Чому Apple нікого не пускає до NFC для iPhone?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Остання антимонопольна битва Купертіно пов’язана із забороною для сторонніх компаній на роботу з технологією NFC у «яблучних» гаджетах. Як пише Bloomberg, за монополією Apple Pay ховається фінансовий зиск, а не турбота про безпеку.

Заборони Apple слабшають

В останні роки «яблучна» корпорація дає дедалі більше свободи користувачам. У 2020-му власники iPhone отримали можливість зміни браузера та поштового клієнта за замовчуванням. Минулого року Siri потоваришувала з альтернативними музичними сервісами на кшталт Spotify. На підході зовсім немислиме: відмова від Lighting на користь Type-C.

Проте позиція щодо доступу до NFC залишається незмінною. Тому власники айфонів у Росії тепер не можуть скористатися безконтактними платежами. Послуги Mir Pay доступні лише на відкритій ОС Android.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З кожного платежу – копієчка

Купертіно заявляє, що Pay – безкоштовний сервіс. Але за даними The Wall Street Journal, за кожну транзакцію кредитною карткою через Apple Pay банк відраховує 0,15%. Є комісія і для дебетових карток, але її розмір не розкривається. За деякими оцінками, лише з цих зборів IT-гігант отримує близько мільярда доларів на рік.

Для каліфорнійської корпорації $1 млрд — не така значна сума: тільки на сервісах та послугах компанія заробляє 20 млрд доларів. Але «яблучне» керівництво бачить перспективу. За інформацією Mastercard, 79% платежів у світі відбуваються безконтактним спосіб. У першому кварталі 2020 року обсяг таких транзакцій зріс на 40% і він продовжує зростати далі. Отже, збільшуватимуться і доходи Apple.

Як заявляють представники «яблучної» компанії, вони не допускають сторонніх операторів до NFC виключно заради безпеки та конфіденційності користувачів. Купертіно посилається на звіт 2016 року, в якому йдеться про те, що доступ до NFC на платформі Android скомпрометований хакерами .

Загроза від Євросоюзу

Європейська комісія вважає, що Apple зловживає домінуванням на ринку мобільних гаманців для пристроїв iOS. Не допускаючи інших технології NFC, каліфорнійський IT-гігант обмежує конкуренцію.

Антимонопольне відомство ініціювало розслідування. Якщо воно завершиться не на користь Купертіно, компанії доведеться поступитися. Прецедентів чимало: нещодавно Apple дозволила у деяких випадках проводити внутрішні покупки у додатках не через свою платіжну систему. Щоправда, від комісії корпорація все одно не відмовилася.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.