Євросоюз вимагає у Apple дозволити платити iPhone не лише з Apple Pay

Згідно з джерелом, найближчим часом ЄС готується пред’явити Apple звинувачення через обмеження доступу сторонніх компаній до технології NFC та Apple Pay відповідно.

Суд проти Apple

Буквально вчора Financial Times повідомило цікаву новину: Євросоюз готується пред’явити Apple звинувачення у порушенні антимонопольного законодавства через обмеження доступу сторонніх компаній до Apple Pay . Про це виданню повідомило відразу 4 різні джерела, безпосередньо знайомі з питанням.

Згідно із заявою видання, у Євросоюзі вважають, що Apple порушує закон у сфері боротьби з монополіями. Обвинувачення пов’язане з тим, що Apple обмежує доступ до технології NFC, завдяки якій ми з вами користуємося Apple Pay. Адже жодна з компаній не може дозволити собі безконтактні платежі за допомогою сторонньої програми.

Хоча користуватися NFC у додатках і не можна, оплата покупок в інтернеті за допомогою сторонніх сервісів можлива. 

Потрібно сказати, що справа з приводу обмеження NFC в iPhone не нова. Вперше ЄС звинуватив Apple у 2020 році, проте рухається воно не так швидко, як хотілося. Apple, у свою чергу, захищається тим, що дозвіл на використання NFC в сторонніх додатках серйозно підірве конфіденційність і безпеку користувачів, що прямо суперечить політиці компанії.

Суму штрафу, який хочуть запросити в Євросоюзі, не розголошують, однак повідомляється, що вона становитиме близько 10% від світового обороту. У 2020 році виручка компанії з Купертіно склала близько $274,5 млрд. Якщо приблизно прикинути 10% цієї суми, то штраф виходить близько $27 млрд доларів США. Погодьтеся, сума велика?

Очікується, що звинувачення будуть висунуті вже наступного тижня – з 2 по 8 травня. Євросоюз, як і сама Apple, від коментарів з цього приводу відмовилися.

Аналог Apple Pay на iPhone

Погодьтеся, останнім часом ми з вами настільки звикли оплачувати покупки за допомогою iPhone , що вже буває і не пам’ятаєш, коли востаннє брав із собою готівку або користувався карткою. На смартфонах Android, наприклад, вже давно є можливість змінити спосіб оплати за замовчуванням. Замість фірмового Google Pay можна встановити закордоном – PayPal і Venmo, які давно хотіли б отримати свій аналог Apple Pay. Якщо Євросоюз виграє це, то від цього можуть виграти і українські користувачі.

Звинувачення у невиконанні антимонопольного законодавства сипляться на Apple буквально звідусіль: нещодавно Spotify судилася з купертинівцями звинувачуючи останніх у тому, що вони не дозволяють стороннім музичним сервісам розвиватися належним чином. По-перше, Spotify завжди нижче Apple Music у пошуковій видачі App Store, по-друге, шведи повинні платити комісію 30%, а значить сторонній стрімінг завжди обходитися дорожче оригінального епловського.

Додайте до цього судові розгляди з Epic Games, які тривали кілька років. Як вважаєте, чи з’являться альтернативні магазини додатків на Айфоні?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.