Україна готується до відкритого банкінгу: НБУ пояснює кроки та терміни

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Україна визначила шлях до впровадження концепції відкритого банкінгу, і заступник голови Національного банку України, Олексій Шабан, детально пояснив цей перехід.

Відкритий банкінг, який активно розвивається у всьому світі, передбачає структурований та безпечний обмін даними через відкриті API (інтерфейси програмування застосунків) між надавачами платіжних послуг. Згідно із законом України “Про платіжні послуги”, всі банки зобов’язані відкрити свої API до 1 серпня 2025 року.

Національний банк вже встановлює рамки для стандартизації відкритих API. Банки домовлятимуться про технічні та інші стандарти, включаючи базовий набір безоплатних API для обміну даними. За очікуваннями, навесні 2024 року ці стандарти дозволять банкам відкривати доступ до інформації за рахунками та навіть ініціювати транзакції до серпня 2025 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Лише учасники платіжного ринку, які отримають авторизацію Національного банку, матимуть доступ до рахунків, та лише з дозволу власника. Відкритий банкінг, який визначено в Україні в серпні 2023 року, дозволяє обмінюватися фінансовими даними між банками та сторонніми постачальниками послуг через відкриті API.

Цей стратегічний крок у напрямку відкритих фінансів в Україні має позитивний вплив на розвиток фінансового сектору та сприяє забезпеченню стандартів безпеки та стандартизації в обміні фінансовою інформацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.