США обмежать доступ китайських компаній до американських хмарних сервісів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Торгова війна між США та Китаєм за лідерство у сфері технологій знову загострюється. Як повідомляє The Wall Street Journal, адміністрація Байдена пропонує обмежити доступ китайських компаній до американських сервісів хмарних обчислень. Це може ще сильніше погіршити і без того далеко не ідеальні відносини між країнами.

Ініціатива, яка перебуває на розгляді в Міністерства торгівлі США, вимагатиме від американських постачальників хмарних послуг отримання ліцензії, перш ніж продавати або передавати свої послуги китайським фірмам, які використовують їх для тренування ШІ-моделей. Ліцензію буде надано тільки в тому разі, якщо департамент визначить, що угода не становить загрози для національної безпеки.

За даними The Wall Street Journal, адміністрацію Байдена особливо турбує прогрес Китаю в галузі штучного інтелекту, який має як цивільне, так і військове застосування. Пропоновані обмеження можуть мати істотний вплив на обидві країни. Китаю буде складніше розробляти і впроваджувати передові технології, що може уповільнити його економічне зростання. З боку Штатів обмеження можуть зашкодити американським компаніям, які продають свої хмарні послуги Китаю (світовими лідерами в цій сфері є Microsoft і Amazon).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також варто зазначити, що обмеження здатні мати ширший вплив на глобальну технологічну індустрію. Якщо інші країни візьмуть приклад зі США, це може фрагментувати світовий ринок хмарних послуг і ускладнити транскордонну діяльність компаній, що працюють у цьому сегменті. Очікується, що Міністерство торгівлі ухвалить рішення щодо пропозиції найближчими місяцями.

Минулого тижня також стало відомо, що уряд США запровадив обмеження на експорт до Китаю чипів штучного інтелекту. Йдеться про процесори, які спеціально зроблені або поліпшені для завдань машинного навчання. Мета американців полягає в тому, щоб перешкодити Китаю досягти успіху в галузі ШІ-технологій, які можуть вплинути на військові та економічні питання. Наприклад, розпізнавання облич, автономне водіння і обчислення з використанням квантової механіки. У відповідь Китай уже обмежив експерт двох ключових металів, використовуваних для виробництва чипів – галію і германію, через що вартість напівпровідників може помітно зрости.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.