Шахраї крадуть у клієнтів Monobank величезні суми – у банку кажуть, що все законно

Клієнти Monobank почали скаржитися на зникнення грошей із їхніх карток. Списання грошей відбувається в кілька підходів – і триває доти, доки гроші не закінчуються. У самому банку кажуть, що ці транзакції відбуваються без порушення правил.

На сайті “Мінфін” клієнтка банку під ніком AlenaAlena77 розповіла, що з її картки без її ж відома у 4 підходи було списано 35 тис. грн. Гроші списувалися вночі, під час перших трьох підходів списувалося по 10 тис. грн, а під час четвертого – 5 тисяч.

При цьому вона зазначає: банк ніяк не відреагував на зняття таких великих сум. “Від банку не було ні повідомлення, ні підтвердження операцій, ні дзвінка. І досі тиша. За ніч вкрадено з картки всі гроші під нуль”, – стверджує Alena Alena77.

Схоже сталося і з клієнткою під ніком MariiaV. За її словами, вночі з її карти було списано всі гроші.

Причому списання також пройшло в кілька підходів. Під час кожного з них, зазначає вона, списувалися різні суми – від кількох гривень до тисяч.

Як і у випадку з AlenaAlena77, банк не звернув уваги на те, що відбувається. “Як могли зняти всі гроші, і при цьому банк не запросив жодного підтвердження? Де служба безпеки ваших клієнтів? Де перевірка на підозрілі транзакції?” – запитує MariiaV.

Водночас вона зазначає: у самому банку допомагати їй фактично відмовилися. Там порадили звернутися до поліції.

Що кажуть у банку

У відповіді AlenaAlena77 Monobank розповів, що всі операції пройшли за допомогою протоколу захисту 3DS, який передбачає підтвердження платежів. Понад те, зазначають у банку, повідомлення щодо кожної з операцій було відправлено.

У відповіді MariiaV працівники Monobank розповіли, що не всі сайти використовують протокол захисту 3DS. Отож оплата може проходити просто за введеними даними з картки, тобто без підтвердження.

Крім цього, в банку порадили не передавати персональні дані картки та її саму третім особам. А також не вводити дані картки на сумнівних ресурсах та контролювати інтернет-ліміт. Чим фактично зняли із себе відповідальність за те, що сталося.

У клієнтів ПриватБанку подібним способом гроші крадуть вже давно

Клієнти ПриватБанку вже неодноразово скаржилися на те, що шахраї ночами знімають з їхніх карток гроші. Банк же радить їм краще дбати про збереження своїх коштів.

Чергова клієнтка ПриватБанку поскаржилася на зникнення з її картки величезної суми грошей та повну бездіяльність банку нещодавно. Цього разу йшлось про понад 23 тис. грн, знятих майже у тисячу підходів.

Вона розповіла, що вперше гроші з її карти невідомі почали знімати посеред дня – о 15:28 сервіс Google Huga Do щохвилини списував із неї по 26,12 грн, доки не зняв загалом 702 грн.

Раніше цей сервіс кілька разів знімав з її карти гроші, а потім повертав назад. Розмір транзакцій також становив 26,12 грн.

А вночі – о 23:58 – з інтервалом у 30 секунд уже інший сервіс, Google Garena, у 875 підходів зняв із її картки 22,855 тис. грн. Причому розмір кожної транзакції становив ті самі 26,12 грн.

“За весь цей час банку нічого підозрілим не здалося – жодного смс, жодного дзвінка! Я отримала смс про підозрілі дії лише за два дні”, – розповідає клієнтка банку.

Зі свого боку, ПриватБанк пообіцяв провести перевірку того, що сталося. “Наші фахівці проведуть перевірку щодо цієї ситуації та зв’яжуться з вами за її результатом”, – пообіцяли у банку.

При цьому, за словами клієнтки, співробітники установи з нею справді зв’язалися. Результатом їхнього спілкування стало зняття ПриватБанком із себе відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.