Чому смартфон згодом швидше розряджається і що з цим робити

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Батарея – найшвидше зношувана частина смартфона, як і будь-якого іншого мобільного пристрою. І хоч з часом батареї навчилися робити більш енергоємними та надійними, кількох років активного використання смартфона цілком достатньо, щоб батарея втратила значну частину своєї ємності. Так відбувається незалежно від вартості пристрою. Хіба що батареї в якісніших і найдорожчих смартфонах зношуються повільніше.

Реклама

Знос батареї

Причина втрати ємності батареї перебуває у деградації. Це відбувається через неминучі хімічні процеси всередині батареї. Тому на втрату ємності впливає вплив низьких і високих температур.

Кожна батарея має свій ресурс, і розрахована батарея на певну кількість циклів зарядки, яка зазвичай вказується виробником. У середньому батареї смартфонів розраховані приблизно на тисячу циклів перезаряджання, що відповідає трьом рокам щоденного активного використання.

Але це не означає, що батарея після цього вийде з ладу. Наприклад, Apple запевняє, що батарея в iPhone 15 збереже 80% місткості після тисячі зарядних циклів. Відповідно, батареї в дешевих смартфонах втратять значно більший відсоток ємності за тих самих умов використання.

Як знизити знос батареї

Якщо батарея вже втратила значну частку від початкової ємності, то залишаються два варіанти: заміна батареї, для чого в більшості випадків доведеться звернутися до сервісної майстерні, або придбання нового смартфона.

Щоб продовжити термін служби батареї, необхідно уникати експлуатацію смартфона за дуже низьких і високих температур. Особливо не варто заряджати смартфон на спеці і під прямим сонячним промінням. Також в умовах спеки не зайве відмовитися від режиму швидкої зарядки, щоб знизити температуру батареї та смартфона в цілому.

Батарею також не слід розряджати повністю, залишивши її в такому стані на тривалий час. Ця ситуація називається глибоким розрядом і може призвести до того, що батарея у смартфоні взагалі перестане заряджатися. У цьому випадку батарею доведеться вилучити зі смартфона та підключити до спеціального пристрою, щоб зарядити її безпосередньо, минаючи контролери живлення смартфона.

Як збільшити автономність

За роки використання смартфона на нього встановлюються десятки та сотні програм, але не всі непотрібні програми своєчасно видаляються. Непоодинокі випадки, коли в пам’яті смартфона накопичується надмірна кількість програм, які працюють у фоні, споживають додаткову енергію і тим самим витрачають заряд батареї, який в іншому випадку міг бути збережений.

Щоб збільшити автономність смартфона, слід видалити непотрібні програми та вимкнути непотрібні функції. Частина програм може працювати у фоні, що додатково навантажує смартфон і витрачає зарядку. Також такі функції, як GPS і Bluetooth, теж вимагають деяку кількість енергії на свою роботу, тому з метою економії заряду батареї їх слід включати лише за необхідності.

Ці дії здатні не лише зменшити навантаження на смартфон та продовжити його автономність. Більше розумне використання ресурсу батареї веде до того, що кількість зарядок смартфона скоротиться, а це означає продовження терміну служби.

Висновок

Чим довше ви маєте намір використовувати смартфон, тим уважніше потрібно підходити до умов його експлуатації. Але як би дбайливо смартфон використовувався, з роками батарея все одно втратить частину ємності, що не залежить ні від об’єму батареї, ні від ціни смартфона, ні від його виробника.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ