5 способів збільшити швидкість інтернету на Wi-Fi роутері

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Про те, що сучасні Wi-Fi мережі доволі примхливі щодо якості сигналу, відомо багатьом. Але не всі знають, що на швидкість можуть впливати речі і предмети, які, здавалося б, взагалі ніяк не пов’язані з інтернетом. Розповідаємо, що можна змінити у квартирі, щоб поліпшити сигнал від роутера.

1. Перемістіть роутер

Не ставте роутер занадто низько до підлоги. Сигнал від роутера виходить дугоподібно, приблизно так само, як це зображено на фірмовому значку Wi-Fi. Тому, коли роутер розташований занадто низько, частина сигналу буде спрямована безпосередньо в підлогу. З цієї ж причини не слід розміщувати роутер у закритих шафах і тим більше всередині слабкострумових щитів.

2. Приберіть від роутера предмети-ізолятори.

Акваріуми

Це може здатися дивним, але акваріум дійсно може уповільнювати ваш Wi-Fi. Вода в чистому вигляді є ізолятором, але в природному стані вона містить розчинені солі та інші речовини, що робить її частковим провідником. Однак що вища провідність, то слабший радіосигнал.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тому розміщувати роутер поруч з акваріумом не варто не тільки через можливий негативний вплив на здоров’я рибок, а й через здатність води поглинати радіочастотну енергію.

Дзеркала

Іншим предметом інтер’єру, який варто прибрати від роутера подалі, є дзеркало. Дзеркало може відбивати або блокувати сигнал, через що швидкість інтернету на приймаючому пристрої може падати.

До речі, іноді цю властивість можна використовувати на свою користь, наприклад, коли потрібно перевідбити сигнал від роутера в сусідню кімнату, за товстою стіною.

Бездротові камери Wi-Fi

Бездротові камери також не рекомендується розташовувати поруч із маршрутизатором. Будь-які Wi-Fi-пристрої піддаються впливу перешкод від інших гаджетів, що працюють на тій самій частоті. Це зумовлено таким явищем, як інтерференція хвиль.

Bluetooth-пристрої

Багато користувачів намагаються розміщувати Wi-Fi роутер ближче до свого робочого місця – столу, на якому стоїть комп’ютер. З одного боку, це зрозуміло – поруч із комп’ютером завжди є вільна розетка, а також інші пристрої, які зручно під’єднувати мережевим кабелем безпосередньо. Однак таке розташування загрожує погіршенням сигналу Wi-Fi.

Мова про деякі Bluetooth-пристрої, такі, як бездротова клавіатура або миша. При близькому сусідстві з роутером вони можуть створювати перешкоди, які порушують сигнал. Сюди ж можна віднести різні бездротові динаміки і гарнітури, що працюють на частоті 2,4 або 5 ГГц.

3. Перевірте температуру

У процесі роботи будь-яка електроніка активно виділяє тепло, яке впливає на роботу техніки. Вплив високих температур точно не зробить ваш Wi-Fi швидшим, тому розташувати роутер слід подалі від джерел тепла, радіаторів опалення та прямих сонячних променів.

4. Приберіть роутер від електроприладів

Побутові прилади не такі нешкідливі, як здається на перший погляд. Електромагнітне випромінювання, що передається від роутера до ваших ґаджетів, впливає на їхню роботу, тому уникайте великого скупчення побутової техніки поруч із роутером.

І головне – приберіть подалі мікрохвильову піч. Більшість мікрохвильовок працює в тому ж діапазоні частот, що й роутер, і створюють перешкоди в його роботі. Іншими словами, кухня і роутер – речі несумісні.

Виключити конфлікт приладів між собою можна, переключивши роутер на частоту 5 Ггц. Багато сучасних моделей підтримують роботу на двох частотах – 2,4 і 5 ГГц. А ще можна спробувати перемкнути роутер на більш вільний канал зв’язку, і виключити тим самим можливі перешкоди від іншої техніки.

5. Змініть канал або діапазон

На частоті 2,4 ГГц для бездротових мереж доступні від 11 до 13 каналів зв’язку шириною 20 або 40 МГц з інтервалами 5 МГц між ними. Скупчення гаджетів на одному з таких каналів може впливати на сусідні та знижувати їхню пропускну здатність.

Вибрати “правильний” канал допоможуть спеціальні утиліти на кшталт WiFi Analyzer. Завантажити програму для Windows можна тут.

Після встановлення програма покаже завантаженість каналів і всі підключені до них пристрої, а також порекомендує перейти на більш вільний канал. Перейти на інший канал ви можете в адмін-панелі свого маршрутизатора, у вкладці “Мережа” або “Wi-Fi”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.