Статті

ТОП-5 оперативної пам’яті для ПК і ноутбуків

Share
Час читання: 5 хв.

Попри появу нового стандарту оперативної пам’яті DDR5, класична DDR4 не втрачає актуальності, адже досі пропонує майже вдвічі вигідніше співвідношення об’єму та ціни. Але якщо плануєте зібрати геймерський комп’ютер з запасом продуктивності на багато років вперед, тоді варто інвестувати у високочастотну DDR5. Також існує окремий різновид оперативки для ноутбуків і міні-ПК. Головне, щоб у ноутбуці був вільний слот SO-DIMM, а не вся пам’ять була розпаяна на материнській платі без можливості апгрейду.

ATRIA Fly DDR4 — недорога оперативна пам’ять десктопного формату DIMM від молодого українського бренду. Два модулі кожний об’ємом 16 ГБ об’єднані в комплект для зручності збірки ПК. Двохканальна пам’ять прискорює процесорні ядра щонайменше на 10%, а інтегровану відеокарту — на цілих 50%. За замовчуванням стартує на частоті 2133 МГц, що є точкою відліку для стандарту DDR4. Але у спеціальний чип SPD зашитий профіль автоматичного розгону XMP, який можна активувати настиканням буквально однієї кнопки в меню налаштувань BIOS.

У профілі XMP прописані протестовані на заводі параметри для прискорення: підвищена частота 3200 МГц, знижені таймінги (тобто затримки) CL18-22-22-42 і напруга живлення 1.35 В. З такими налаштуваннями пам’ять точно без проблем запуститься на будь-яких процесорах Intel Core і AMD Ryzen. За бажанням можна поекспериментувати з подальшим ручним оверклокінгом. Якщо пощастить з конкретним екземпляром, вдасться отримати ще кілька сотень бонусних мегагерців. Охолоджується пам’ять металевими радіаторами чорного або синього кольору.

XPG Spectrix D50 RGB (ASAX4U360016G18I-QCTG50) — великий комплект з аж чотирьох модулів пам’яті DDR4 сумарним об’ємом 64 ГБ від геймерського суббренду компанії ADATA. Настільки великого об’єму достатньо не лише для ігор, а й для професійних робочих завдань. Або для одночасної гри та стрімінгу на YouTube чи Twitch. Працює на частоті 3600 МГц, що для більшості процесорів є максимум при використанні одразу чотирьох слотів DIMM на материнській платі. Тоді як лише два модулі можуть розганятися до 4000+ МГц.

Формула таймінгів дорівнює CL18, а напруга живлення — 1.35 В. Радіатори виготовлені з нешліфованого алюмінію та прикрашені RGB підсвічуванням. Причому воно не ріже очі, а м’яко розсіюється через напівпрозору призму. Налаштувати статичний колір чи динамічні ефекти підсвічування можна через фірмовий додаток XPG Prime, а потім синхронізувати з материнської платою. Підтримуються всі популярні виробники материнок: ASUS Aura, Gigabyte Fusion, MSI Mystic і ASRock Polychrome. Хоч Biostar Vivid офіційно не заявлений, але напевно теж буде працювати.

Transcend JetRam SO-DIMM DDR5 — пам’ять вкороченого типорозміру SO-DIMM для ноутбуків, неттопів і моноблочних комп’ютерів у корпусі монітора. У неї менша кількість контактних пінів: 262 проти 288 у довгих модулів DIMM. Окрім слоту, нічим не поступається аналогічній десктопній пам’яті DDR5: та ж частота 5600 МГц, таймінги CL46 і напруга живлення 1.1 В. Усі ці показники точно відповідають вимогам міжнародної організації JEDEC, яка вже кілька десятиліть займається проектуванням і стандартизацією різних поколінь оперативної пам’яті.

Попри компактний розмір текстоліту, об’єм одного модуля SO-DIMM може нараховувати солідні 32 ГБ. Це вдалося досягти переходом на дрібніший техпроцес і відповідно ущільненням внутрішньої будови чипів DDR5, а також їхнім розташуванням з обох сторін друкованої плати. Компанія Transcend є одним з останніх виробників пам’яті, хто досі використовує олдскульний зелений текстоліт, що викликає приємну ностальгію. Підходить JetRam у тому числі для промислового використання, адже може працювати при температурі від 0 до 85°C.

Patriot Viper Elite 5 RGB TUF (код моделі PVER548G60C36KT) — небінарна оперативна пам’ять збільшеного об’єму 2х24 ГБ, що вдалося досягти максимально щільними чипами DDR5. Для підтримки небінарної пам’яті може знадобитися оновити прошивку BIOS материнської плати. Підтримуються обидві технології автооверклокінгу: Intel XMP і AMD EXPO. Другий варіант обмежений частотою 6000 МГц, далі доведеться розганяти вручну. Формула таймінгів CL36-36-36-76 досягається при напрузі 1.35 В, що на 0.25 В вище стандартних для DDR5 1.1 В.

Чип On-die ECC розпізнає мультибітні помилки читання-запису, а однобітні навіть самостійно корегує на льоту. Ще один чип PMIC рівномірно розподіляє живлення між двома віртуальними каналами на одному фізичному модулі пам’яті. Охолоджується білосніжними радіаторами з помаранчевим підсвічуванням в стилі TUF Gaming Alliance. Ця ініціатива компанії ASUS націлена на створення різних компонентів ПК (материнок, відеокарт, пам’яті, кулерів) у єдиному візуальному стилі. Багатоколірне підсвічування ASUS Aura налаштовується через Viper RGB Sync App.

Lexar Ares RGB DDR5 — геймерська оперативна пам’ять з частотою 7200 МГц. Де-юре існують і швидші модулі аж до 8800 МГц, але більшість існуючих процесорів їх не підтримують, принаймні в синхронному режимі контролера пам’яті 1:1. Якщо ж перемкнутися на асинхронний режим 1:2, це частково нівелює приріст швидкодії від високої частоти. Тому на даний момент саме оперативка 7200 МГц є оптимальною для затятих геймерів і комп’ютерних ентузіастів, які хочуть отримати максимум продуктивності від свого ПК.

У Lexar Ares також передбачений резервний, трохи повільніший профіль 6800 МГц з тими ж таймінгами CL34 і напругою 1.4 В. Металеві радіатори з RGB підсвічуванням на кілька сантиметрів вищі за текстоліт модулів пам’яті, тому можуть заважати встановленню деяких особливо габаритних повітряних кулерів для процесора. А от з системою рідинного охолодження з порівняно компактною помпою конфліктів точно не виникне. Пам’ять Ares, як і вся інша продукція Lexar, пройшла ретельне тестування на сумісність і надійність у науково-дослідницькому центрі Quality Labs.

Також читайте:

Пятківський Юрій

Юрій захоплюється мобільними технологіями ще з часів (старої) Nokia 3310, розпочавши свою письменницьку кар'єру, коли планшети вважалися наступною великою подією (тобто дуже давно, в далекій-далекій галактиці).

Опублікував
Пятківський Юрій
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024