Чи повернуться в Україну «Яндекс» і «Вконтакте»

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В Україні заговорили про скасування санкцій на російські ресурси, які президент увів своїм указом в травні минулого року.

У список потрапили 1228 фізичних та 468 юридичних осіб, а інтернет-провайдерам заборонили надання послуг доступу до ресурсів сервісів російського порталу Yandex.ru, Mail.ru і соцмереж «ВКонтакте» і «Одноклассники» – пише vesti-ukr.

Зараз в IT-середовищі обговорюють можливе скасування санкцій щодо «Яндексу». Але в самій компанії це не коментують.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Спасибі за ваше запитання, але ми не коментуємо чутки», – сказав прес-секретар «Яндексу» Ілля Грабовський. Що буде із санкціями Фахівці вважають, що скасування санкцій на російські інтернет-ресурси дуже малоймовірне.

«Я не думаю, що це можливо», – вважає експерт громадської організації «Інформаційна безпека» Тетяна Попова. Керівник Лабораторії комп’ютерної криміналістики Cyberlab Сергій Прокопенко теж не бачить підстав для цього.

«Найімовірніше, та мета, яка була поставлена, досягнута – знизити аудиторію російських інтернет-сервісів і обмежити застосування програм виробництва РФ у держорганах. Частина користувачів, звичайно, пересіла на VPN і анонімайзери. Але навіть мої знайомі, які не мають стосунку до IT-сфери, перестали користуватися «Яндекс-картами» і перейшли на інші сервіси», – сказав Прокопенко.

До речі, серйозною проблемою є те, що наші військові викладають у соцмережах фото зброї і адреси позицій у зоні АТО, чим потім можуть користуватися бойовики.

«Інстаграм» став схожий на «ВКонтакте»

Молодіжний «Інстаграм» дійсно став схожий на «ВКонтакте». А основні ньюзмейкери – підлітки. «В нас у школі всі дівчатка зареєструвалися після заборони саме там. Більшість однокласниць – під псевдонімами, навіть мами не знають. Ми ділимося смішними картинками і статусами. У мене вже 800 підписників, хоча «ВКонтакте» було всього зо півсотні друзів. Ще майже всі зірки ведуть там свої сторінки», – сказала 12-річна Анастасія.

Серед акаунтів відомих особистостей є сторінка і заступника начальника Нацполіції України Вадима Трояна. Він викладає там свої селфі і статуси, настільки популярні серед підлітків «ВКонтакте».

Наприклад, днями поділився такою думкою: «Ми не можемо контролювати складні моменти нашого життя, але в змозі вирішити робити своє життя не таким складним». П’ять днів тому один з головних копів країни повідомив своїм підписникам таке: «Скажи мені, мамо, скільки коштує моє життя? Моє життя – це драма, моя душа лине в височінь…» А одне з перших фото свого «Інстаграму» він підписав так: «Не всі мріють і бачать сни однаково».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.