Сучасні російські ракети містять західну електроніку – експерти шукають план обходу санкцій

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ключові дані зі звіту Королівського науково-дослідного інституту оборони Сполученого Королівства.

Фахівці Королівського інституту оборони Великої Британії (RUSI) дослідили понад 20 одиниць російської зброї, які використовували ЗС РФ під час війни в Україні. Вони прийшли до висновку, що більшість боєприпасів були оснащені електронікою, виготовленою в західних країнах, повідомляє Vital Stories.

Фахівці досліджували крилаті ракети, системи зв’язку та засоби радіоелектронної боротьби, доставлені до них з поля бою. Виявляється, наприклад, ракети Х-101 та «Іскандер» значною мірою покладаються на компоненти, які РФ не може виробляти самостійно. У звіті зазначається, що російська оборонна промисловість отримала деякі компоненти після санкцій у 2014 році.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Всього було проаналізовано 27 одиниць зброї, які ЗС РФ позиціонують як «найсучаснішу російську». Експерти повідомляють, що виявили 450 імпортних комплектуючих, більшість з яких виготовлені в США. Також була знайдена електроніка з Великобританії, Німеччини, Японії, Швейцарії, Тайваню, Південної Кореї та Нідерландів.

Завдяки навігаційним елементам від Altera Corporation і Cypress Semiconductor можна визначити, що керуючою стає ракета 9М549 для комплексу «Торнадо-С». Обидві компанії розташовані в США. Подібні компоненти були виявлені в 2 ракетах зенітно-ракетного комплексу Х-59, крилатої ракети Х-101, ракети “Калібр” і ракетного комплексу “Іскандер”. Танки T72B3, які найчастіше використовуються ЗС РФ в Україні, також мають західну електроніку. Серед іншого, ці компоненти встановлені в «Тор-М2», комплексах радіоелектронної боротьби, ударних безпілотниках, радіостанціях.

У більшості випадків йдеться про мікроелектроніку так званого подвійного призначення, тобто вона може використовуватися і для військових цілей, і для оснащення побутових пристроїв. Також багато компонентів були класифіковані як “чисто побутові”, які дуже легко дістати.

Але була й електроніка, яку не можна постачати в РФ через санкції. У RUSI зазначають, що деякі деталі було завезено до Росії після того, як санкції 2014 року набули чинності. Фахівці стверджують, що крилата ракета типу “Калібр” оснащена електронікою 2018 та 2019 років випуску. Вони наполягають на тому, що компоненти були придбані в обхід закону, і що може застосовуватися шахрайська схема.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.