Блокування карток і рахунків – НБУ запроваджує нові вимоги

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

31 жовтня в телеграм-каналах з’явилася інформація про те, що Національний банк звернувся до власників платіжних терміналів (банків і небанківських установ) з проханням здійснювати моніторинг відправників готівкових платежів та одержувачів коштів (власників карток, які отримують готівку).

Також повідомлялося, що деякі власники термінальних мереж планують запровадити фінансовий моніторинг і вимагатимуть від власників рахунків пояснювати джерело походження коштів, якщо на їхні картки надходить більше 30 000 гривень на місяць.

Однак Національний банк України прокоментував “Судово-юридичному журналу”, що ця інформація не відповідає дійсності. Національний банк України підтвердив, що вимоги фінансового моніторингу щодо операцій поповнення готівки за допомогою ПТКС залишаються незмінними.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

НБУ наголосив, що не запроваджував жодних нових вимог фінансового моніторингу, а інформація, поширена на основі недостовірних джерел, не відповідає дійсності.

Відповідно до закону, який діє з 2020 року, банки та небанківські установи зобов’язані здійснювати належну перевірку своїх клієнтів, у тому числі клієнтів, які вносять готівку через ПТКС для переказу коштів. Це означає, що платіжні сервіси, а не клієнти, повинні відповідати цим вимогам.

У листі № 25-0005/79667 від 27 жовтня 2023 року НБУ рекомендував банкам та небанківським установам використовувати можливість “інструменту довіри”. Цей інструмент дозволяє провайдерам платіжних послуг використовувати інформацію від третіх осіб для належної ідентифікації своїх клієнтів. Наприклад, фінансова компанія може укласти з банком договір про належну перевірку клієнта та використовувати надану банком інформацію.

Оскільки така можливість існує з 2020 року, лист НБУ не встановлює жодних нових вимог чи посилених підходів до фінансового моніторингу для банків та небанківських фінансових установ при проведенні готівкових операцій (у тому числі з використанням платіжних карток) через ПТКС.

Тому громадянам, які здійснюють свої звичайні платіжні операції в межах власних фінансових можливостей та доходів, не варто хвилюватися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.