Google заборонила стороннім програмам записувати телефонні розмови

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Записати телефонну розмову на Android-смартфоні ніколи не було великою проблемою. Навіть незважаючи на той факт, що в Android 9 Google заборонила запис дзвінків за замовчуванням, у багатьох смартфонах така фіча залишилася і працювала без жодних проблем. А на тих пристроях, які не мали вбудованої можливості запису, завжди можна було завантажити сторонню програму та записувати дзвінок там. З 11 травня 2022 року політика Google щодо цього змінюється: тепер компанія видалятиме з Google Play всі програми з такою функціональністю. Але навіть із таким обмеженням можна впоратися. Як? Про це сьогодні й поговоримо.

Чи можна записувати розмови на Android

Вперше про блокування запису дзвінків завели розмову ще далекого 2015 року. Тоді Google вперше видалила з мобільної операційної системи відповідний API, позбавивши тим самим користувачів можливості запису. Недовго думаючи, сторонні розробники створили свій аналог, який багато в чому виявився кращим за нативне рішення.

Після цього, у 2018 році, про заборону запис телефонних розмов заговорили знову. З виходом Android 9 корпорація Google заблокувала запис дзвінків за допомогою вбудованої програми Телефон. Великою проблемою для користувачів це не було, бо можна було завантажити будь-яку сторонню програму і горя не знати. Благо, в Google Play таких повно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Трохи згодом, у корпорації добра швиденько перевзулися і викотили свій інструмент для запису телефонних розмов, який працює досі. Багато хто, напевно, не в курсі, але в телефонах Google Pixel є вбудована функція запису дзвінків. Плюс, у китайських компаній Xiaomi і Vivo теж є свої інструменти з цього приводу. Інша річ, що в Україні телефони цих брендів зазвичай постачаються з дзвонилкою від Google, але про це пізніше.

В принципі, до сьогодні все так і тривало. Жоден користувач особливих проблем із записом розмов не відчував. Інструментів море: хочеш – купуй телефон із вбудованою фічею, хочеш – завантажуй сторонній софт з фірмового магазину додатків, але зовсім скоро все має змінитися.

Запис дзвінків на Android

Буквально днями розробник програми Call Recorder ACR звернув увагу на політику компанії Google , що змінилася, щодо API спеціальних можливостей , де знайшов цікавий рядок:

API для спеціальних можливостей не призначений для віддаленого запису дзвінків і не може запитуватись для цієї мети.

У документі сказано, що ці зміни набудуть чинності 11 травня 2022 року. За словами компанії, ці правила створені для підвищення конфіденційності та безпеки самих користувачів. При цьому зараз достеменно незрозуміло, чи Google просто блокуватиме всі сторонні програми для запису викликів або просто заборонить розробникам оновлювати свій софт.

Поки незрозуміло всіх тонкощів щодо сторонніх додатків. Упевнений, що пізніше стане зрозуміло, що там з фірмовими додатками від Xiaomi, Vivo, Huawei та інших виробників.

Чи законно записувати телефонну розмову

У принципі, політика Google щодо цього мені досить зрозуміла. По-перше, після введення заборони на сторонні програми простіше контролювати подібну фішку Android-смартфонів. Подумайте, тепер компанія самостійно зможе регулювати всі питання конфіденційності. А Xiaomi, Vivo та інші виробники, які мають вбудований інструмент запису розмов, будуть безпосередньо підпорядковуватися новим правилам.

По-друге, не слід забувати, що в багатьох країнах запис телефонної розмови заборонено законом. Погодьтеся, моніторити всі записуючі програми не так просто. А тут все централізовано, регулює або сама Google або виробник смартфонів.

Як записати телефонну розмову на Android

Незважаючи на нові обмеження Google, записати телефонну розмову на Android все ж таки можна. По-перше, зарубіжні джерела стверджують , що вбудовані програми для запису дзвінків у Google Pixel, Xiaomi та Vivo продовжать працювати в тому ж порядку (цікаво, що в документі про це ні слова), а по-друге, додаток Телефон від Google все ще буде доступно в Google Play, його ніхто не скасовував.

Щоб записати телефонну розмову на Android , вам необхідно:

  • Завантажити програму Телефон від Google на свій смартфон і відкрити його.
  • Коли з’явиться запит на зміну програми дзвінків, натисніть За замовчуванням.
  • Набрати номер потрібного абонента, дочекатись відповіді.
  • Потім натиснути кнопку запису (іконка диктофона), натиснути Зупинити, коли розмова закінчиться.
  • Після цього перейдіть до програми Телефон, відкрити вкладку Недавні, вибрати потрібного абонента та знайти потрібний дзвінок.

Зрозуміло, що такий спосіб має певні обмеження. Ось основні з них:

  • Якщо дзвінок поставлено на утримання або ви здійснюєте конференц-дзвінок, запис буде неможливим.
  • Налаштувати автоматичний запис дзвінків на Android не вдасться.
  • Співрозмовник знатиме, що розмова записується.
  • Не всі телефони підтримують цю функцію, потрібно перевірити все вручну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.