Apple випустила релізну версію macOS Big Sur: що нового?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після сьогоднішньої презентації нових Mac на ARM-чіпах компанія Apple випустила релізний версію macOS Big Sur 11.0 с дизайном в стилі iOS, масштабним оновленням браузера Safari і декількома корисними нововведеннями. Завантажити апдейт можна буде з 12 листопада.

Новий дизайн

За словами Apple, це найбільша зміна дизайну з часів OS X 2001 року. Тепер зовнішній вигляд системи наближений до iOS і iPadOS – переробці піддалися іконки, інтерфейс програм і багато елементів системи.

Змінився і центр повідомлень, який отримав більше інтерактивних повідомлень і настроюються за розміром віджети.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Control Center

У правому верхньому куті з’явився Control Center, знайомий користувачам планшетів і iPhone. За допомогою нього можна отримати швидкий доступ до налаштувань системи – включити / вимкнути Wi-Fi, Bluetooth, AirDrop, налаштувати яскравість і гучність.

Велике оновлення Safari

Фірмовий браузер отримав істотний апдейт. Тепер користувачі можуть гнучко налаштувати стартову сторінку, встановити свій фон і додати різні секції, наприклад, з улюбленими сайтами або списком для читання.

Тепер при наведенні курсору на вкладку у верхній частині відобразиться мініатюра сторінки – зручно, якщо у вас їх відкрито багато.

Завдяки вбудованому перекладачеві можна моментально переводити веб-сторінки цілком. Зараз підтримується сім мов, включаючи англійську, китайську і російську.

Крім того, з’явилися розширення, які можна завантажити з Mac App Store – вони відсортовані за категоріями і топів. Кожному можна видати дозволи для роботи тільки з деякими сайтами або в певний час.

Також підвищили швидкодію і поліпшили енергоефективність. Різниця з Chrome в швидкості завантаження сторінок, як каже Apple, становить 50%. При цьому ноутбуки пропрацюють на три години довше під час перегляду онлайн-відео і на годину в режимі звичайного веб-серфінгу, ніж з Chrome або Firefox. 

Інше

  • «Повідомлення» тепер ідентичні мобільної версії на iOS: можна закріплювати діалоги на початку списку для швидкого доступу, створювати Memoji, простіше шукати інформацію в листування і відправляти повідомлення з різними ефектами, наприклад, з повітряними кулями або конфетті.
  • Повністю перероблено додаток «Карти»: в ньому з’явилися нові функції для вивчення світу і функція Look Around, що дозволяє переглянути 360-градусну панораму обраного місця.
  • Перед завантаженням програм система покаже всі дані, які вони можуть збирати, наприклад, контактну інформацію чи географічні координати. Також користувач дізнається, передається вона третім особам.

Встановити нову версію macOS можуть власники 12-дюймових MacBook 2015 року та новіше, MacBook Air 2013 року і новіше, MacBook Pro кінця 2013 року і новіше, Mac mini 2014 року і новіше, iMac 2014 року і новіше, iMac Pro 2017 року і новіше, а також Mac Pro 2013 року і новіше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.