Для чого потрібен сканер LIDAR в iPad Pro і що це таке?

Для чого потрібен сканер LIDAR в iPad Pro і що це таке?
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо поява додаткової камери в iPhone або iPad явно помітна, то оснащення нових пристроїв Apple датчиком LIDAR багатьма ігнорується. Що це за технологія така і наскільки потрібна вона широкому колу користувачів?

Для чого потрібен сканер LIDAR в iPad Pro і що це таке?

 

Що таке LIDAR?

Саме слово LIDAR (Light Detection and Ranging) дослівно розшифровується, як «виявлення і визначення дальності за допомогою світла». Ця технологія активно використовується в геодезії, картографії, де випромінювачем світла є лазер.

У системах ж ближнього радіусу дії його успішно замінюють світлодіоди. Принцип дії LIDAR досить простий – випромінювач випромінює світлові хвилі, а приймач отримує повернення від тіла відбиого сигналу, при цьому враховується вплив розсіяного середовища. На підставі часу відгуку можна визначити відстань до об’єкта.

В березні 2020 року з’явився новий iPad Pro ( огляд ) якраз і отримав датчик LIDAR на блоці тилових камер.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для чого потрібен сканер LIDAR в iPad Pro і що це таке?

За твердженням компанії, цей елемент був недостатнім для реалізації революційних додатків доповненої реальності. Датчик LIDAR від Apple здатний вимірювати дистанцію до об’єктів на відстані до 5 метрів, працюючи як в приміщенні, так і на вулиці. Операційна система об’єднує цю інформацію з даними камер, датчиків руху і обробляє за допомогою алгоритмів комп’ютерного зору. Це допомагає iPad Pro швидше і краще розміщувати на проаналізованій сцені об’єкти доповненої реальності. Можна не сумніватися, що завдяки LIDAR рівень AR виросте, даруючи нові відчуття від можливостей техніки Apple.

Треба сказати, що компанія давно вже намагається освоїти поле доповненої реальності, працюючи над відповідним програмним і апаратним забезпеченням ще з 2017 року. Тоді була представлена ​​платформа ARKit для розробки під iOS подібних додатків. З тих пір кожне велике оновлення операційної системи з’являється з демоверсією технології AR, чи то Minecraft або Lego. І кожне покращення камер або процесора неявно обіцяє і чергове покращення технології. Але поки ще не так багато реальних можливостей її застосування.

Створений на основі ARKit додаток автоматично і миттєво отримує інформацію про розміщення об’єктів в полі зору камери, покращене захоплення руху для залучення людей. Поява датчика LIDAR призвела до оновлення ARKit і появи нового Scene Geometry API, яке якраз і дозволить використовувати новий сканер для реалізації неможливих раніше сценаріїв.

Цілком можливо, що датчик LIDAR дасть новий імпульс цій історії. І вже з’являться функції, які додадуть нову можливість пристроям Apple. Так, в Apple Arcade з’явилася гра Hot Lava , яка перетворює житлову кімнату в ігрову поверхню.

Пристрій сканує приміщення і розміщує в ньому віртуальне поле з лави і платформи для стрибків персонажу. Додаток Shapr3D дає можливість відсканувати кімнату, а потім створює її тривимірну модель для подальшого редагування. Схожий функціонал і у IKEA Place , яка після аналізу кімнати допоможе підібрати для неї меблі.

Сканер LIDAR покращить додаток Рулетки для обчислення габаритів матеріальних об’єктів. У ньому з’явилася віртуальна рулетка для більш детальних вимірів.

Поки сфера доповненої реальності є дивовижною, але зовсім не невід’ємною частиною нашого життя. Компанія Apple планомірно, крок за кроком, робить все, щоб це виправити. Можна тільки привітати такий намір урізноманітнити наше майбутнє. А сканер LIDAR – важливий інструмент на шляху реалізації технології. Можна не сумніватися, що датчик з’явиться і в майбутніх пристроях Apple.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.