Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro -недорогий смартфон з надмісткою батарею

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Xiaomi оновлює лінійку Redmi Note досить часто. Ще в березні минулого року компанія випустила сьоме покоління Redmi Note Pro, але зараз вже є дев’яте. Однак від цього одні лише плюси. Моделі попередніх поколінь дешевшають, а в нових пристроях швидше звичайного додаються необхідні фішки, яких раніше не було. Redmi Note 9 Pro з безліччю нововведень і знову переробленим дизайном – прямий тому доказ.

Протестували тиждень Redmi Note 9 Pro щоб оцінити старання компанії Xiaomi. Смартфон сильно змінився і покращав, але мінуси у нього все ж залишилися. Розповімо про все в подробицях в цьому огляді.

Знайомий, але оновлений дизайн

Xiaomi продовжує допрацьовувати дизайн лінійки Redmi Note Pro, заданий трохи більше року тому в Redmi Note 7 Pro. Смартфон має корпус зі злегка закругленими кутами і вигнутою задньою поверхнею для зручності використання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На відміну від Redmi Note 9 без приставки Pro, про який ми детально розповідали раніше, про-версія має скляну кришку. Глянсове скло з градієнтнимзабарвленням ефектно переливається в залежності від того, як на нього падає світло. Виглядає красиво, але практичності в цьому рішенні мало. Скло збирає відбитки пальців моментально, варто тільки взяти смартфон без чохла в руку.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

У комплекті зі смартфоном іде чохол звичайного «комплектної» якості. Його і довелося надіти на смартфон буквально через кілька днів, коли відтирати залишені пальцями плями грунтовно набридло.

Майже в кожному новому Redmi Note змінюється положення блоку камери. Дизайнери Redmi намагаються таким чином виділяти нові смартфони на тлі старих. І рекордні продажі майже кожен раз натякають на те, що такий хід працює.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

У Redmi Note 9 Pro камера розміщена по центру задньої поверхні корпусу. Блок з чотирма об’єктивами випирає з корпусу і постійно за що-небудь зачіпається. Якщо носити смартфон без чохла, то він, будьте впевнені, буде регулярно чіплятися за кишеню брюк – перевірено. Якщо ж вдягнути смартфон в той же комплектний чохол, то блок камери перестає випирати на тлі решти задньої поверхні. Виходить, що чохол вирішує відразу дві проблеми смартфона. Непоганий ККД.

Велика зміна Redmi Note 9 Pro в порівнянні з попередником – сканер відбитків пальців. Якщо раніше він знаходився позаду, під камерами, то тепер він розташований на торці. Сканер вбудований в кнопку включення, як у багатьох інших сучасних смартфонів.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

Сканер відбитків варто похвалити. Він без прикрас працює стрімко швидко. Розблокування виконується за частки секунди, чому сприяє відсутність анімації при переході до головного вікна.

Трохи вище кнопки живлення знаходиться кнопка регулювання гучності. Незрозуміло, як в Xiaomi допустили це, але кнопки виразно розташовані занадто високо. Дотягнутися до них, утримуючи смартфон в одній руці, завдання під силу тільки власникам відверто великих рук. Незручність точно не викликана габаритами смартфона – 165,8 × 76,7 × 8,8 мм . Це звичний для сучасних смартфонів розмір, нічого надприродньо громіздкого.

На протилежній грані – лоток для двох SIM-карт і карти пам’яті microSD. На нижньому торці – отвори для динаміка і мікрофона, 3,5-міліметровий аудіовихід і роз’єм USB-C. На верхньому торці – отвір для додаткового мікрофона і ІЧ-порт.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

Redmi Note 9 Pro – далеко не найлегший смартфон. Його вага становить 209 г. При переході на апарат з багатьох популярних смартфонів, з тих же айфонів до «вісімки», ви сильно здивуєтеся тяжкості. Спочатку буде дуже незвично, але на те, щоб освоїтися піде всього кілька днів.

Класична IPS-матриця без фішок

Redmi Note 9 Pro оснащений великим 6,67-дюймовим дисплеєм на традиційно якісній IPS-матриці з роздільною здатністю 1080 × 2400 пікселів (395 ppi). Співвідношення сторін екрану – 20:9. Так, екрани смартфонів Redmi стають все більш вузькими. Схоже, як і прогнозують експерти, ми рухаємося до тренду на витягнуті смартфони, серед яких завдяки старанням компанії Xiaomi будуть і середньобюджетні.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

Дисплей накриває захисне скло Corning Gorilla Glass 5. Йому в смартфонах Xiaomi дивуватися вже не доводиться. Компанія застосовує його навіть в більш доступних моделях. Також екран має якісне олеофобне покриття.

Яскравість дисплею становить 450 кд / м², контрастність – 1500: 1. У сонячні весняні і вже літні дні зображення на екрані смартфону розглядаються добре, без особливих труднощів. Це ж стосується і тексту. При максимальній яскравості працювати зі смартфоном на вулиці досить комфортно.

Якщо ви користувалися смартфонами Redmi Note в останні пару років, то якість картинки Note 9 Pro буде вам знайомим. Тут всі ті ж 16 млн кольорів і охоплення колірного простору NTSC – 84%. Простіше кажучи, хороший IPS-дисплей з соковитими кольорами і правильною передачею кольору.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

Єдиний недолік дисплея Redmi Note 9 Pro на тлі деяких особливо просунутих конкурентів – відсутність підтримки підвищеної частоти оновлення. Звичайно, екрани 90 або 120 Гц ще з’явилися не у всіх флагманів, але саме від Note 9 Pro цього чекали. Просто тому що компанія Realme, один з головних конкурентів Xiaomi, не так давно випустила смартфон Realme 6 Pro з екраном 90 Гц.

Повернення процесора і 6 ГБ ОП

Шанувальники Snapdragon, радійте! Xiaomi повернула в лінійку Note 9 Pro на процесори Qualcomm, відмовившись від чіпів MediaTek. Не виключено, що одна з причин – негатив в інтернеті, якого після виходу Note 8 Pro з процесором MediaTek було дійсно багато.

За продуктивність Redmi Note 9 Pro відповідає система на процесорі Qualcomm Snapdragon 720G. Це восьмиядерний чіп з двома високопродуктивними ядрами Kryo 465 Gold і шістьма енергоефективними ядрами Kryo 465 Silver. У SoC інтегрований відеопроцесор Adreno 618.

Процесор підтримують 6 ГБ оперативної пам’яті LPDDR4X. Серйозність Redmi щодо Note 9 Pro проявляється в наявністі у смартфона тільки однієї конфігурації з 6 ГБ ОП. Той же Redmi Note 9, який лише трохи дешевший про-версії, в базовій версії має всього 3 ГБ оперативної пам’яті. Об’єм вбудованої пам’яті смартфона становить 64 або 128 ГБ в залежності від конфігурації.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

Snapdragon 720G разом з 6 ГБ ОП зробили свою справу. Redmi Note 9 Pro – смартфон, який не здатний розчарувати кого-небудь своєю продуктивністю. Апарат стрімко швидко справляється з усіма повсякденними завданнями. Причому, як сильно не навантажуєте, йому все під силу. Все завдяки 6 ГБ оперативної пам’яті, яка дозволяє тримати в фоновому режимі десятки додатків і навіть ігри.

З іграми у Redmi Note 9 Pro теж повний порядок. Протестували смартфон на наборі популярних ігор: PUBG Mobile, Call of Duty: Mobile і World of Tanks Blitz. Кожна гра адекватно йшла на максимальних налаштуваннях. CoD Mobile протестували близько години для того, щоб оцінити, як смартфон себе поведе під тривалим навантаженням. Корпус нагрівся відчутно, але нічого критичного.

Однак тривала ігрова сесія дала зрозуміти, що в топових сучасних іграх краще ставити середні налаштування. Тоді точно не буде просадок fps, які на максимальних налаштуваннях графіки іноді все ж бувають.

Забудьте про розетки

Xiaomi продовжує гнути свою лінію і нарощувати обсяги акумуляторів в смартфонах. І ми, як споживачі, можемо бути цьому тільки раді.
Redmi Note 9 Pro оснащений акумулятором ємністю цілих 5020 мАг. Для лінійки це рекордний показник. Завдяки настільки ємному акумуляторі смартфон здатний працювати до трьох діб без підзарядки в щадному режимі.

При звичайному використанні заряду вистачає на два дні. З’ясували це на практиці. Ходили з Note 9 Pro тиждень, заряджаючи смартфон раз в півтора дня під час вивчення і тестів, і раз у два дні весь інший час.

Згідно зі статистикою зі смартфона, час активної роботи екрану на повній зарядці – понад вісім годин.

А ось у чому апарат трохи засмутив, так це в плані потужності зарядки. Смартфон підтримує швидку зарядку з потужністю 18 Вт. Цього явно не вистачає для такого ємного акумулятора. Досить сказати, що на повну зарядку смартфона йде більше 130 хвилин.

Вдень – супер, вночі – не дуже

Добре ставати власником Redmi Note 9 Pro зараз, майже через місяць після виходу смартфона. Причина – розробники прибрали всі програмні недоопрацюання, яких було чимало. Головна недоробка була з тильною камерою смартфона. Вона могла знімати розмитті фото.

В оперативних наступних релізах Note 9 Pro оновленням, на щастя, недолік прибрали. Тепер на смартфон можна нормально фотографувати, у чому неодноразово переконалися особисто.

На що ж доводиться фотографувати? В смартфона система з чотирьох тильних камер:

  • 64-мегапіксельна ширококутна з діафрагмою f / 1,9 і адаптивною системою автофокусування,
  • 8-мегапіксельна ультраширококутна (119˚) з діафрагмою f / 2,2,
  • 5-мегапіксельна макрокамера з діафрагмою f / 2,4,
  • 2-мегапіксельна камера для визначення глибини з діафрагмою f / 2,4.

Завдяки великій кількості камер смартфон підтримує різноманітні режими зйомки. З широким або надшироким кутом, портретну зйомку з освітленням або без, макрозйомку з відстані до двох сантиметрів, нічна зйомка і інші формати. Загалом, погратися є з чим.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9 Pro - кращий середньобюджетний смартфон цього року

Благо, фотографують камери відмінно, принаймі, для категорії середньобюджетних смартфонів. Знімки на Redmi Note 9 мають високу деталізацію і відрізняються різкістю практично по всьому кадру. Виняток – затемнені місця, на яких навіть при відмінному природному освітленні спостерігається нестача різкості.

Це ж стосується і зйомки в умовах неоптимальної освітленості. Втім, увечері і вночі обов’язково слід пробувати знімати з увімкненим нічним режимом. Він підніме деталізацію шляхом збільшення експозиції, але м’яко приглушить шуми, які проявилися. Як підсумок, у багатьох випадках вийде добротний вечірній або нічний знімок, який буде не соромно опублікувати в соцмережах або просто залишити собі на пам’ять.

Головне при роботі з нічним режимом зйомки пам’ятати, що хороші фото будуть виходити не завжди. Якщо морально бути до цього готовим, то і розчарувань від низькоякісних знімків не буде.

NFC на місці

Redmi Note 9 отримав звичайний для актуальних смартфонів Xiaomi набір бездротових підключень. Новинка підтримує Wi-Fi 5 (802.11), Bluetooth 5.0, має ІЧ-порт для керування телевізорами і, звичайно ж, оснащений модулем NFC для безконтактних покупок.

Для лінійки Redmi Note Pro NFC не в новинку – він з’явився в попередньому Redmi Note 8 Pro. Проте, питань про наявність NFC в смартфонах Xiaomi завжди багато, тому уточнюємо. Виконувати безконтактні платежі новим ґаджетом вийде без проблем – не переживайте.

Підсумок. Чи варто купувати Redmi Note 9?

Redmi Note 9 – відмінне і логічне продовження лінійки. У Xiaomi абсолютно точно подивилися відгуки до попередньої моделі і провели чергову роботу над помилками. У підсумку в Redmi Note 9 повернувся процесор Snapdragon, змінився дизайн задньої кришки, був покращений сканер відбитків пальців, стало більше оперативної пам’яті і з’явилися всі інші покращення. Окремо варто виділити акумулятор із збільшеною місткістю. На батареї Xiaomi не економить, що для шанувальників смартфонів компанії прекрасно.

Новий Redmi Note 9 – це в першу чергу Note. Тому і цільова аудиторія смартфона не змінилася в порівнянні з попередніми моделями. Апарат стане ідеальною покупкою для всіх, хто шукає наближений до флагманського смартфон, але не хоче віддавати за смартфон гігантські гроші.

Redmi Note 9 намагається бути схожим на флагмани не тільки характеристиками, а і дизайном, та використовуваними матеріалами. Укріплений скляний корпус з міцною металевою рамою роблять смартфон дорогим на дотик. Дешевизна, як у випадку з тим же Redmi Note 9 без приставки Pro з пластиковим корпусом, зовсім не відчувається.

Відмовитися від Redmi Note 9 варто, мабуть, тільки сильно вимогливим до якості мобільної фотографії та відеозйомки. Незважаючи на те, що у смартфона чотири камери і підтримка різноманітних режимів зйомки, якість часто залишає бажати кращого. Виняток – зйомка в умовах з відмінним природним освітленням. Так, взявши смартфон в поїздку на курорт (коли-небудь їх все-таки дозволять), ви повернетеся з тонною соковитих денних знімків.

Якщо ж мобільна фотографія вам потрібна відносно рідко, то Redmi Note 9 – прекрасний вибір середньобюджетного смартфона на весь 2020 рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.