Жорсткі диски понад 20 Тбайт перейдуть на скляні пластини

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Жорсткі диски ємністю 20 Тбайт вже поставляє компанія WDC, а через місяць почне поставляти і Seagate. Перша для збільшення щільності запису використовує «черепичний» запис SMR і «підмагнічування» ePMR, а друга буде використовувати технологію HAMR з локальним розігрівом магнітних пластин. Випустити HDD більшої ємності компанії зможуть тільки в тому випадку, якщо будуть використовувати скляні пластини, вважає виробник «млинців» компанія Hoya. Як впевнені в Hoya, 22- і 24-Тбайт жорсткі диски, які очікуються на ринку в 2022 році, можна буде випустити тільки в двох випадках. По-перше, число пластин повинно бути збільшено до десяти і більше штук. По-друге, істотно збільшити щільність запису можна тільки за рахунок технології HAMR – допоміжного нагріву ділянки записи для подолання коерцитивної сили магнітної поверхні диска.

Саме на останню технологію зробили ставку в Seagate, тоді як Western Digital спочатку вирішила реалізувати технологію MAMR або допоміжного мікрохвильового опромінення ділянки для запису, що теж дозволяє подолати коерцитивної силу магнітного шару. На думку Hoya, технологія MAMR життєздатна, але не зможе далеко розсунути межі збільшення ємності накопичувачів. В принципі, компанія WDC з цим згодна і також розробляє власні варіанти записи з підігрівом (HAMR). І ось тут-то Hoya розкривається у всій красі. Поки її головний конкурент – Showa Denko – робить ставку на алюмінієві пластини, Hoya розвиває виробництво скляних пластин. Тільки скло дозволить випускати більш тонкі і міцні пластини, щоб в пакет жорсткого диска можна було встановити 10, 11 і 12 магнітних пластин, а може бути і більше.

Що стосується технології HAMR, то скло без появи дефектів зможе витримати локальний нагрів до 700° C, тоді як термостійкість алюмінію обмежена 200° C. Вибір майбутнього очевидний, впевнені в компанії. Нарощувати ємність жорстких дисків понад 20 Тбайт можна тільки на «склі» та це вже включено в виробничі плани всіх зацікавлених сторін.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.