Apple представила найшвидший процесор для ноутбуків

В рамках вже третьої за цю осінь презентації Apple відкрила нову главу в історії фірмових комп’ютерів Mac. Компанія представила свій перший ARM-процесор, розроблений спеціально для ноутбуків. Він створений за тим же принципом, що і чіпи в iPhone і iPad. Apple M1 заявлений як наймогутніший чіп в своєму класі.

Apple M1 став першим комп’ютерним процесором, створеним по передовому 5-нанометровим техпроцесом. Компанії вдалося розмістити на чіпі 16 мільярдів транзисторів. Перед інженерами Apple стояла задача домогтися не тільки видатною продуктивності, але і енергоефективності. 

До складу Apple M1 входить восьмиядерний центральний процесор з чотирма високопродуктивними і чотирма енергоефективними ядрами. Apple запевняє, що це найшвидший десктопний CPU, що перевершує останні мобільні процесори конкурентів по продуктивності на ват. Так, при споживанні 10 Вт Apple M1 могутніше конкурентів в два рази. 

Крім CPU, всередині Apple M1 розташовується восьмиядерний GPU, потужність якого складає значні 2,6 терафлопса. У порівнянні з інтегрованою графікою в ноутбуках інших компаній Apple M1 видає удвічі більшу продуктивність при споживанні 10 Вт. За словами Apple, це найшвидша інтегрована графіка в світі. 

Apple оголосила, що ключові розробники начебто Adobe вже впровадили підтримку Apple M1 в свої програми або працюють над цим. Більш того, використання ARM-процесора дозволяє запускати на комп’ютерах Mac будь iOS-додатку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.