Чому компактні смартфони відходять у минуле

Чому компактні смартфони відходять у минуле
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дедалі менше компаній випускають пристрої з пристойними параметрами і діагоналлю екрана до 6 дюймів. Так, на зміну мініатюрному флагману ASUS Zenfone 10 прийшла “лопата” Zenfone 11 Ultra. А купертинівський IT-гігант відмовився від міні-айфонів ще у 2022 році. Розповідаємо, чим викликана така тенденція.

Як ринок захопили великі телефони

У міру розвитку ринку смартфонів уявлення про ідеальну діагональ поступово змінювалися. Якщо в перші роки стандартом вважалися 3,5-4 дюйма, то вже на початку 2010-х гаджети стрімко вийшли за ці рамки. Законодавцем мод на значні дисплеї прийнято вважати Samsung Galaxy Note першого покоління (2011). Втім, масова аудиторія не відразу оцінила переваги нового форм-фактора – 5,3 дюйма здавалися величезними. Тому вендори, збільшуючи розміри основних флагманів з кожним роком, паралельно випускали їхні малогабаритні модифікації. Наприклад, разом із Galaxy S3 (4,8″) дебютував S3 mini (4″).

Пізніше багато брендів стали включати в лінійку як мінімум дві моделі: базову (маленьку) і поліпшену (збільшену за розмірами). Оскільки топовий варіант, як правило, пропонував кращі характеристики і активніше рекламувався, популярність зміщувалася в його бік. А зручність перегляду контенту і ємна батарея стали важливішими за портативність для більшості користувачів. До того ж за рахунок зменшення рамок екрана і товщини корпусів діагоналі зростали з мінімальними втратами комфорту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Стабільний, але недостатній попит

Незважаючи на перераховані фактори, ще залишилися ентузіасти, які люблять компактні телефони. У таких колах моделі на кшталт ASUS ZenFone 9/10 і iPhone mini користуються визнанням. Однак хороші відгуки не завжди гарантують високі продажі. Яскравий приклад: iPhone 12 mini (2020) продався набагато гірше, ніж Apple очікувала, склавши лише 5% від реалізації 12-ї лінійки. Ще менш затребуваним виявився iPhone 13 mini, і вже наступного року його замінив iPhone 14 Plus.

Що стосується ASUS, ситуація неоднозначна. Після релізу ZenFone 11 Ultra (6,78″) компанія не стала ні спростовувати, ні підтверджувати чутки про вихід малоформатного ZenFone 11 в майбутньому. Але з урахуванням нинішніх реалій логічно припустити, що виробник зробив ставку на немаленьку модель. І якщо це так, ймовірно, ми втратили останній бренд, який випускав міні-флагмани з передовою начинкою. Не сказати, що подібних пристроїв зовсім не залишилося: досі продаються бюджетники на кшталт Soyes S23 Pro. Але недорогі рішення часто не відрізняються якістю.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.