Міністерство цифрової трансформації розповіло, що буде з інтернетом взимку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З наближенням зими в Україні зростає занепокоєння щодо стабільності інтернет-з’єднання під час відключень електроенергії. Телекомунікаційні компанії вжили заходів для захисту своїх мереж, придбавши генератори та акумулятори, але перехід інтернет-провайдерів на більш відмовостійкі технології все ще триває.

Значного прогресу було досягнуто минулого року, коли президент Зеленський підписав указ, який зобов’язав усіх телекомунікаційних провайдерів забезпечити можливість роботи їхніх мереж без електропостачання щонайменше 72 години. Крім того, Національний офіс спеціального зв’язку встановив вимоги до стійкості мережі, які повинні бути виконані до 1 вересня 2023 року.

Юрій Мацик, директор департаменту розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації, розповів Liga Tech про прогрес у виконанні цих вимог.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оператори завантаження старанно працюють над виконанням цієї вимоги, і дистриб’юторська мережа робить значний прогрес у цьому напрямку”, – сказав він.

Пан Мацик зазначив, що близько половини абонентів зможуть отримати доступ до фіксованої мережі під час планового відключення електроенергії. Абоненти, які використовують технологію пасивної оптичної мережі (PON), мають перевагу в тому, що їхні послуги не будуть перервані під час відключення. Основні гравці ринку повністю віддані просуванню цієї стійкої до відключень технології.

Як запобіжний захід, для роботи маршрутизатора без електроживлення потрібне окреме джерело живлення. Це можна зробити, придбавши павербанк і спеціальний адаптер живлення.

Пам’ятайте, що для роботи роутера без електромережі потрібне окреме джерело живлення. Це можна зробити, придбавши павербанк і спеціальний адаптер живлення.

Однак, за останніми даними, лише 37% абонентів фіксованого зв’язку в Україні наразі підключені до інтернет-мережі на основі PON, яка може витримувати тривалі перебої в електропостачанні. Цей відсоток є середнім по країні, що свідчить про те, що необхідно зробити більше для підвищення стійкості інтернет-послуг по всій країні.

Юрій Мацик наголосив на важливості забезпечення безперебійного зв’язку під час зимових відключень електроенергії.

“Дуже важливо, щоб громадяни мали доступ до надійного інтернету, особливо під час негоди. Зобов’язання великих провайдерів використовувати технології, стійкі до відключень, є позитивним кроком у цьому напрямку.

Важливо, щоб громадяни мали доступ до надійного інтернету, особливо під час поганої погоди. Зобов’язання великих провайдерів використовувати технології, стійкі до перебоїв, є позитивним кроком у цьому напрямку.

З наближенням зимового сезону залишаються питання щодо надійності інтернет-послуг в умовах можливих відключень електроенергії. Уряд вживає заходів для вирішення цієї проблеми, але лише рівень готовності інтернет-провайдерів та абонентів може визначити ступінь телекомунікаційної підтримки під час суворих зимових умов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.