У США створена пов’язка, що значно прискорює загоєння ран

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фахівці Вісконсинського університету в Мадісоні розробили пов’язку, яка прискорює загоєння ран. Вона подає невеликі електричні імпульси в травмоване місце. При цьому джерелом енергії виступає сам пацієнт — потреби пов’язки так малі, що вистачає електрики, що генерується при природних рухах тіла, що супроводжують процес дихання.

У тестах на гризунах пов’язки скорочували час загоєння з двох тижнів до трьох днів.

«Ми були здивовані, побачивши такий швидкий темп відновлення, — наводить джерело слова керівника проекту. – Ми підозрювали, що пристрої справлять деякий ефект, але величина була набагато більше, ніж ми очікували”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Про те, що електрика може бути корисним для загоєння шкіри, відомо не перше десятиліття, але більшість апаратів для фізіотерапії, використовуваних сьогодні, занадто громіздко для такого застосування. Нова пов’язка, по суті, мало відрізняється від звичайної. У неї включені невеликі електроди, які пов’язані зі стрічкою, що утримує наногенератори-блоки збору енергії – на грудній клітці. На відміну від потужних імпульсів класичних фізіотерапевтичних пристроїв, імпульси малої потужності, випромінювані пов’язкою, не можуть вплинути на здорові тканини навіть при постійному впливі.

Прискорення загоєння забезпечується підвищенням життєздатності клітин сполучної тканини — фібробластів. Під впливом імпульсів фібробласти шикуються в лінію (критичний крок у загоєнні ран) і виробляють більше біохімічних речовин, які сприяють росту тканин.

На наступному етапі дослідники мають намір випробувати своє дітище на свинях, організм яких ближче до людського, ніж організм гризунів.

Вчені відзначають низьку вартість наногенераторів, внаслідок чого нова пов’язка може бути лише трохи дорожче звичайної. Вона дуже проста у виготовленні і використанні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.