USB-A проти USB-C: У чому різниця

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

USB-кабелі та порти – це один з найпоширеніших типів роз’ємів для повсякденних пристроїв, таких як комп’ютери, смартфони, планшети, смарт-телевізори, аудіо-відео ресивери, ігрові консолі та багато інших компонентів. В даний час існує два основних типи USB-кабелів та портів, призначених для передачі даних та зарядки: USB-A та USB-C.

Коли мова заходить про передачу даних, зарядку та інші корисні функції, між USB-A і USB-C існує досить багато відмінностей. Саме тому ми підготували цей посібник, щоб пояснити, чим ці сполуки схожі і що відрізняє їх одне від одного.

Що таке USB-A?

З’єднання USB Type-A належать до фізичного дизайну USB-порту. Будь-яке USB-з’єднання складається з порту на головному пристрої, з’єднувального кабелю та пристрою-приймача. USB-A – це традиційний дизайн хост-порту USB та один із найпростіших для розпізнавання на пристроях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це горизонтальний порт, нижню частину якого відведено під штиркові роз’єми. Таке розташування створює сумнозвісне одностороннє USB-з’єднання, яке працює тільки при ідеально вставленому кабелі – скільки б разів ви не намагалися.

Цікаво, що USB-B хост-порт відсутній. Роз’єм USB-B – це порт рецептора на USB-пристрої, який ви підключаєте до комп’ютера. Рознімання типу B також легко дізнатися за їх квадратною формою із закругленими кутами з одного боку, майже як у крихітного будиночка. USB типу B призначений переважно для зовнішніх периферійних пристроїв, одному кінці якого перебуває роз’єм USB-A, але в іншому – роз’єм USB-B. Існують кабелі USB-B – USB-B, але вони рідко використовуються.

Зверніть увагу, що існують також підмножини цієї конструкції, такі як USB Mini-A та USB Micro-A, з різним дизайном портів, але вони не такі важливі для нашого поточного обговорення.

Що таке USB-C і чим він відрізняється?

USB-C – це новий тип портів, офіційно анонсований в 2014 році, хоча знадобилося кілька років, щоб вони набули широкого поширення в споживчих пристроях, як ми бачимо сьогодні. Створений для вирішення багатьох проблем старого порту USB-A, USB-C є абсолютно новим типом USB-порту. До найважливіших особливостей USB-C належать:

  • Більш тонкий дизайн, який міститься в порт незалежно від того, в який бік він повернутий,
  • Повна заміна USB-A, B, mini та мікро USB з’єднання
  • 100-ватне 20-вольтове з’єднання набагато потужніше, ніж старий порт, і дозволяє живити навіть великі пристрої.
  • Потенціал для більш високої швидкості передачі даних, ніж у USB-A.
  • Підтримка передачі живлення для заряджання пристроїв з обох кінців (при використанні відповідних кабелів) та заряджати великі пристрої.
  • Підтримка передачі відео з набагато більш високою якістю, включаючи передачу 4K відео на екран.
  • Підтримка альтернативних режимів, що дозволяють використовувати безліч різних адаптерів для конкретних з’єднань, наприклад, HDMI або VG, або старих типів USB-з’єднань.
  • Потенційна сумісність із Thunderbolt 4 та Thunderbolt 3 означає, що порт USB-C може використовуватися як порт TB4 або TB3 за допомогою додаткового обладнання.

Отже, USB-C – це найкраще з’єднання?

При правильному виборі стандарту даних (див. нижче) з’єднання USB-C набагато швидше та універсальніше, ніж USB-A. Згодом очікується, що з’єднання USB-C замінять усі старі з’єднання USB-A та інші порти. Однак цей перехід, мабуть, триватиме роки.

Поки USB-A присутній на багатьох комп’ютерах поряд з роз’ємом USB типу C, в основному для того, щоб вирішити проблеми сумісності. У людей можуть залишатися старі пристрої, включаючи смартфони, улюблені контролери, ресивери, телевізори, клавіатури та багато периферійних пристроїв, які потребують підключення USB-A/B.

Більшість людей не хочуть купувати перехідник, щоб зробити USB-C назад сумісним із усіма своїми пристроями. У міру того, як використання цих старих пристроїв скорочуватиметься, USB-C стане основним портом, який всі шукатимуть – і ми вже бачимо, як це відбувається в деяких галузях.

Яке місце у цій ситуації займає USB 3.2?

USB 3.0 – 3.2 – це особливий протокол USB для передачі даних, коли йдеться про USB-з’єднання: Замість того, щоб описувати фізичний порт, він відноситься до форматів даних, які може обробляти порт. Помітні зміни відбулися з USB 3.0, який вимагає модифікації конструкцій USB-A і USB-B, щоб отримати більше можливостей і вищу швидкість передачі даних. Кабелі USB-A, що підтримують USB 3.0 і вище, оснащені синім штирком замість стандартного сірого.

USB 3.2 ділиться на два різні типи. Повністю оновлена ​​версія називається USB 3.2 Gen 2×2 і названа на честь другого покоління та того, як вона використовує дві смуги 10 Гбіт/с для досягнення загальної швидкості 20 Гбіт/с. Другий тип – це старіший стандарт USB 3.1 10 Гбіт/с, який з останніми оновленнями також можна назвати USB 3.2 Gen 2.

І ще один момент: порти USB Type A та USB-C можуть підтримувати різні стандарти, від USB 2.0 до USB 3.2. Універсальних назв цих протоколів немає, що ускладнює ситуацію, тому не всі використовують однакові назви. Наприклад, USB 3.1 Gen 1 також називається USB 3.0. На щастя, USB 3.2 назад сумісний з іншими USB-з’єднаннями, хоча для портів USB-C може знадобитися перехідник. Ви також повинні переконатися, що ваші кабелі та USB-пристрої по можливості підтримують передачу даних у форматі 3.1.

А що про USB4?

Стандарт USB4 (також відомий як USB 4.0), оголошений у 2019 році, є останнім доповненням до лінійки кабелів та портів USB. Поки технологія повільно впроваджується в сучасні ПК та інші пристрої, компанія Apple однією з перших включила порти USB4 у свої ноутбуки 2020 M1 MacBook Air і Pro, а також M1 Mac mini.

Насправді ці порти Apple вважаються з’єднаннями Thunderbolt 4, які, так уже вийшло, підтримують стандарт USB4. Однак не всі кабелі та порти USB4 працюватимуть з Thunderbolt 4.

Які ключові особливості USB4? Для початку швидкість передачі даних по протоколу повинна становити не менше 20 Гбіт/с, але ви знайдете безліч портів USB4, здатних передавати дані зі швидкістю 40 Гбіт/с. А з оновленням USB 2.0 у 2022 році ви навіть знайдете деякі USB4 порти, здатні розвивати швидкість до 80 Гбіт/с.

USB4 також може забезпечувати потужність до 100 Вт, а також назад сумісний із обладнанням USB 3.x, 2.x та 1.x.

Короткий опис USB-A та USB-C

Якщо ви почуваєтеся спантеличеним, ми вас розуміємо. На щастя, є лише кілька спрощених та важливих моментів, які вам найкраще запам’ятати:

  • USB-A та USB-C можуть мати різні стандарти передачі даних, аж до USB 3.2, який визначає їх загальні можливості передачі.
  • USB 3.2 назад сумісний з іншими стандартами, що робить його чудовим стандартом для користувачів, хоча він може вимагати від вас використання додаткових адаптерів.
  • З’єднання USB-C – єдине, що підтримує весь потенціал USB 3.2.
  • Переконайтеся, що всі зовнішні кабелі, шнури та пристрої сумісні зі стандартом передачі даних USB. Це проста відповідність: якщо ви отримуєте порт з USB 3.2, ваш кабель та підключений до нього пристрій також повинні підтримувати стандарт 3.2.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.