У lifecell та Vodafone розповіли, як війна вплине на тарифи мобільних операторів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Журналісти «Економічної правди» опублікували статтю про нюанси роботи провайдерів мобільного зв’язку в умовах воєнного часу. Думки співрозмовників видання про динаміку тарифоутворення у особливий період наведено нижче. Повний текст «Економічної правди» про поточні реалії на вітчизняному ринку мобільного зв’язку доступний для ознайомлення тут .

Lifecell

Представники оператора прогнозують зростання вартості послуг на кінець року. Наскільки саме – залежить від витрат на відновлення знищеної та пошкодженої під час боїв інфраструктури.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Другий фактор на користь зростання цін – знецінення нацвалюти та, як наслідок, збільшення плати іноземним партнерам за транснаціональний роумінг.

Купити євро/долари за офіційним курсом НБУ зараз нереально, доводиться купувати за комерційним курсом (+10% до курсу НБУ), зазначається у публікації.

Інші фактори – подорожчання енергоносіїв та вартості оренди, кратне зростання операційних витрат та скорочення абонентської бази через відплив населення за кордон, пояснили представники Lifecell.

«Vodafone-Україна»

Таку думку озвучили в компанії «Vodafone-Україна». За підрахунками оператора, сума витрат на відновлення пошкодженої мережі становитиме щонайменше ₴1,5 млрд.

Додаткові фактори на користь подорожчання:

  • зміна профілю споживання (падіння попиту на голосові послуги у разі зростання затребуваності мобільного інтернету);
  • міграція абонентів (перетікання користувачів у західні регіони та зростання споживання в селах потребують переналаштування мережі);
  • компенсація понесених витрат за встановлення нових базових станцій (+1600 під час військових дій).

Прогнозоване «Vodafone-Україна» зростання тарифів – кілька відсотків.

Думка представників «Київстару» в публікації не наводиться, однак з урахуванням вищевикладених тенденцій лідер «Великої трійки» українських провайдерів мобільного інтернету також підвищить вартість більшості своїх послуг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.