Науковець розповіла, чим нас здивує Інтернет через 2-3 роки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Сьогодні важко уявити собі життя без Інтернету. У всесвітній мережі люди знайомляться, навчаються, моніторять новини, проводять дозвілля, шукають рецепти млинців, читають книги, дивляться фільми, слухають музику, малюють, розважаються… Словом, життя без Інтернету вже зовсім “не таке”.

Сьогодні, до речі, відзначається Міжнародний день Інтернету.

Всесвітня павутина, глобальна мережа… Нині Інтернет – віртуальна бібліотека всіх знань людства, безмежний кладезь інформативних ресурсів.

Власне, розвиток цієї фантастичної технології почався у 1960-х років, коли уряд США замовив створення розподілених комп’ютерних мереж, стійких до пошкоджень. Попередницею Інтернету стала мережа ARPANET, яка на початку 1970-х об’єднувала близько 200 вузлів. У 80-х роках ті ж американці створили магістральну мережу Національного наукового фонду. А потім почався “ефект лавини” – національні, комерційні, приватні мережі врешті злилися в одну глобальну. У 90-х роках Інтернет став масово доступним.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цікаво, а чи змінився він за останні 20 років? І як буде змінюватися далі?

“Давайте проаналізуємо комп’ютерну еру. Все почалося у 1956 році, коли у Дартмунді (США) зібралося кілька молодих кібернетиків, які створили перші лампові комп’ютери, – каже Експрес-Онлайн Ірина Юрчак, доцент кафедри систем автоматизованого проектування НУ “Львівська політехніка”, кандидат технічних наук. – Другим поколінням комп’ютерів були транзисторні, третім – комп’ютери на інтегральних схемах, а четвертим – з використанням мікропроцесорів. А вже у 80-х роках Японія створює комп’ютер п’ятого покоління – з функціями штучного інтелекту.

Чи змінився Інтернет за останні 20 років? Та він змінюється кожні півроку! Нинішній Інтернет на повну силу використовує функцію штучного інтелекту. Дивіться: коли ви вводите у пошуковик слово, комп’ютер відповідає вам не як машина, а як людина. За цим стоїть кропітка робота тисяч розробників.

І те, що колись здавалося фантастикою — телефонні розмови з зображенням співрозмовника у реальному часі, віртуальна присутність на наукових конференціях тощо — тепер є цілком банальним явищем”.

Як зауважує науковець, розвиток Інтернету — найперспективніша сфера, яка зараз розвивається семимильними кроками. Чого нам чекати далі? Чим здивує нас інтернет у майбутньому?

“Зараз активно розвивається напрям доповненої та віртуальної реальності. Скажімо, зараз, щоб потрапити у віртуальний світ, нам потрібні аксесуари – спеціальні окуляри, шолом. Зараз ведуться розробки тривимірного світу в Інтернеті, доступного для кожного споживача.

А пам’ятаєте фільм “Голограма для короля”? Програмістам замовили проект, який би дозволяв під час телефонної розмови створювати голограму співрозмовника. І це справді буде зроблено за якихось два-три роки, от побачите”.

Крім того, науковець передрікає, що розвиток інтернет-технологій дозволить нам керувати комп’ютером не лише за допомогою клавіатури, мишки чи команд, а власним голосом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.