Статті

Експерти розповіли, як вибрати роутер для невеликої квартири

Share
Час читання: 2 хв.

Найпопулярніший метраж квартир – до 60 кв. м. За даними більшість операцій припадає на квартири площею 30-60 кв. м. Найпопулярнішими типами квартир у новобудовах визнають однокімнатні квартири із середньою площею 37,5 кв. м та двокімнатні квартири із середнім метражем 55,8 кв. м.

Щоб зрозуміти, який роутер найкраще підійде до 60 кв. м, потрібно мати уявлення про кілька речей, уточнює експерт у розмові з iTechua.com. Спробуйте порахувати, скільки пристроїв, яким потрібен доступ в інтернет по Wi-Fi, є зараз у вашій квартирі і як їх кількість зміниться через 2-3 роки. Протягом цього терміну самі роутери, як і звичні гаджети (смартфони, ноутбуки, розумні телевізори), оновлюються та стають більш вимогливими до швидкості та якості інтернету.

Якщо ви хочете підключатися до мережі з 2-3 пристроїв, виходити в інтернет, дивитися відео, то вам підійдуть бюджетні варіанти роутерів до 1000 гривень. Якщо ж ви через пару років плануєте поставити відеокамеру або купити новий телевізор і, відповідно, почати дивитися фільми та серіали у найкращій якості – орієнтуйтеся на роутери середнього цінового сегмента вартістю 2-3 тис. гривень.

Різниця між бюджетними та дорожчими роутерами полягає у трьох основних функціях:

  • реальна швидкість «по повітрю»;
  • робота кількох підключених пристроїв одночасно;
  • наявність дод. функціоналу: безпека, зручне налаштування, керування у додатку, батьківський контроль.

Недорогі моделі, що підтримують стандарт Wi-Fi 4, працюють на частоті 2,4 ГГц, зі швидкістю 20-30 Мбіт/с, які радіус дії обмежений 60 кв. м. Більш передові стандарти Wi-Fi (Wi-Fi 5, Wi-Fi 6) працюють як у діапазонах 2,4 ГГц, так і 5 ГГц, розвивають швидкість від 300 Мбіт/с і можуть забезпечувати стабільне з’єднання як у квартирі, так та двоповерховому будинку або просторому офісі.

Коли ви вже визначилися з тим, який роутер вам потрібен, виникає питання про його правильне розміщення в квартирі для забезпечення стабільного Wi-Fi сигналу. Краще, щоб між роутером і вашим гаджетом (смартфоном, ноутбуком, планшетом) не було більше двох стін, зазначає фахівець. Саме тому рекомендується встановлювати роутер у центрі квартири чи на стику кімнат. Точно не треба ставити роутер у закриті шафи (особливо залізні чи дзеркальні) чи бетонні ніші.

Також не рекомендується брати роутери з одним діапазоном (2,4 ГГц), максимальним стандартом Wi-Fi 4 (802.11n) та 100-Мбітним портом WAN (Fast Ethernet).

Посилити сигнал від роутера можна у різний спосіб. Деякі розміщують його вище або встановлюють у квартирі Wi-Fi репітер.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    З 1 жовтня “Нова пошта” підвищила тарифи на доставку

    З 1 жовтня «Нова пошта» запровадила нові тарифи на доставку документів, посилок та вантажів, одночасно…

    01.10.2024

    Telegram перестав працювати в Україні: подробиці збою

    Користувачі Telegram по всьому світу, включно з Україною, ввечері 1 жовтня зіткнулися з масовим збоєм…

    01.10.2024

    Функції Galaxy AI від Samsung стануть платними з 2025 року

    Samsung має намір запровадити платну передплату на деякі функції своєї ШІ-системи Galaxy AI з 2025…

    01.10.2024

    Android почав блокувати програми, завантажені зі сторонніх ресурсів

    На початку вересня стало відомо про новий спосіб Google боротьби з піратством. Розробникам надали інструментарій,…

    01.10.2024

    Телефон для літніх людей повинен мати інтуїтивно зрозумілий інтерфейс

    Вибір смартфона для людини похилого віку — завдання, що вимагає особливої ​​уваги. Наш експерт Митник…

    01.10.2024

    Apple переглядає дизайн Vision Pro після появи нових конкурентів

    Apple, за даними Bloomberg, переглядає свою стратегію у сфері просторових обчислень після виходу нових VR/AR-окулярів…

    01.10.2024