Штраф за їзду без номерів в Україні: деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В яких випадках допустимо рух без номерних знаків, а коли водієві випишуть штраф.

Номерний знак автомобіля – це унікальний код, який власник авто отримує при реєстрації ТЗ в сервісному центрі МВС. Традиційно номерний знак розташовується з передньої і задньої частини авто. Бувають транзитні номерні знаки, звичайні, а також номери окремих підрозділів – поліції, муніципального транспорту і т.д.

За відсутність номерного знака на машині покладено штраф в розмірі 170 грн при первинному або 255 грн при вдруге зафіксованому порушенні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У яких випадках можна їздити без номера 

Без номерного знака їздити не можна. Може повезти, якщо водій не попадеться на очі поліцейським. В іншому випадку буде виписаний штраф.

Однак, для реєстрації щойно купленого автомобіля необхідно дістатися в СЦ МВС. А щоб доїхати потрібно мати номера. А номери видають в СЦ. Голова обертом йде. А ще ніхто не виключає можливу крадіжку знаків. І що тоді робити?

Як доїхати до СЦ МВС без номерів 

Раніше існувала задоволена тривала процедура отримання номерних знаків. Було потрібно неодноразове відвідування профільних органів для перевірки вільного номерного знака, надання всіх документів і отримання готових номерів.

Зараз процедуру спростили і замовити номерний знак можна онлайн зареєструвавшись в електронному кабінеті водія.

Як відновити пошкоджені, втрачені або вкрадені номери

Отже, якщо з вашими номерними знаками сталася неприємність, необхідно звернутися в Сервісний центр МВС з пакетом документів. З собою потрібно взяти паспорт або ID-карту з довідкою про прописку, код ІПН, свідоцтво про реєстрацію ТЗ.

Важливо: У разі крадіжки візьміть довідку від Нацполіціі про втрату номерних знаків, а в разі втрати підготуйте письмове пояснення обставин

Співробітники Сервісного центру проведуть перереєстрацію ТЗ, а після видадуть нові свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки. Автомобіль обов’язково повинен бути оглянутий експертом.

Знайдені номера після видачі нових вважаються недійсними і здаються в сервісні центри МВС

Штраф за їзду без номерів в Україна 2020: Деталі

  • Згідно зі статтею 121, частина 6 КУпАП розмір штрафу вперше буде дорівнює 170 грн і при повторному виявленні 255 грн (або громадські роботи в розмірі 30-40 годин з вилученням ТЗ) в цілому ряді випадків.
  • Штраф за їзду без техпаспорта згідно зі статтею 121, частина 1 КУпАП дорівнює 425 грн.

Також штрафні санкції в Україні можна отримати за:

  • Їзду на незареєстрованому авто або на авто, яке не минуло перереєстрацію.
  • Їзду без номерних знаків.
  • Брудні номерні знаки.
  • Номери, розташовані в недозволеному місці.
  • Номер, на яких відсутній або несправна підсвічування.
  • Закриті іншими предметами номера або часткове закриття (коли не видно кілька букв або цифр).
  • Підроблені номери.
  • Номер з саморобним підсвічуванням – 340 грн. Якщо повторно протягом року: позбавлення прав на термін 3-6 місяців або арешт на строк 5-10 діб (згідно ст 121 ч.1 КпАП).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.