Categories: Інтернет

Уже з весни в Україні діятиме зв’язок 4G, та покриття буде не всюди

Share
Український державний центр радіочастот провів перший тендер з отримання ліцензій на 4G-зв’язок. Оператори мобільного зв’язку заплатили за радіочастоти в діапазоні 2600 МГц майже 2,5 мільярда гривень й обіцяють надавати якісно нові послуги вже навесні. Та чи стануть вони доступними для всіх?

— Загалом під час тендеру було продано сім лотів на суму 2,46 мільярда гривень, — розповідає газеті Експрес Роман Химич, експерт ринку телекомунікацій. — Лоти придбали оператор lifecell, “Київстар”, “ВФ-Україна” (тобто “Vodafone-Україна”). — Зауважу, що 4G буде розгорнуте лише у великих містах. Для споживачів це означатиме підвищення середньої швидкості завантаження передачі даних. У мережах четвертого покоління менший так званий пінг — затримка з передачею сигналу, що важливо у таких сервісах, як Вайбер чи Скайп. Також це важливо для розвитку систем телемедицини, телеметрії, виробничих та індустріальних процесів.

— Коли зв’язок нового покоління стане доступним у великих містах?

— “Київстар” може запустити 4G у великих містах вже в другій половині березня. Vodafone тестуватиме нові послуги у квітні, але спершу в окремих торгових або офісних центрах. Уповні в обласних центрах такий зв’язок функціонуватиме з середини літа.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

— Чи стане кращим зв’язок у селах?

— На жаль, ні. Два тендери (один з яких відбувся, а інший ось-ось відбудеться) не вирішують ключове завдання — подолання розриву між доступністю до сучасних телекомунікаційних послуг у містах і за їхніми межами. Відтак села й надалі залишаться поза якісним зв’язком.

— Чи всі телефони можуть підтримувати сервіси в 4G?

— Абоненти можуть перевірити готовність свого мобільного телефону та SIM-картки до 4G за допомогою простих USSD-кодів, — пояснив Петро Чернишов, президент однієї з компаній операторів зв’язку. — Щоб дізнатись, чи буде функціонувати SIM-карта в мережі 4G, потрібно набрати код *245*4# виклик. Щоб з’ясувати, чи підтримує телефон 4G — набрати код *245*5# виклик. Абоненти можуть безплатно замінити свою SIM-карту USIM-карткою, яка підтримує стандарт 4G, або придбати 4G-смартфони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: 4Gукр
  • Останні записи

    OpenAI представила GPT-4o

    OpenAI оголосила про випуск нової флагманської моделі генеративного ІІ під назвою GPT-4o, повідомляє TechCrunch. Нову модель планують…

    14.05.2024

    Смартфони Sony втрачають позиції на тлі успіху Google Pixel

    В останні роки ринок смартфонів зазнав значних змін, і одним із ключових гравців, які вплинули…

    14.05.2024

    Apple почне продавати шолом Vision Pro за межами США

    Apple готується розпочати продаж своєї гарнітури доповненої реальності Vision Pro в Європі та Азії, прагнучи…

    14.05.2024

    Нові iPad оснащені меню здоров’я батареї, що включає лічильник циклів та опцію обмеження зарядки до 80%

    В останніх моделях iPad Air та iPad Pro з'явилося нове меню «Здоров'я» акумулятора (Battery Health)…

    14.05.2024

    Миючий пилосос Dyson WashG1 працює без всмоктування (відео)

    Dyson представила миючий пилосос WashG1, який відрізняється від інших подібних моделей унікальною конструкцією: він позбавлений…

    14.05.2024

    7 способів обійти захист від скидання налаштувань до заводських налаштувань на пристроях Samsung

    Перевірка облікового запису Google, також відома як захист від скидання до заводських налаштувань, є інтегрованою…

    14.05.2024