Чи правда, що користуватися Apple Pay небезпечно?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В інтернеті з’явилося дослідження, щоб дізнатися, наскільки легше чи важче вкрасти гроші з iPhone через Apple Pay, ніж з пластикової карти. Результат не здивував – переходити на платіжний сервіс Apple потрібно якомога швидше.

Для чистоти експерименту співробітники порталу взяли портативний банківський термінал, купили ТОВ з розрахунковим рахунком і спробували обікрасти заздалегідь підготовлених людей, прикладаючи термінал до їхніх кишенях, в яких лежали кошти оплати.

Найпростішим варіантом виявився самий малоймовірний – якщо у людини в кишені лежить одна банківська карта. В такому випадку, дійсно, досить просто прикласти термінал до кишені, і гроші перейдуть на рахунок. Однак, люди зазвичай не зберігають картки таким чином, до того ж існує ряд нюансів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість великих банків обмежує суму коштів, які можна списати без введення пін-коду карти, однією тисячею гривень. Тому, найчастіше сума списання у шахраїв становить 999 гривень. Крім того, красти такий обсяг коштів постійно не вийде. При таких діях система безпеки банку може порахувати транзакції підозрілими і заблокувати роботу терміналу на певний проміжок часу. Через це зловмисникам доводиться постійно списувати різні суми, що істотно знижує їх дохід.

Ситуація стає ще складнішою в момент, коли у людини в кишені, сумці або гаманці лежить не одна карта, а, наприклад, банківські та транспортні разом. Більшість терміналів видають помилку при вигляді декількох джерел інформації, а дехто обирає перший-ліпший і взаємодіють з ним. Тому рішення носити всі карти в одному місці більш безпечне, проте все одно є шанс опинитися обкраденим.

Варто додати, що у банківських карт є істотний недолік. Вони не можуть запросити підтвердження транзакції. Але це може зробити Apple Pay. Перед кожною оплатою власник пристрою або вводить пароль, або підтверджує своє рішення за допомогою Touch ID або Face ID. Виходить, що шанс шахрая списати гроші з вашої картки, використовуючи бездротовий термінал і ваш телефон або смарт-годинник прагне до нуля.

Другим плюсом Apple Pay є заборона на передачу будь-яких даних до того, як власник підтвердить свій намір щось оплатити.

З пластикової картки, при наявності певних навичок і устаткування, можна отримати інформацію про її номер і термін дії. Існують інтернет-магазини, в яких наявність CVV-коду (три цифри на зворотному боці) не обов’язково для оплати покупки. Таким чином, вкравши дані вашої карти, зловмисники можуть купити що-небудь через неї в таких магазинах.

У Apple Pay такої проблеми немає. Коли термінал оплати з’являється поруч з пристроєм Apple, програма просить власника підтвердити намір списати гроші з карти. До цього підтвердження система не передає будь-які дані терміналу, більш того, він навіть не розуміє, що це платіжний засіб. Таким чином злодюжка, піднісши спеціальне обладнання до вашого смартфону, не отримає ніякої цінної інформації.

Виходить, що Apple Pay набагато безпечніше банківських карт і якщо є така можливість – ми рекомендуємо користуватися саме платіжним сервісом Apple, а не пластиком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.