Уже з весни в Україні діятиме зв’язок 4G, та покриття буде не всюди

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Український державний центр радіочастот провів перший тендер з отримання ліцензій на 4G-зв’язок. Оператори мобільного зв’язку заплатили за радіочастоти в діапазоні 2600 МГц майже 2,5 мільярда гривень й обіцяють надавати якісно нові послуги вже навесні. Та чи стануть вони доступними для всіх?

— Загалом під час тендеру було продано сім лотів на суму 2,46 мільярда гривень, — розповідає газеті Експрес Роман Химич, експерт ринку телекомунікацій. — Лоти придбали оператор lifecell, “Київстар”, “ВФ-Україна” (тобто “Vodafone-Україна”). — Зауважу, що 4G буде розгорнуте лише у великих містах. Для споживачів це означатиме підвищення середньої швидкості завантаження передачі даних. У мережах четвертого покоління менший так званий пінг — затримка з передачею сигналу, що важливо у таких сервісах, як Вайбер чи Скайп. Також це важливо для розвитку систем телемедицини, телеметрії, виробничих та індустріальних процесів.

— Коли зв’язок нового покоління стане доступним у великих містах?

— “Київстар” може запустити 4G у великих містах вже в другій половині березня. Vodafone тестуватиме нові послуги у квітні, але спершу в окремих торгових або офісних центрах. Уповні в обласних центрах такий зв’язок функціонуватиме з середини літа.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

— Чи стане кращим зв’язок у селах?

— На жаль, ні. Два тендери (один з яких відбувся, а інший ось-ось відбудеться) не вирішують ключове завдання — подолання розриву між доступністю до сучасних телекомунікаційних послуг у містах і за їхніми межами. Відтак села й надалі залишаться поза якісним зв’язком.

— Чи всі телефони можуть підтримувати сервіси в 4G?

— Абоненти можуть перевірити готовність свого мобільного телефону та SIM-картки до 4G за допомогою простих USSD-кодів, — пояснив Петро Чернишов, президент однієї з компаній операторів зв’язку. — Щоб дізнатись, чи буде функціонувати SIM-карта в мережі 4G, потрібно набрати код *245*4# виклик. Щоб з’ясувати, чи підтримує телефон 4G — набрати код *245*5# виклик. Абоненти можуть безплатно замінити свою SIM-карту USIM-карткою, яка підтримує стандарт 4G, або придбати 4G-смартфони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.