Новини України та Світу

Шахраї крадуть у клієнтів Monobank величезні суми – у банку кажуть, що все законно

Share

Клієнти Monobank почали скаржитися на зникнення грошей із їхніх карток. Списання грошей відбувається в кілька підходів – і триває доти, доки гроші не закінчуються. У самому банку кажуть, що ці транзакції відбуваються без порушення правил.

На сайті “Мінфін” клієнтка банку під ніком AlenaAlena77 розповіла, що з її картки без її ж відома у 4 підходи було списано 35 тис. грн. Гроші списувалися вночі, під час перших трьох підходів списувалося по 10 тис. грн, а під час четвертого – 5 тисяч.

При цьому вона зазначає: банк ніяк не відреагував на зняття таких великих сум. “Від банку не було ні повідомлення, ні підтвердження операцій, ні дзвінка. І досі тиша. За ніч вкрадено з картки всі гроші під нуль”, – стверджує Alena Alena77.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Схоже сталося і з клієнткою під ніком MariiaV. За її словами, вночі з її карти було списано всі гроші.

Причому списання також пройшло в кілька підходів. Під час кожного з них, зазначає вона, списувалися різні суми – від кількох гривень до тисяч.

Як і у випадку з AlenaAlena77, банк не звернув уваги на те, що відбувається. “Як могли зняти всі гроші, і при цьому банк не запросив жодного підтвердження? Де служба безпеки ваших клієнтів? Де перевірка на підозрілі транзакції?” – запитує MariiaV.

Водночас вона зазначає: у самому банку допомагати їй фактично відмовилися. Там порадили звернутися до поліції.

Що кажуть у банку

У відповіді AlenaAlena77 Monobank розповів, що всі операції пройшли за допомогою протоколу захисту 3DS, який передбачає підтвердження платежів. Понад те, зазначають у банку, повідомлення щодо кожної з операцій було відправлено.

У відповіді MariiaV працівники Monobank розповіли, що не всі сайти використовують протокол захисту 3DS. Отож оплата може проходити просто за введеними даними з картки, тобто без підтвердження.

Крім цього, в банку порадили не передавати персональні дані картки та її саму третім особам. А також не вводити дані картки на сумнівних ресурсах та контролювати інтернет-ліміт. Чим фактично зняли із себе відповідальність за те, що сталося.

У клієнтів ПриватБанку подібним способом гроші крадуть вже давно

Клієнти ПриватБанку вже неодноразово скаржилися на те, що шахраї ночами знімають з їхніх карток гроші. Банк же радить їм краще дбати про збереження своїх коштів.

Чергова клієнтка ПриватБанку поскаржилася на зникнення з її картки величезної суми грошей та повну бездіяльність банку нещодавно. Цього разу йшлось про понад 23 тис. грн, знятих майже у тисячу підходів.

Вона розповіла, що вперше гроші з її карти невідомі почали знімати посеред дня – о 15:28 сервіс Google Huga Do щохвилини списував із неї по 26,12 грн, доки не зняв загалом 702 грн.

Раніше цей сервіс кілька разів знімав з її карти гроші, а потім повертав назад. Розмір транзакцій також становив 26,12 грн.

А вночі – о 23:58 – з інтервалом у 30 секунд уже інший сервіс, Google Garena, у 875 підходів зняв із її картки 22,855 тис. грн. Причому розмір кожної транзакції становив ті самі 26,12 грн.

“За весь цей час банку нічого підозрілим не здалося – жодного смс, жодного дзвінка! Я отримала смс про підозрілі дії лише за два дні”, – розповідає клієнтка банку.

Зі свого боку, ПриватБанк пообіцяв провести перевірку того, що сталося. “Наші фахівці проведуть перевірку щодо цієї ситуації та зв’яжуться з вами за її результатом”, – пообіцяли у банку.

При цьому, за словами клієнтки, співробітники установи з нею справді зв’язалися. Результатом їхнього спілкування стало зняття ПриватБанком із себе відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • Ні одного призвіща в статті, автор все сам придумав?
    В Моно є опція Динамічний CVV2, ліміт Інтер витрат і заборона знаття в банкоматі, сам користуюсь.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Оновлення Samsung Galaxy S25 Ultra розчарує користувачів

    У тому числі це означає і те, що Samsung доведеться шукати інші способи продовжити час…

    29.04.2024

    Анонсовано оновлення класичного Nokia 3210

    Компанія HMD Global підтвердила вихід поновлення класичної моделі кнопкового телефону Nokia 3210. Свіжу версію пристрою…

    29.04.2024

    Названо смартфони Samsung які більше не оновлюватимуться – список

    Samsung позбавляє підтримки майже 50 моделей Galaxy Видання Gizmochina опублікувало список смартфонів, які не будуть…

    29.04.2024

    Названі головні нововведення та особливості iOS 18

    Аналітик Bloomberg Марк Гурман опублікував новий інсайдерський звіт, присвячений прошивці iOS 18, що готується до…

    29.04.2024

    Топ-2 помилки, які непомітно знищують батарею смартфона

    Щодня, використовуючи свої мобільні телефони для виконання різних завдань, здійснення дзвінків або просто читання новин,…

    29.04.2024

    Свідома диверсія: месенджер Telegram заблокував чат-боти СБУ, ГУР та Мінцифри для повідомлень про ворога

    Месенджер Telegram, який належить Павлу Дурову, ввечері 28 квітня несподівано та без попереджень заблокував низку…

    29.04.2024