Статті

USB-A проти USB-C: У чому різниця

Share

USB-кабелі та порти – це один з найпоширеніших типів роз’ємів для повсякденних пристроїв, таких як комп’ютери, смартфони, планшети, смарт-телевізори, аудіо-відео ресивери, ігрові консолі та багато інших компонентів. В даний час існує два основних типи USB-кабелів та портів, призначених для передачі даних та зарядки: USB-A та USB-C.

Коли мова заходить про передачу даних, зарядку та інші корисні функції, між USB-A і USB-C існує досить багато відмінностей. Саме тому ми підготували цей посібник, щоб пояснити, чим ці сполуки схожі і що відрізняє їх одне від одного.

Що таке USB-A?

З’єднання USB Type-A належать до фізичного дизайну USB-порту. Будь-яке USB-з’єднання складається з порту на головному пристрої, з’єднувального кабелю та пристрою-приймача. USB-A – це традиційний дизайн хост-порту USB та один із найпростіших для розпізнавання на пристроях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це горизонтальний порт, нижню частину якого відведено під штиркові роз’єми. Таке розташування створює сумнозвісне одностороннє USB-з’єднання, яке працює тільки при ідеально вставленому кабелі – скільки б разів ви не намагалися.

Цікаво, що USB-B хост-порт відсутній. Роз’єм USB-B – це порт рецептора на USB-пристрої, який ви підключаєте до комп’ютера. Рознімання типу B також легко дізнатися за їх квадратною формою із закругленими кутами з одного боку, майже як у крихітного будиночка. USB типу B призначений переважно для зовнішніх периферійних пристроїв, одному кінці якого перебуває роз’єм USB-A, але в іншому – роз’єм USB-B. Існують кабелі USB-B – USB-B, але вони рідко використовуються.

Зверніть увагу, що існують також підмножини цієї конструкції, такі як USB Mini-A та USB Micro-A, з різним дизайном портів, але вони не такі важливі для нашого поточного обговорення.

Що таке USB-C і чим він відрізняється?

USB-C – це новий тип портів, офіційно анонсований в 2014 році, хоча знадобилося кілька років, щоб вони набули широкого поширення в споживчих пристроях, як ми бачимо сьогодні. Створений для вирішення багатьох проблем старого порту USB-A, USB-C є абсолютно новим типом USB-порту. До найважливіших особливостей USB-C належать:

  • Більш тонкий дизайн, який міститься в порт незалежно від того, в який бік він повернутий,
  • Повна заміна USB-A, B, mini та мікро USB з’єднання
  • 100-ватне 20-вольтове з’єднання набагато потужніше, ніж старий порт, і дозволяє живити навіть великі пристрої.
  • Потенціал для більш високої швидкості передачі даних, ніж у USB-A.
  • Підтримка передачі живлення для заряджання пристроїв з обох кінців (при використанні відповідних кабелів) та заряджати великі пристрої.
  • Підтримка передачі відео з набагато більш високою якістю, включаючи передачу 4K відео на екран.
  • Підтримка альтернативних режимів, що дозволяють використовувати безліч різних адаптерів для конкретних з’єднань, наприклад, HDMI або VG, або старих типів USB-з’єднань.
  • Потенційна сумісність із Thunderbolt 4 та Thunderbolt 3 означає, що порт USB-C може використовуватися як порт TB4 або TB3 за допомогою додаткового обладнання.

Отже, USB-C – це найкраще з’єднання?

При правильному виборі стандарту даних (див. нижче) з’єднання USB-C набагато швидше та універсальніше, ніж USB-A. Згодом очікується, що з’єднання USB-C замінять усі старі з’єднання USB-A та інші порти. Однак цей перехід, мабуть, триватиме роки.

Поки USB-A присутній на багатьох комп’ютерах поряд з роз’ємом USB типу C, в основному для того, щоб вирішити проблеми сумісності. У людей можуть залишатися старі пристрої, включаючи смартфони, улюблені контролери, ресивери, телевізори, клавіатури та багато периферійних пристроїв, які потребують підключення USB-A/B.

Більшість людей не хочуть купувати перехідник, щоб зробити USB-C назад сумісним із усіма своїми пристроями. У міру того, як використання цих старих пристроїв скорочуватиметься, USB-C стане основним портом, який всі шукатимуть – і ми вже бачимо, як це відбувається в деяких галузях.

Яке місце у цій ситуації займає USB 3.2?

USB 3.0 – 3.2 – це особливий протокол USB для передачі даних, коли йдеться про USB-з’єднання: Замість того, щоб описувати фізичний порт, він відноситься до форматів даних, які може обробляти порт. Помітні зміни відбулися з USB 3.0, який вимагає модифікації конструкцій USB-A і USB-B, щоб отримати більше можливостей і вищу швидкість передачі даних. Кабелі USB-A, що підтримують USB 3.0 і вище, оснащені синім штирком замість стандартного сірого.

USB 3.2 ділиться на два різні типи. Повністю оновлена ​​версія називається USB 3.2 Gen 2×2 і названа на честь другого покоління та того, як вона використовує дві смуги 10 Гбіт/с для досягнення загальної швидкості 20 Гбіт/с. Другий тип – це старіший стандарт USB 3.1 10 Гбіт/с, який з останніми оновленнями також можна назвати USB 3.2 Gen 2.

І ще один момент: порти USB Type A та USB-C можуть підтримувати різні стандарти, від USB 2.0 до USB 3.2. Універсальних назв цих протоколів немає, що ускладнює ситуацію, тому не всі використовують однакові назви. Наприклад, USB 3.1 Gen 1 також називається USB 3.0. На щастя, USB 3.2 назад сумісний з іншими USB-з’єднаннями, хоча для портів USB-C може знадобитися перехідник. Ви також повинні переконатися, що ваші кабелі та USB-пристрої по можливості підтримують передачу даних у форматі 3.1.

А що про USB4?

Стандарт USB4 (також відомий як USB 4.0), оголошений у 2019 році, є останнім доповненням до лінійки кабелів та портів USB. Поки технологія повільно впроваджується в сучасні ПК та інші пристрої, компанія Apple однією з перших включила порти USB4 у свої ноутбуки 2020 M1 MacBook Air і Pro, а також M1 Mac mini.

Насправді ці порти Apple вважаються з’єднаннями Thunderbolt 4, які, так уже вийшло, підтримують стандарт USB4. Однак не всі кабелі та порти USB4 працюватимуть з Thunderbolt 4.

Які ключові особливості USB4? Для початку швидкість передачі даних по протоколу повинна становити не менше 20 Гбіт/с, але ви знайдете безліч портів USB4, здатних передавати дані зі швидкістю 40 Гбіт/с. А з оновленням USB 2.0 у 2022 році ви навіть знайдете деякі USB4 порти, здатні розвивати швидкість до 80 Гбіт/с.

USB4 також може забезпечувати потужність до 100 Вт, а також назад сумісний із обладнанням USB 3.x, 2.x та 1.x.

Короткий опис USB-A та USB-C

Якщо ви почуваєтеся спантеличеним, ми вас розуміємо. На щастя, є лише кілька спрощених та важливих моментів, які вам найкраще запам’ятати:

  • USB-A та USB-C можуть мати різні стандарти передачі даних, аж до USB 3.2, який визначає їх загальні можливості передачі.
  • USB 3.2 назад сумісний з іншими стандартами, що робить його чудовим стандартом для користувачів, хоча він може вимагати від вас використання додаткових адаптерів.
  • З’єднання USB-C – єдине, що підтримує весь потенціал USB 3.2.
  • Переконайтеся, що всі зовнішні кабелі, шнури та пристрої сумісні зі стандартом передачі даних USB. Це проста відповідність: якщо ви отримуєте порт з USB 3.2, ваш кабель та підключений до нього пристрій також повинні підтримувати стандарт 3.2.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Як зарядити телефон без електрики: 12 простих способів

    Тотальне вторгнення Російської Федерації та регулярні обстріли наших сіл і міст ворожими безпілотниками та ракетами…

    08.05.2024

    Е-кабінет для військовозобов’язаних запустять у червні: які дані у ньому будуть

    В Україні електронний кабінет військовозобов'язаного планують запустити на початку червня 2024 року. Про це повідомила заступниця голови Міноборони Катерина…

    08.05.2024

    Які смартфони Motorola мають отримати Android 15

    15 версія Android ще не вийшла, але автори порталу Gizmochina вже підрахували, які пристрої Motorola…

    08.05.2024

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024