить новий етап для технологічного потенціалу України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.