Експерти розповіли, як вибрати роутер для невеликої квартири

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Найпопулярніший метраж квартир – до 60 кв. м. За даними більшість операцій припадає на квартири площею 30-60 кв. м. Найпопулярнішими типами квартир у новобудовах визнають однокімнатні квартири із середньою площею 37,5 кв. м та двокімнатні квартири із середнім метражем 55,8 кв. м.

Реклама

Щоб зрозуміти, який роутер найкраще підійде до 60 кв. м, потрібно мати уявлення про кілька речей, уточнює експерт у розмові з iTechua.com. Спробуйте порахувати, скільки пристроїв, яким потрібен доступ в інтернет по Wi-Fi, є зараз у вашій квартирі і як їх кількість зміниться через 2-3 роки. Протягом цього терміну самі роутери, як і звичні гаджети (смартфони, ноутбуки, розумні телевізори), оновлюються та стають більш вимогливими до швидкості та якості інтернету.

Якщо ви хочете підключатися до мережі з 2-3 пристроїв, виходити в інтернет, дивитися відео, то вам підійдуть бюджетні варіанти роутерів до 1000 гривень. Якщо ж ви через пару років плануєте поставити відеокамеру або купити новий телевізор і, відповідно, почати дивитися фільми та серіали у найкращій якості – орієнтуйтеся на роутери середнього цінового сегмента вартістю 2-3 тис. гривень.

Різниця між бюджетними та дорожчими роутерами полягає у трьох основних функціях:

  • реальна швидкість «по повітрю»;
  • робота кількох підключених пристроїв одночасно;
  • наявність дод. функціоналу: безпека, зручне налаштування, керування у додатку, батьківський контроль.

Недорогі моделі, що підтримують стандарт Wi-Fi 4, працюють на частоті 2,4 ГГц, зі швидкістю 20-30 Мбіт/с, які радіус дії обмежений 60 кв. м. Більш передові стандарти Wi-Fi (Wi-Fi 5, Wi-Fi 6) працюють як у діапазонах 2,4 ГГц, так і 5 ГГц, розвивають швидкість від 300 Мбіт/с і можуть забезпечувати стабільне з’єднання як у квартирі, так та двоповерховому будинку або просторому офісі.

Коли ви вже визначилися з тим, який роутер вам потрібен, виникає питання про його правильне розміщення в квартирі для забезпечення стабільного Wi-Fi сигналу. Краще, щоб між роутером і вашим гаджетом (смартфоном, ноутбуком, планшетом) не було більше двох стін, зазначає фахівець. Саме тому рекомендується встановлювати роутер у центрі квартири чи на стику кімнат. Точно не треба ставити роутер у закриті шафи (особливо залізні чи дзеркальні) чи бетонні ніші.

Також не рекомендується брати роутери з одним діапазоном (2,4 ГГц), максимальним стандартом Wi-Fi 4 (802.11n) та 100-Мбітним портом WAN (Fast Ethernet).

Посилити сигнал від роутера можна у різний спосіб. Деякі розміщують його вище або встановлюють у квартирі Wi-Fi репітер.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ