Домашній інтернет 5G: що це таке і чи варто його купувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Серед численних обіцянок технології 5G забезпечити більш високі швидкості та глобальний зв’язок – можливість принести цей світ без проводів туди, де ви живете, за межі ваших мобільних телефонів та планшетів та у ваш будинок.

Сьогодні більшість із нас користується домашніми широкосмуговими мережами, що працюють по проводах – кабельним, оптоволоконним або навіть звичайним телефонним лініям. Однак у міру розширення зони покриття та збільшення пропускної спроможності мереж 5G бездротові технології починають поступатися навіть найшвидшим дротовим широкосмуговим з’єднанням.

Більше того, сигнал 5G здатний досягти більшої кількості місць без прокладання дорогих оптоволоконних магістралей, що робить його більш життєздатним способом для мешканців сільських районів отримати такі швидкості широкосмугового доступу, які раніше вважалися виключно міськими мешканцями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто вважає, що технологія 5G стане майбутнім домашнього інтернету, а традиційні широкосмугові послуги відійдуть у минуле. Хоча це, швидше за все, не станеться ще кілька років – можливо, не раніше, ніж 6G почне ставати нормою, – у технології в її нинішньому вигляді є низка ключових переваг. Можливо, вона підходить не всім, але вам варто дізнатися більше, якщо ви шукаєте, що не можуть дати традиційні постачальники широкосмугового доступу.

Що таке домашній інтернет 5G?

Як випливає з назви, домашній інтернет 5G, також відомий як фіксований бездротовий доступ (FWA), використовує технологію 5G для забезпечення доступу в інтернет для всіх пристроїв у вашому будинку бездротовою мережею, а не мідними або оптоволоконними кабелями, прокладеними до вашого будинку.

На зорі становлення 5G багато вчених та інженерів мріяли про те, щоб надавати послуги 5G безпосередньо кожному пристрою у вашому будинку, минаючи необхідність у традиційному маршрутизаторі або модемі. Хоча це чудова ідея, ми ще не наблизилися до цього. Перш ніж це станеться, необхідно вирішити безліч питань – від проблем безпеки, пов’язаних із прямим підключенням до Інтернету всього, що є у вашому будинку, до масового впровадження радіостанцій 5G у споживчі товари, такі як ноутбуки та пристрої Інтернету речей (IoT).

На даний момент домашній інтернет 5G працює так само, як і дротовий широкосмуговий домашній інтернет. У вашому будинку, як і раніше, стоятиме маршрутизатор або модем, але замість доступу до інтернету через провід у стіні він підключатиметься до мережі 5G.

Це означає, що спосіб підключення пристроїв у вашому домі до Інтернету не зміниться. Wi-Fi та дротові Ethernet-з’єднання, як і раніше, використовуються для підключення комп’ютерів, ігрових приставок, планшетів, телевізорів, пристроїв “розумного будинку” та всього іншого, що потребує доступу до Інтернету. Більше того, якщо при переході з традиційного широкосмугового маршрутизатора на домашній інтернет-шлюз 5G ви збережете ті ж самі ім’я та пароль мережі Wi-FI, ваші пристрої навіть не помітять різниці.

Залежно від провайдера та місця проживання домашній інтернет-маршрутизатор 5G може вимагати підключення до зовнішньої антени на вулиці. Однак багато нових шлюзів більше не потребують цього, дозволяючи вам розмістити їх у будь-якому місці вашого будинку, де вони можуть отримати хороший сигнал 5G.

Чи хороша швидкість домашнього інтернету 5G?

Хоча ваші домашні пристрої не помітять різниці між шлюзом домашнього інтернету 5G і традиційнішим дротовим широкосмуговим маршрутизатором, ви майже напевно помітите різницю у продуктивності.

В оптимальних умовах домашній інтернет 5G може забезпечити швидкість вище за гігабіт, але ми б не рекомендували розраховувати на це. У 2018 році перший клієнт домашнього інтернету Verizon 5G у Х’юстоні, штат Техас, повідомив про пікову швидкість 1,3 Гбіт/с, але навіть тоді Verizon заявила, що гарантує лише 300 Мбіт/с. Ймовірно, Verizon також використала свої найкращі можливості в маркетингових цілях: перший клієнт був встановлений у районі з дуже швидким (і дуже рідкісним) покриттям mmWave.

Для порівняння, T-Mobile заявляє, що типова швидкість завантаження становить 72-245 Мбіт/с, додаючи, що 25% клієнтів отримують вищу швидкість, а 25% – нижче за цей діапазон. З практичної точки зору, більшість людей можуть розраховувати на швидкість від 30 до 300 Мбіт/с, залежно від місця проживання та розташування вишок.

Це підкреслює найсуттєвішу відмінність домашнього інтернету 5G від дротового широкосмугового доступу: швидкість може сильно змінюватись в залежності від часу доби, погодних умов і того, скільки інших людей по сусідству користуються 5G в той чи інший момент.

Ви, ймовірно, вже бачили це на своєму смартфоні, а оскільки домашній інтернет 5G використовує ту ж технологію і ті ж вежі, він також страждає від тих же обмежень. Не чекайте високих швидкостей, якщо ви знаходитесь далеко від вежі або ваш район покритий лише повільнішою, низькочастотнішою послугою 5G. З іншого боку, ви можете отримати вражаючі результати, якщо вам пощастило жити в районі з mmWave покриттям або навіть з сильним середньочастотним сервісом 5G.

Використовуючи свій 5G-смартфон для проведення кількох тестів швидкості у вашому будинку в різний час протягом дня, ви зможете отримати уявлення про продуктивність, на яку можна очікувати від домашнього інтернету 5G. Шлюз домашнього інтернету 5G може бути трохи швидшим, оскільки зазвичай має більш потужні антени і не дбає про економію заряду батареї, але не чекайте побачити значну різницю з тим, що ви отримуєте на своєму телефоні, особливо якщо ви використовуєте флагманський смартфон, такий як iPhone 15 або Samsung Galaxy S24.

Однак не варто засліплюватись високими цифрами заради них самих. Netflix вимагає всього 15 Мбіт/с для потокової передачі контенту 4K UHD, і навіть преміальні потокові сервіси, такі як Disney+ та Apple TV+, які зазвичай використовують вищий бітрейт, досягають піку на швидкості близько 40 Мбіт/с. Це також вище, ніж потрібно навіть для екстремальних онлайн-ігор, де низька затримка набагато важливіше, ніж швидкість. Саме тут зв’язок 5G може виграти у деяких широкосмугових з’єднань.

Якщо у вашому будинку кілька людей, які хочуть одночасно дивитися потокове відео та грати в ігри, ці цифри потрібно помножити, але для більшості сімей середнього значення в 150 Мбіт/с буде більш ніж достатньо. Федеральна комісія зі зв’язку США (FCC) публікує Посібник зі швидкості широкосмугового доступу, який допоможе вам отримати уявлення про швидкості, необхідні для різних видів діяльності в Інтернеті.

Домашній інтернет 5G у порівнянні з кабелем та оптоволокном

Кабель і оптоволокно все ще можуть забезпечити такі швидкості завантаження, про які бездротові технології можуть тільки мріяти, але 5G швидко наганяє їх, і в деяких областях він перевершує кабель, особливо коли йдеться про нижчу затримку.

На відміну від швидкості завантаження, яка вимірює скільки даних може бути переміщено кожну секунду, затримка означає, скільки часу потрібно для встановлення з’єднання та обробки кожного фрагмента даних. Якщо використовувати спрощену аналогію, уявіть, що ваш маршрутизатор це поштове відділення. Затримка – це час, необхідний для перевірки кожного поштового відправлення та його доставки в потрібну вантажівку, а пропускна спроможність (вимірювана в Мбіт/с або Гбіт/с) – це розмір вантажівок та швидкість, з якою вони можуть дістатися місця призначення.

Якщо пропускна здатність важливіша для таких дій, як завантаження великих файлів і потокове мовлення, низька затримка більш помітна при серфінгу та обміну повідомленнями. Це також важливо для онлайн-ігор, де ви хочете, щоб співрозмовник отримав повідомлення одразу після того, як ви натиснете на курок.

5G та оптоволокно знаходяться на одному рівні за затримками, у той час як кабель зазвичай відстає. Це не означає, що ви повинні відмовитися від кабельного інтернету заради домашнього інтернету 5G, так як може бути багато компромісів в інший бік, але це одна з областей, в якій 5G зазвичай має перевагу, особливо якщо ви живете в районі з гарним покриттям.

Як уже говорилося, найбільшим недоліком домашнього інтернету 5G в порівнянні з дротовим широкосмуговим доступом є його варіативність. Хоча ви можете не отримати максимальну заявлену продуктивність вашого плану дротового широкосмугового доступу, швидкість зазвичай більш стабільна. Багато користувачів домашнього інтернету 5G повідомляють про швидкість завантаження, яка змінюється зі зміною умов, іноді навіть щогодини. Нерідко швидкість від 30 до 50 Мбіт/с протягом дня, коли мережа перевантажена, піднімається до 250 Мбіт/с о 3-й годині ночі, коли більшість людей вже лягають спати.

Це робить порівняння домашнього інтернету 5G з дротовим широкосмуговим доступом дещо скрутним з точки зору загальної продуктивності. Як правило, провайдери дротового широкосмугового доступу забезпечують обіцяні швидкості, оскільки такі з’єднання більш стабільні. Коли справа доходить до домашнього інтернету 5G, швидкість може настільки сильно відрізнятися, що ви не можете покладатися на відгуки або звіти будь-кого, якщо він не живе по сусідству.

Які провайдери пропонують домашній інтернет 5G?

Хоча AT&T трохи запізнилася, всі три великі американські провайдери 5G тепер пропонують свої власні тарифні плани домашнього інтернету 5G з фіксованим бездротовим доступом за досить доступними цінами.

Як і у випадку з послугою 5G на смартфоні, вибір найкращого оператора залежатиме від того, де ви живете. Крім того, хоча жоден оператор не вимагає, щоб ви підключалися до домашнього інтернету 5G, всі вони пропонують пільги та знижки для існуючих клієнтів.

T-Mobile

T-Mobile пропонує найширше та найшвидше покриття 5G по всій країні: понад 90 % населення США охоплено його найшвидшою мережею 5G Ultra Capacity. Хоча більшість зосереджена на тому, що це означає для смартфонів, це також поширюється на послугу домашнього Інтернету 5G, яку компанія запускає у 2021 році.

Якщо ви вже є абонентом T-Mobile, ви можете отримати домашній інтернет за технологією 5G всього за 40 доларів на місяць, але найприємніше те, що оператор пропонує 15-денний тест-драйв, щоб ви могли побачити, як він працює у вашому будинку у реальних умовах.

T-Mobile також дуже прозорий щодо швидкостей, на які ви можете розраховувати, відзначаючи у своєму FAQ, що 50% його клієнтів мають швидкість завантаження від 72 до 245 Мбіт/с та швидкість завантаження від 15 до 31 Мбіт/с. Близько 25% клієнтів отримують швидкість навіть вищу, ніж 245 і 31 Мбіт/с, а 25% – повільніше. Якщо ви є клієнтом T-Mobile 5G на своєму смартфоні, то ваш домашній інтернет 5G, швидше за все, відповідатиме цим показникам, але ви можете провести тест-драйв, щоб переконатися в цьому.

Примітно, що домашній інтернет 5G від T-Mobile також працює в мережі оператора 5G Extended Range, де, ймовірно, знаходяться ті, хто повідомляє про нижчі швидкості. Не чекайте видатної продуктивності, якщо ви навіть не можете змусити індикатор 5G UC спалахнути на вашому телефоні, але навіть ця низькодіапазонна мережа 5G може бути кращою, ніж DSL-з’єднання.

Verizon

На відміну від T-Mobile, Verizon пропонує два рівні домашнього інтернету 5G: базовий тарифний план вартістю від 35 доларів на місяць та тарифний план “плюс” вартістю від 45 доларів на місяць. Обидві ціни призначені для клієнтів, які підключені до відповідних тарифних планів для смартфонів 5G та вибрали автоматичну оплату.

Стандартний тарифний план 5G Home забезпечує лише потокове мовлення у форматі 1080p та базовий бездротовий маршрутизатор, а тарифний план 5G Home Plus – потокове мовлення у форматі Ultra HD 4K та мережу Wi-Fi “на весь будинок”.

Завдяки тому, що компанія Verizon розширила свою мережу 5G Ultra Wideband (5G UW), включивши в неї покриття середнього діапазону C, її домашній інтернет 5G працює добре навіть у тих районах, які не обслуговуються надшвидкісним покриттям mmWave. Verizon не повідомляє, на які швидкості можуть розраховувати абоненти загалом; Щоб отримати приблизні дані в залежності від місця проживання, вам доведеться скористатися інструментом пошуку.

Одна з переваг послуги 5G Home Plus від Verizon полягає в тому, що ви можете отримати приголомшливо високі швидкості, якщо живете недалеко від приймача хвилі. Крім раннього прихильника, про який ми говорили раніше, ми бачили повідомлення про швидкість завантаження до 2,4 Гбіт/с в ідеальних умовах. Однак, оскільки покриття mmWave є тільки у великих міських центрах, ви навряд чи перейдете на Verizon через відсутність варіантів дротового широкосмугового доступу – навіть послуга Fios від Verizon доступна у всіх тих місцях.

Покриття домашнього інтернету 5G від Verizon традиційно було слабшим у тих сільських районах, де воно могло бути найбільш корисним. Однак оператор поступово покращує ситуацію, розширюючи покриття 5G UW.

AT&T

До минулого року AT&T пропонував лише 4G/LTE-інтернет, що робило його відповідним лише для сільських районів, де було мало інших варіантів. Лише минулого літа компанія запустила нові тарифні плани 5G “Інтернет-повітря” для дому.

Як і T-Mobile, AT&T пропонує єдиний тарифний план, який можна придбати лише за 35 доларів на місяць, якщо ви вже є абонентом AT&T і готові обрати автоплатіж. З моменту останнього розширення 30 січня 2024 він доступний в 59 місцях – список, який, ймовірно, відповідає місцям, де можна знайти мережу 5G Plus середнього рівня, оскільки вона також обіцяє забезпечити швидкість завантаження від 75 до 225 Мбіт/с (станом на березень 2024).

Цей список набагато коротший, ніж у Verizon і T-Mobile, але, схоже, AT&T працює над розширенням доступності мережі. Вона вже виросла із чотирьох областей, коли була запущена у серпні. Поки що зарано говорити про те, наскільки добре вона працює для тих, хто вже підключився, але AT&T заявляє, що “може тимчасово знижувати швидкість передачі даних, якщо мережа зайнята”, так що, схоже, її клієнти стільникового зв’язку все ще можуть отримати пріоритет у мережі 5G.

Чи коштує домашній інтернет 5G того?

Незважаючи на те, що оператори зв’язку грають з фіксованою бездротовою мережею 5G з 2017 року, технологія все ще знаходиться в деякій стадії зародження. Вона ще не досягла того приголомшливого масштабу, який набула технологія мобільного 5G, і, зі зрозумілих причин, не є пріоритетною для операторів у світі, де більшість людей задоволені своїми послугами кабельного та оптоволоконного широкосмугового доступу та не бачать причин для змін.

Однак домашній інтернет 5G вже існує і доступний на більшій частині території США, і багато людей користуються у своїх будинках таким самим чудовим бездротовим зв’язком, як і на мобільних телефонах і планшетах.

Чи є 5G майбутнім домашнього інтернету? Швидше за все, ні – принаймні у його нинішньому вигляді. Швидше за все, ми перейдемо на смартфони 6G ще до того, як бездротовий широкосмуговий доступ стане нормою. Сьогодні просто немає достатніх причин, щоб віддати перевагу невизначеності домашнього інтернету 5G більш надійним оптоволоконним та кабельним мережам.

Тим не менш, домашній інтернет 5G заповнює критичний пробіл для тих, хто має обмежені можливості. Це особливо актуально для сільських районів, де жоден із традиційних постачальників широкосмугового доступу не може виправдати прокладання дорогих оптоволоконних магістралей, необхідних для забезпечення високошвидкісного Інтернету. Навіть преміальні кабельні інтернет-сервіси працюють на оптоволоконній магістралі, тому у віддалених районах тарифні плани Xfinity обмежуються швидкістю не більше 100 Мбіт/с – приблизно такою самою, як у DSL-сервісів, що працюють за мідними телефонними лініями.

Однак тепер багато з цих місць знаходяться в зоні покриття 5G в середньому діапазоні, оскільки одна вежа може транслювати сигнал туди, куди не дотягнеться дроти. Послуги домашнього інтернету 5G – це ковток свіжого повітря в порівнянні з дорожчими супутниковими опціями, такими як Starlink, вартість яких починається від 140 доларів на місяць за необмежений обсяг даних на швидкостях, аналогічних домашньому інтернету 5G плюс 599 доларів за необхідне обладнання.

Хоча супутниковий інтернет все ще може бути єдиним варіантом для жителів дуже віддалених регіонів, зона покриття високошвидкісного 5G швидко розширюється і, безсумнівно, продовжуватиме розширюватися набагато швидше, ніж дротова широкосмугова інфраструктура. Це означає, що якщо ви ще не охоплені якісним оптоволоконним або кабельним повідомленням, то домашній інтернет 5G – найкращий варіант для вас вже зараз, і це навряд чи зміниться, оскільки бездротовий зв’язок знижує попит на дротові широкосмугові послуги.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.