Як зрозуміти, що на вашому смартфоні приховано майнять криптовалюту

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб заробити пристойну суму на майнінгу криптовалют, потрібна ферма із сотнями серверів, потужні системи охолодження та дуже багато електроенергії. А що якщо використовувати не свої комп’ютери, а потужності тисяч пристроїв користувачів, які нічого не підозрюють? Задавшись подібним питанням, кіберзлочинці вигадали віруси-майнери. Як зрозуміти, що на вашому смартфоні шахраї майнуть криптовалюту?   

Визначити, що на вашому смартфоні завівся майнер, можна за кількома ознаками:

  1. Програми гальмують, зависають, мимоволі закриваються. 
  2. Почав швидше розряджатися акумулятор.
  3. Гальмує інтерфейс, навіть якщо ви просто ставите будильник або змінюєте налаштування пристрою.
  4. Смартфон сильно нагрівається, навіть якщо не запущено жодної ресурсоємної програми. 
  5. Надто довгий відгук при натисканні клавіші екранної клавіатури.

Проблема в тому, що всі ці ознаки можуть бути викликані не майнером, а парою дюжин інших причин. Щоб на 100% переконатися в інфікуванні системи троянською програмою та видалити «зловреду», доведеться перевірити смартфон антивірусом. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але тут ми стикаємося ще з однією проблемою: антивірусна програма може не захотіти визначати майнер. Подібний “софт” відноситься до розряду riskware, оскільки сам процес видобутку криптовалют не відноситься безпосередньо до вірусної активності. Riskware – категорія програмного забезпечення, яке може бути використане як у легальних цілях, так і зі злим наміром. 

Антивірус не може знати, поставив ПЗ для майнінгу сам користувач або хтось інший. Тому, якщо трояна немає в основі сигнатур, захисна програма ніяких дій не зробить. Щоб змусити її реагувати, потрібно змінити опцію налаштувань. Наприклад, «Виявляти інші програми…».  

Але що робити, щоб уникнути зараження смартфона вірусом-майнером? По-перше, не переходьте за посиланнями із сумнівних листів. По-друге, завантажуйте та встановлюйте програми тільки з офіційних магазинів. При цьому не завадить заздалегідь почитати відгуки як про саму програму, так і про її творця. На жаль, відомі випадки, коли самі розробники вбудовували у своє програмне забезпечення майнери.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.