НБУ збільшив обсяги продажу валюти: що це означає для гривні та економіки України

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Національний банк України (НБУ) продав на міжбанківському ринку понад 720 млн доларів за минулий тиждень, майже вдвічі перевищуючи показники попереднього тижня.

Протягом періоду з 13 по 17 листопада обсяг фінансових операцій НБУ з продажу склав 720,65 млн доларів, порівняно з 387,84 млн доларів тижнем раніше, показник зріс у 1,9 раза. Це значно перевищує середні інтервенції банку протягом 2023 року, що становлять 523 мільйони доларів.

Зазначимо, що обсяги купівлі валюти зменшилися у 2,5 раза, склавши 0,5 млн доларів порівняно з попереднім тижнем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Загалом, з початку 2023 року НБУ реалізував на міжбанку 24,287 млрд доларів та купив 212,38 млн доларів. Порівняно з минулим роком, ці показники нижчі, оскільки в 2022 році було продано 26,38 млрд доларів і 1,789 млрд євро, а також куплено 3,27 млрд доларів та 110,97 млн євро.

З початку жовтня, НБУ впроваджує режим керованої гнучкості обмінного курсу. Це означає, що офіційний курс буде визначатися операціями на міжбанківському ринку. Нацбанк залишається ключовим гравцем на ринку, продовжуючи контролювати ситуацію на валютному ринку України.

Курс на сегментах ринку, доступних для українців, залишається стабільним, а регулятор планує поступово пом’якшити валютні обмеження. Це входить в перший етап Стратегії пом’якшення валютних обмежень та переходу до більшої гнучкості обмінного курсу, який також передбачає повернення до інфляційного таргетування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.