Microsoft: ARM Windows-ноутбуки перевершують нові Apple MacBook Air

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато років ноутбуки на ОС Windows серйозно програвали MacBook як за продуктивністю в робочих завданнях, так і в питанні автономності. Однак перехід Windows на ARM-чіпи від Snapdragon не тільки нівелював відставання, а й дозволив Microsoft вирватися вперед.

Як повідомляє ресурс The Verge, у травні Microsoft планує показати нові комп’ютери зі штучним інтелектом на заході в Сіетлі. У компанії впевнені, що нова концепція ПК на базі ARM-чіпів перевершить можливості Apple MacBook на базі фірмових процесорів M3. У Microsoft кажуть, що їхні ноутбуки на Snapdragon X Elite зможуть показати кращі результати відносно “яблучних” девайсів як за потужністю чіпа, так і в завданнях зі штучним інтелектом.

Для цього бренд має намір порівняти наживо лептопи Surface на Snapdragon X Elite, що готуються, з новими MacBook Air на M3 в різних завданнях, зокрема й з емуляцією 64-бітних додатків. У компанії кажуть, що їхня реалізація емуляції 64-бітної архітектури перевершує рішення Apple Rosetta 2 і за продуктивністю, і в питанні сумісності софта. Це серйозна заява, адже Microsoft планує випускати нові Surface Pro 10 і Laptop 6 як на процесорах Intel Core Ultra, так і на Snapdragon X Elite. Природно, що всі версії повинні пропонувати схожий користувацький досвід.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вселяє оптимізм і недавня заява Qualcomm, яка показала результати тестів Snapdragon X Elite, порівнявши їх з показниками Apple M2 і новітніми Intel Core Ultra 7. Так, у GeekBench 6.2 23-ватний Snapdragon X Elite B показав 2792 бали в однопотоці і 13 845 очок у багатопотоці. Варіант чипа на 80 Вт (X Elite A) видав 2956 і 15 226 очок відповідно. Для порівняння, Apple M2 з TDP 19 Вт на ядро видає 2591 бал, а в багатоядерному – 9837 очок. Intel Core Ultra 7 (155H) на 64 Вт показує 2417 і 12 852 бали відповідно.

В інших тестах Snapdragon X Elite також показує високі результати, що випереджають показники чіпів конкурентів. Крім того, процесор Apple M3 всього на 15-20% потужніший за Apple M2, тож Windows-ноутбуки на ARM дійсно можуть перевершити нові MacBook Air 2024 року. Залишається тільки питання щодо автономності – якщо і в цьому аспекті все буде добре, то в Apple настануть важкі часи.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.