Rolls-Royce зібрала найшвидший електролітак на планеті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Rolls-Royce оголосила про початок програми “Прискорення електрифікації польотів” (ACCEL). Ініціатива компанії покликана знизити рівень викидів вуглекислого газу в майбутньому до нуля і споруди перших електричних літаків. Першим проектом компанії став электросамолет ionBird, зібраний для встановлення нового світового рекорду швидкості для цього виду транспортних засобів.

Збірка електричного літака почалася рік тому. Днями компанія відрапортувала про успішне завершення складального етапу. У 2020 році почнуться випробування, на яких ionBird спробує побити чинний рекорд для електричних літаків, встановлений компанією Siemens 337 км/год на апараті Extra 330LE в 2017 році.

Rolls-Royce хоче відстояти ідею повної електрифікації для повітряного транспорту. Ця ініціатива також підкріплена державним фінансуванням. Для цього компанія вступила в партнерство з авіаційним стартапом Electroflight, а також з виробником електродвигунів YASA, щоб зібрати літак ionBird для випробування своєї перспективної рухової установки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Планові випробування технології електрореактивних двигуна будуть проводитися з планера ionBird. У літаку використовується батарейний блок на 6000 осередків, який, за словами компанії, є “найбільш енергоємним батарейним блоком, коли-небудь зібраним для літака”. Його потужність достатня для забезпечення енергією 250 будинків або пролетіти 320 кілометрів від Лондона до Парижа без підзарядки.

Батарея живить три осьових електродвигуна, що видають сумарну потужність в 500 к. с. Силові установки обертають лопаті повітряного гвинта на більш низьких оборотах, ніж на традиційних турбогвинтових або поршневих літаках. Завдяки більш низьким оборотам зменшується споживання заряду, а сам політ проходить більш плавно і тихо.

Електричний двигун ionBird, за словами Rolls-Royce, видає ККД до 90% і при цьому володіє і нульовим рівнем шкідливих викидів в атмосферу.

Rolls-Royce також працює над іншими проектами з електрифікації, включаючи технологію E-Fan X з Airbus для розробки гібридних електричних комерційних літаків і спільну дослідницьку програму зі скандинавською авіакомпанією Widerøe для авіації з нульовими викидами шляхом електрифікації регіонального парку останніх. У планах Rolls-Royce побудувати 30 електричних літаків до 2030 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.