Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Xiaomi Redmi Note 9 – головний бюджетний смартфон 2020 року, який Xiaomi оперативно запустила по всьому світу, включаючи Україну. Компанія не стала зволікати з глобальним випуском моделі, розуміючи, що, як і попередні смартфони лінійки, вона стане хітом.

Чи вийшло у Xiaomi зробити з Redmi Note 9 хіт, який був би гідний покупки? Протестували цілий тиждень новий смартфон і з’ясували все на практиці.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

Майже флагман?

Давно зрозуміло, що Xiaomi не прагне робити смартфони з однієї лінійки схожими один на одного. Навіть якщо мова йде про моделі двох суміжних поколінь. Redmi Note 9, який змінився в порівнянні з Redmi Note 8 до невпізнання, прямий тому доказ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Redmi Note 9 практично остаточно схожий на «флагмани». Апарат зовні більше схожий на дорогий смартфон, ніж на представника середньо-бюджетної лінійки, до якого він за логікою речей повинен належати.

Щоправда, приналежність до флагманів помітна тільки зовні. Варто взяти смартфон в руки, як одразу стає зрозуміло, що це все-таки не флагман. Про це «кричить» пластикова задня поверхня корпусу, яка плавно переходить за грані.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

Не сказати, що це великий мінус, та й багатьом пластикові корпуси подобаються куди більше скляних через свою практичність. Проте, знати про це важливо. На фото, особливо на офіційних від самої Xiaomi, корпус смартфона цілком може здатися скляним.

Крім цього, чесно зізнаюся, що після більш дорогих смартфонів відчувається дешевизна пластика корпусу нового Redmi Note.

Xiaomi не була б Xiaomi, якби не відзначилася будь-якою «фішкою». Є вона і в Redmi Note 9. Корпус смартфону має спеціальне «нанопокриття». Воно невидиме (зручно, правда?) і служить для захисту корпусу від дрібних подряпин і попадання бризок.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

Нано-розробку Xiaomi оцінили по гідності. Після майже тижня зі смартфоном провели його ретельний огляд. Міні-подряпин дійсно не виявили. І це за умови, що носили смартфон без чохла, який, до речі, йде в комплекті з апаратом. Під невеликий весняний дощ смартфон теж потрапив. Краплі скотилися по невидимому нано-покриттю без проблем і наслідків.

Важливо знати! Нанопокриття захищає від крапель і вологи тільки задню кришку. Повноцінного водозахисту в смартфона немає.

Майже всю лицьову поверхню корпусу окупував дисплей. У нього тонесенькі бічні і верхні рамки товщиною всього 3,9 мм. При цьому, нижня рамка помітно товща. «Підборіддя» як і раніше залишається в куди більш дорогих смартфонах, тому його наявність в бюджетному Redmi Note 9 не викликає великого подиву.

Фронтальна камера вбудована в отвір в екрані – важливий дизайнерський момент. В першу чергу, тому що завдяки цьому верхня рамка така ж тонка, як бічні. Залишати майданчик для розміщення фронтальної камери на рамці не було потрібно.

Але головне – розташована в екрані фронтальна камера наочно виділяє Redmi Note 9 на тлі його попередників. Фактично в смартфоні застосована технологія, яка ще зовсім недавно дійшла до флагманів Xiaomi. А тепер вона використовується в «бюджетників».

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

На цьому відмінності Redmi Note 9 від торішнього Redmi Note 8 в плані дизайну не закінчуються. «Гуляти так гуляти», вирішили в Xiaomi і зробили радикальні зміни по всьому корпусу.

На задній поверхні смартфона посередині розташований квадратний блок з чотирма камерами. Під ним на комфортній відстані знаходиться сканер відбитків пальців. Нічого подібного у попередньої моделі не було – різниця, як між смартфонами з різних лінійок.

Xiaomi чітко знає, для кого вона робить недорогі смартфони з лінійки Redmi Note. Тому набір роз’ємів очікуваний: лоток на дві «сімки» і окремий слот під карту microSD, ІК-датчик, 3,5-міліметровий роз’єм і порт USB-C для зарядки. Загалом, повний набір.

Сканер відбитків пальців має досить велику площу. За рахунок цього потрапляти по ньому простіше простого – навіть прицілюватися не потрібно. Але що найприємніше, завдяки цьому палець не потрапляє на блок з камерами. Жодного разу не довелося їх забруднити, в тому числі в перші дні використання смартфона.

Redmi Note 9 в міру компактний на тлі сучасних смартфонів.

Габарити: 162,3 × 77,2 × 8,9 мм
Вага: 199 г

На нижній межі корпусу смартфона розташований один динамік. Стереозвучання тут немає. Динамік гучний, звук чистий, без зайвих шумів.

Типова IPS-матриця, але з бонусом

Екран в Redmi Note 9 значний. Величезний 6,53-дюймовий ЖК-дисплей з якісною IPS-матрицею з роздільною здатністю 1080 × 2340 пікселів (Full HD +). Екран накриває якісне захисне скло Corning Gorilla Glass 5. Є гарне олеофобне покриття, до якого ми вже звикли в середньо-бюджетних смартфонах Xiaomi.

Максимальна яскравість екрану складає 450 кд / м² – нормальний показник. Яскравості вистачає для того, щоб комфортно розрізняти зображення на екрані в сонячний день на вулиці. Контрастність екрану – 1500: 1, охоплення колірного простору NTSC – 84%. Картинка якісна, кольори передаються правильно, дисплей не жовтить і не віддає синім кольором.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

Пару слів про отвір для фронтальної камери. Чи не заважає він? Особисто нам – ні краплі. За кілька днів щоденного використання смартфона від отвору для фронтальної камери не виникло ніякого негативу.

Він невеликий і розташований в самому кутку екрану. Контент в зв’язку з цим не закривався, навіть в сторонніх додатках з Google Play. Не кажучи вже про стандартні програми, які оптимізовані з урахуванням «дірочки».

Грати можна, але обережно

Як би Xiaomi не гнобили за використання процесорів MediaTek в своїх останніх смартфонах, китайцям, схоже, немає діла. За продуктивність Redmi Note 9 відповідає якраз процесор MediaTek Helio G85. Це свіженький процесор, який дебютував саме в Redmi Note 9.

Виконаний по 12-нм техпроцесу чіп має два високопродуктивні ядра Cortex-A75 з частотою 2 ГГц і шістьма енергоефективними ядрами Cortex-A55 з частотою 1,8 ГГц. У чіп вбудований відеопроцесор Mali G52 MC2 з частотою 1 ГГц.

Об’єм оперативної пам’яті Redmi Note 9 – 4 ГБ. Вбудованої пам’яті – 64 або 128 ГБ відповідно.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

З продуктивністю у Redmi Note 9 двояка ситуація. Зі звичайними повсякденними додатками смартфон працює спритно. Програми запускаються моментально, рідко коли доводиться чекати їх завантаження більше пари секунд (і то це коли мова йде про якісь «важкі» застосунки). З точки зору звичайного використання нарікань до смартфону немає. Це відмінна «робоча конячка», користуватися якою одне задоволення.

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

А ось в іграх трохи по-іншому. Xiaomi просуває Redmi Note 9, як недорогий ігровий смартфон. В основному це відбувається через наявність в апараті процесора MediaTek Helio G85, який, в свою чергу, позиціонується компанією MediaTek «ігровим». Відбувається так за рахунок наявності в Helio G85 інтегрованого відеочіпа з підвищеною частотою (на 50 МГц) в порівнянні з Helio G80. Погодьтеся, слабке обгрунтування звання «ігровий»?

На справі ж Redmi Note 9 можна назвати сучасним ігровим апаратом. Так, на ньому можна грати всі актуальні тайтли: Call of Duty Mobile, World of Tanks Blitz, Asphalt 9 і інші, але виставляти потрібно низькі налаштування графіки. Навіть на середніх налаштуваннях, де це можливо, починаються помітні просідання fps. Грати стає некомфортно, а додає печалі сильне нагрівання корпусу.

Що цікаво, на низьких налаштуваннях в перерахованих іграх перегрів корпусу не сильно відволікає. Корпус нагрівається відчутно, але в межах адекватної норми.

Тестування в бенчмарках додатково підтверджують реальні відчуття. У AnTuTu смартфон набрав 201 975 балів. У Geekbench 5 – 357 очків в одноядерному режимі і 1231 в багатоядерному. Для порівняння, приблизно стільки ж набирають смартфони з чіпом Snapdragon 710 (Mi 9 Lite, Mi 8).

Чотири камери на всі випадки

Xiaomi давно не шкодує камер для своїх середньо-бюджетних смартфонів. Ось і Redmi Note 9 «дісталося» пристойно. Смартфон оснащений відразу чотирма задніми камерами:

  • Ширококутна 48 Мп з діафрагмою f / 1,79, шестилінзовий об’єктив,
  • Ультраширококутна 8 Мп з діафрагмою f / 2,2, кут огляду 118 °,
  • Датчик глибини 2 Мп з діафрагмою f / 2,4,
  • Макрокамера 2 Мп, фокусна відстань до 2 см.

Ми вже давно звикли, що кількість камер і мегапікселів в китайських смартфонах зовсім необов’язково означає високу якість зйомки. Як з цим справи йдуть у Redmi Note 9?

Огляд Xiaomi Redmi Note 9- головний бюджетник року

Смартфон знімає відмінно в умовах гарного (навіть не ідеального) природного освітлення. Різкість висока, передача кольору правильна, нехай і не в 100% випадків.

Коли освітлення погіршується, якість зйомки знижується пристойно. Зробити нормальні фотографії можна, але розраховувати на відсутність шумів і високу різкість не доводиться.

13-мегапіксельна фронтальна камера підтримує функцію розблокування по обличчю. При денному освітленні опція працює стабільно. За відчуттями розблокування виконується навіть трохи швидше, ніж за допомогою сканера відбитків. Інша справа, що користуватися сканером особи можна тільки вдень. Коли освітлення погіршується, то функція починає помітно «зависати».

NFC на місці

Головне – у Redmi Note 9 є NFC. Xiaomi як і раніше оснащує не кожен новий смартфон підтримкою NFC, тому доводиться цей найважливіший для покупців момент підкреслювати.

Втім, з огляду на тенденцію останніх місяців, в доступному для огляду майбутньому Xiaomi залишить без NFC тільки найбюджетніші смартфони ціною до 3,5 тисяч гривень. У всі інші моделі NFC, нарешті, добереться.

5020 мАг!

Велика перевага Redmi Note 9 над багатьма конкурентами з аналогічною ціновою категорією – акумулятор. Ємність батареї смартфона становить значні 5020 мАг.

За тиждень використання смартфона ми заряджали його рівно раз в два дні. Виняток – найперший день, коли проводилися всі тести і в цілому навантаження на смартфон була куди більші за звичайні. У наступні ж дні під вечір залишалося до 60% заряду при звичайному повсякденному використанні.

Згідно зі статистикою зі смартфона, час роботи з активним екраном – 8-9 годин.

Довго заряджати настільки ємний акумулятор не буде потрібно. Смартфон підтримує швидку зарядку з потужністю 18 Вт. Всі аксесуари для швидкої зарядки поставляються зі смартфоном. Докуповувати нічого не потрібно.

Ще одна особливість гідна згадки – реверсивна зарядка з потужністю 9 Вт. Від Redmi Note 9 можна заряджати інші смартфони, що ґаджети, що носяться (той же фітнес-браслет Mi Band) та інші пристрої. Фактично Redmi Note 9 виступає в ролі повноцінного павербанку, зрозуміло, на критичний випадок, коли зарядитися ні від чого іншого можливості немає.

Підсумок. Кому купувати Redmi Note 9?

Створюючи Redmi Note 9, в Xiaomi абсолютно точно робили перевірену модель, яка сподобається більшості. Проте, щоб залишити смартфон недорогим, довелося піти на кілька поступок. Пластиковий корпус – начебто якісний і з нанопокриттям, але тактильно дешевий. Водозахисту немає. Процесор MediaTek – потужний, але далеко не ігровий. Стереодинаміків теж немає.

В іншому ж смартфон чудовий. Знімає добротно, працює спритно і, що важливо – дуже довго. Якщо перераховані мінуси Redmi Note 9 для вас не є критичними, то його можна сміливо купувати. Протягом декількох років він буде радувати вас своєю стабільною роботою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.