Комп’ютер для навчання 2024: на чому можна зекономити

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 7 хв.

Наближення першого вересня змушує батьків задуматися про купівлю нового чи апгрейд вже наявного комп’ютера для навчання своєї дитини. Учню молодших класів підійде навіть простенький «офісний» ПК, головне, щоб з великим монітором і веб-камерою. Тоді як старшокласнику чи, тим паче, студенту потрібна вже значно потужніша «машина». Адже навчальна програма зараз включає програмування, фотообробку, відеомонтаж, 3D-моделювання та штучний інтелект.

Реклама

AMD Ryzen 5 8400F — найдешевший процесор для сокета AM5, який є по суті 8600G з деактивованою iGPU. На жаль, вимкнули ще й нейронний блок Ryzen AI, який міг би бути перевагою над старішим Ryzen 7500F. Але все ж одна перевага, окрім нижчої ціни, у 8400F є — підтримка оперативної пам’яті DDR5 з частотою понад 6000 МГц. Можна досягти навіть 7000 МГц, але лише в асинхронному режимі роботи ОЗП контролера 1:2. Кількість фізичних ядер і потоків Simultaneous Multithreading однакова 6 на 12, архітектура теж не відрізняється Zen 4.

Реклама

Причому всі ядра здатні автоматично розганятися до однаково високої частоти. Тоді як моделі 8300G і 8500G розділили свої ядра на два кластери, половина з яких енергоощадні Zen 4C. Точна частота авторозгону Precision Boost Overdrive залежить від підсистеми живлення материнської плати VRM і процесорного кулера (комплектний AMD Wraith Stealth, велика башта чи рідинне охолодження). Втім, різниця складе всього кілька сотень мегагерц, що буде помітно хіба що у кіберспортивних шутерах: Counter-Strike 2, PUBG і COD Warzone.

Patriot P320 1TB (код моделі P320P1TBM28) — прискорена модель, яка прийшла на заміну бюджетним NVMe дискам P300 і P310. Американський бренд обіцяє швидкість послідовного читання та запису до 3000 і 2200 мегабайт за секунду відповідно. Фактично це є піком швидкодії для безбуферних SSD PCI-Express 3.0, які використовують у якості кешу частину оперативної пам’яті ПК за технологією Host Memory Buffer. Не потребує металевого радіатора, адже завдяки ARM контролеру на тонкому техпроцесі слабко нагрівається.

А в аномальну спеку допоможе розумний Thermal Throttling, який для зниження температури короткочасно трохи сповільнює SSD. За станом здоров’я диска слідкують технології SMART і TRIM, а за конфіденційність персональних даних — наскрізне End-to-End шифрування. Однаково добре підходить для настільних комп’ютерів і ноутбуків, звісно ж за наявності слоту M.2 Key-M довжиною 8 сантиметрів. Об’єм накопичувача варіює від 128 гігабайт до 2 терабайт. Найбільш універсальною мабуть є однотерабайтна версія з ресурсом перезапису 480 ТБ і 5-річною гарантією.

Chieftec EON ZPU-600S — блок живлення класичного формату ATX вартістю близько 50 доларів. При цьому має сучасний дизайн з вентиляційною решіткою у формі сот і довгі плоскі дроти, всі чорного кольору. Що позитивно позначиться на інтер’єрі ПК з прозорим боковим вікном. Пройшов зовнішнє незалежне тестування 80 PLUS White, що гарантує коефіцієнт корисної дії вище 80 відсотків. Деякі конкуренти економлять на цьому тестуванні, тоді як Chieftec мудро зекономив на іншому — коробці, яка зі звичайного сірого картону.

Процесорних конекторів 4+4-пін надається дві штуки, а відеокартових 6+2-пін чотири. Електролітичні конденсатори Elite та JunFu виготовлені на Тайвані, а вентилятор Power Year діаметром 12 см побудований на підшипнику ковзання. До третини навантаження на БЖ пропелер крутиться на взагалі нечутних на слух 700 обертах за хвилину. А далі поступово розганяється, щоб втримати температуру трансформатора, силових транзисторів і дроселя групової стабілізації в розумних межах. Супервайзер Grenergy захищає від короткого замикання і стрибків напруги.

Transcend JetRam DDR5-5600 16GB (код моделі JM5600ALE-16G) — модуль оперативної пам’яті формату Long-DIMM для настільних ПК з характеристиками, що відповідають JEDEC. Цей стандарт регулює частоту, таймінги і напругу, яка може сягати 5600 МГц при CL46 і 1.1 вольта. Таку пам’ять гарантовано підтримують процесори AMD Ryzen 7000 і 8000, а також Intel Core 12-14 поколінь. Об’єм одного модуля може дорівнювати від 8 до 48 ГБ. Найбільш затребуваними зараз є 16-гігові версії, адже небінарні на 24 ГБ потребують оновлення BIOS.

Класичний зелений текстоліт JetRam у висоту всього 3 сантиметри, що разом з відсутністю необхідності у радіаторі робить модулі сумісними навіть з дуже масивними процесорними кулерами. Окрім безпосередньо чипів DDR5 на текстоліті припаяні ще три контролери. Перший SPD зберігає вищезгаданий JEDEC профіль налаштувань. Другий PMIC рівномірно розподіляє живлення між двома віртуальними каналами 32+32 біта. Нарешті, третій ECC на льоту знаходить і виправляє програмні помилки. На пам’ять Transcend надається обмежена довічна гарантія.

PCCooler R400 ARGB — компактна повітряна башта чорного або білого кольору висотою всього 13.3 см для охолодження помірно гарячих процесорів. Точний TPD виробник не повідомляє, але теоретично це 130 Вт при середній швидкості вентиляторів і комфортному рівні шуму. Оберти пропелера на гідравлічному підшипнику можуть варіювати від 800 до 2000. Підключається вентилятор 4-pin PWM конектором для електромотора і 3-pin ARGB для підсвічування напівпрозорих лопастей. Також світиться верхня кришка з елегантним візерунком TriForce.

До того ж, кришка приховує запаяні кінці чотирьох теплотрубок з прямим контактом HTD, тоді як у більшості конкурентів лише три трубки. Чорна фарба з вкрапленнями кераміки захищає мідь від корозії. Трубки Next-Gen однаково добре проводять тепло, незалежно від положення кулера: вертикальне чи горизонтальне. Також вигідно виділяє PCCooler на фоні однокласників використання для монтажу сталевих лапок і пружинних гвинтів, замість прищіпки чи пластикових застібок. Це дозволяє регулювати силу притискання підошви кулера до процесора.

Biostar B650MT — найдоступніша материнська плата на чипсеті AMD B650, тобто з можливістю розгону процесора, інтегрованої відеокарти й оперативної пам’яті. Має 6+1+1-фазну підсистему живлення VRM, вкриту невеличким алюмінієвим радіатором. Контролер фаз S-Hyper PWM гарантує стабільне живлення процесора без пульсацій. Для спрощення оновлення прошивки з 7000 на 8000 чи в майбутньому 9000 серію Ryzen передбачена кнопка Smart Bios Update. Слот x16 для дискретної відеокарти та x4 для SSD M.2 підтримують швидкісну шину PCIe 4.0.

Два роз’єми DIMM вміщують сумарно до 96 ГБ оперативки DDR5 з частотою 6000+ МГц. Звукова підсистема представлена 7.1-канальним кодеком Realtek ALC897 з підсилювачем навушників Hi-Fi AMP до 100 дБ і програмним еквалайзером Smart Ear. Дротовий інтернет Ethernet зі швидкістю 1 Гбіт/с має грозозахист Super LAN Surge Protection. На задній інтерфейсний панелі є лише класичні USB Type-A до 5 Гбіт/с, але новомодний Type-C на 10 Гбіт/с можна вивести на передню панель корпуса ПК. Відеовиходи вже виключно цифрові HDMI та Display Port.

Inno3D Twin X2 RTX 3050 6GB — трохи дешевша і суттєво енергоощадніша модифікація оригінальної GeForce 3050. Показник Total Graphics Power зменшився майже вдвічі зі 130 до 70 Вт, що позитивно позначилося на тепловиділенні та, як результат, рівні шуму. Версія Inno3D Twin X2 має найкращий серед усіх 6-гігових RTX 3050 кулер: широкий радіатор і два вентилятори з напівпасивним режимом роботи. Налаштувати температуру запуску пропелерів, їхню швидкість, а також частоту ядра та пам’яті можна у фірмовому додатку Inno3D TuneIT.

Шість гігабайт GDDR6 є достатнім мінімум для ігор на FullHD моніторі, причому не тільки кіберспортивних, а й сюжетних, як то Cyberpunk 2077 чи Red Dead Redemption 2. А якщо вийде якась ще більш ресурсоємна гра, підвищити FPS до комфортного рівня допоможе апскейлінг DLSS 2 вкупі з генерацію кадрів FSR 3. Корисна RTX 3050 у тому числі для професійної роботи, адже має прискорювач монтажу NVENC і тензорні ядра для штучного інтелекту. А ініціатива NVIDIA Chat with RTX дозволяє локально розгорнути штучний інтелект Llama чи Mistral.

Prologix E114 — комп’ютерний корпус від українського бренду, повнорозмірного формату Midi-Tower, завдяки чому вміщує будь-які материнські плати Mini-ITX, Micro-ATX і Full-ATX. А також довгу відеокарту до 31 см, високу повітряну башту до 16 см або, як альтернативу, систему рідинного охолодження. Рама виготовлена з товстостінної сталі 0.45 мм, що результує у солідну вагу понад 5 кг. Завдяки цьому корпус добре глушить вібрацію 3.5-дюймових жорстких дисків, для яких передбачено два посадкових місця під кожухом блока живлення.

Цей кожух приховує численні кабелі, що сприяє порядку всередині ПК. Бічна і передня панелі корпуса зроблені із загартованого скла, яке, на відміну від акрилу, не боїться подряпин і навіть помірної сили ударів. Зверху і знизу передбачені протипилові фільтри. За передньою панеллю встановлені аж три 12 см вентилятори з FRGB, які циклічно переливаються всіма кольорами веселки. Їхньою перевагою є відсутність необхідності в окремому контролері пісвідчування. Четвертий пропелер розташований позаду для видування гарячого повітря.

nJoy Horus Plus 1500 — лінійно-інтерактивне джерело безперебійного живлення від європейського бренду потужністю 1500 вольт-ампер або 900 ват. Також виконує функцію стабілізатора напруги від 170 до 280 вольт, на виході видає апроксимовану синусоїду. Має чотири стандартні розетки Schuko 230V і два роз’єми RJ-45 (вхід-вихід) для грозозахисту локальної мережі Ethernet. Всі розетки працюють від двох внутрішніх AGM акумуляторів. Їхньої ємності вистачає до 19 хвилин автономної роботи при 25 відсотках навантаження на ДБЖ або 2 хв при 100%.

Цього часу цілком достатньо, щоб зберегти робочі проекти і вимкнути комп’ютер. А USB порт ДБЖ і фірмовий додаток nJoy ViewPower допомагають автоматизувати цей процес на випадок, якщо ви не знаходитеся поруч з ПК. Заряджається з нуля на повну приблизно за 6 годин, а важить майже 10 кілограм. Може заряджатися навіть у вимкненому стані та стартувати на холодну без підключення до електромережі. Невеличкий сенсорний екран відображає сервісну інформацію та дозволяє керувати ДБЖ без обов’язкового підключення по USB.

Також читайте:

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ