Monobank заганяє клієнтів у борги

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Українці відмовили у реструктуризації боргу, який виріс майже вп’ятеро через пропущений платеж.

Клієнтка Monobank поскаржилася на фінансову установу, яка не погодилася перерахувати відсотки чи реструктуризувати заборгованість. Сума, яку українка має банку, з 33 000 грн зросла до 146 000 грн. Її відгук опублікували на порталі Мінфін.

Киянка Вікторія Павленко розповіла, що до повномасштабного вторгнення мала на картці Monobank розстрочки, які своєчасно погашала. Але вже під час війни кілька разів пропустила обов’язковий внесок. Коли фінустанова зажадала мінімальних внесків , клієнтка їх здійснювала, але через проблеми з роботою не змогла цього зробити у вересні та січні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як результат — нараховувалися відсотки, тож сума боргу зросла майже вп’ятеро — було 33 000 грн, а стало 146 000 грн . Жінка зазначила, що кілька разів зверталася до представників Monobank із проханням перерахувати відсотки чи реструктурувати заборгованість, але отримувала відмову. У клієнтки поки що немає доходів такого рівня, як до війни, тому не може погашати борг великими внесками.

Мінімальний платіж, який лише зупиняє нарахування більшої суми боргу, але не зменшує його, становить 6 000 грн . Як уточнила Вікторія, це половина її заробітної плати, яка витрачається дарма, лише на покриття відсотків, а розмір заборгованості при цьому стоїть на місці.

«Банк не йде на жодні поступки. Я розумію, що сама винна, бо влізла в кредит, але чи взагалі є сенс платити? Куди звертатись? Такі відсотки — це неадекватно, і, отже, поки я не маю 4 500 доларів, то просто платитиму гроші в нікуди. Мені дуже подобається Mono, але умови кредиту — жах, це вічне рабство. Дуже шкодую, що користувалась кредиткою до війни (якби знала, що втрачу свої доходи, ніколи б не взяла тут позику)», — констатувала користувачка.

Що відповіли у Monobank

У відповідь на скаргу клієнтки представники Monobank зазначили, що після подій 24 лютого невідворотно позначилася на банківському секторі, який зараз безпосередньо впливає на підтримку економіки країни. Для виконання зобов’язань перед вкладниками фінустанова продовжує списувати відсотки використання ліміту та інших кредитних послуг.

Несписання пені, штрафу та неустойки при невнесенні мінімального платежу банк пояснює відповідною постановою НБУ та розумінням тягаря подібних ситуацій для українців. Втім, згідно з регламентом, Monobank має списувати відсотки у розмірі 3,1% на місяць . А якщо клієнти не покривають платежі за розстрочками, їх списуватимуть з балансу картки, збільшуючи суму боргу.

Що стосується реструктуризації, то щодо кожного клієнта це питання розглядають індивідуально, враховуючи різні фактори, що впливають на ухвалення рішення. Банк рекомендує по можливості вносити мінімальний платіж та погашати розстрочку, щоб заборгованість поступово зменшувалась.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.