Статті

Смартфони в розстрочку без переплат: чому це погана ідея

Share

Оформлення розстрочки в магазині техніки дозволяє придбати смартфон зараз, а оплачувати його частинами. Вартість при цьому ділиться на число місяців — чим більший термін розстрочки, тим менше доведеться платити щомісяця. В результаті покупець має заплатити саме ту суму, що вказана на ціннику без переплат. Відсотки можуть нараховуватись лише, якщо розстрочка оформляється через банк. Однак у такому разі переплату виключає сам магазин: він робить знижку на смартфон у сумі відсотків. Таким чином кінцева вартість залишається тією ж, а покупцю не доводиться переплачувати.

Проте продавці мають інші способи нажитися на клієнтах, які бажають оформити розстрочку. Для цього вони можуть вдаватися до кількох хитрощів – розповімо про них докладніше.

Продавець нав’язує аксесуари

При оформленні розстрочки продавці нерідко пропонують придбати додаткові аксесуари на певну суму, наприклад, захисне скло та чохол. Найчастіше покупці погоджуються: когось переконує продавець, а хтось думає, що вартість аксесуарів також входить у розстрочку. Насправді клієнту доводиться додатково оплачувати непотрібні йому покупки: у середньому такий набір захисту для телефону доведеться віддати від 500 до 1500 гривень.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо клієнт відмовляється купувати аксесуари, продавець може заявити, що без цього оформити розстрочку не вийде, а за правилами – це обов’язкова умова. Насправді така відповідь лише привід підвищити продажі захисного скла та чохлів, за якими женуться продавці магазинів техніки. Покупець має право відмовитися від додаткової покупки та оформити розстрочку без неї. Якщо продавець наполягає на своєму, необхідно послатися на закон про захист прав споживачів, а як крайнє — відправити скаргу до служби захисту населення.

Продавець нав’язує страховку

Інший спосіб змусити покупця заплатити більше – нав’язати йому додаткову страховку чи продовження гарантійного терміну. У цьому випадку продавець може наполягати на тому, що придбати її обов’язково, а без страховки оформити розстрочку не вийде. У разі відмови від пропозиції знову потрібно посилатися на закон про захист прав споживачів, в якому зазначається, що продавець не має права нав’язувати покупцю додаткові послуги чи товари.

Є й хитрість для особливо наполегливих продавців: страховку можна оформити, а потім відмовитися від неї. Для цього в період до 14 днів з дня оформлення страхового полісу потрібно звернутися до страхової компанії та надати письмову заяву про відмову. Після цього гроші за оформлення невдовзі повернуться покупцю.

Пропозиція кредиту замість розстрочки

Деякі продавці йдуть ще далі і просто дурять покупця, користуючись його неуважністю чи незнанням. Коли клієнт погоджується на розстрочку, продавець починає оформляти її — для цього потрібно отримати відповідь від банку, через яку процедура проходитиме. Коли клієнту надходить позитивна відповідь, виявляється, що банк погодився не на розстрочку, а на кредит із певним відсотком річних.

При цьому продавець навмисно підміняє поняття та стверджує, що оформляється саме безвідсоткова розстрочка. Якщо покупець не вивчить умови договору самостійно і повірить продавцю на слово, то оформить справжнісінький кредит, в якому йому доведеться сильно переплатити за новий телефон.

Таким чином, оформлення розстрочки на смартфон у магазині техніки може виявитися поганою ідеєю, якщо погоджуватися на всі пропозиції продавця та неуважно укладати договір. Але є і спосіб, як напевно уникнути обману та довгих суперечок із продавцем — для цього оформляти розстрочку необхідно на сайті магазину. На ньому покупець зможе спокійно ознайомитися з умовами, щомісячною сумою оплати, а жодні додаткові аксесуари не нав’язуватимуться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Все як у Apple. Samsung згорнула перспективний проєкт

    Слідом за колегами з Купертіно, корейський бренд відмовився від розвитку систем автономного водіння. Про це…

    12.05.2024

    Підводний велосипед Seabike дасть змогу плавати з великою швидкістю

    Плавання - дуже цікаве, корисне і захоплююче заняття, але воно буває вкрай виснажливим, особливо для…

    12.05.2024

    Apple додасть функцію транскрибування голосових записів до тексту в iOS 18

    Почався зворотний відлік часу, коли Apple планує впровадити в iPhone функції, що базуються на штучному…

    12.05.2024

    NASA показало, як виглядають чорні дірки зсередини (відео)

    Створена фахівцями NASA за допомогою комп'ютерного моделювання візуалізація дозволяє віртуально зануритися в центр горизонту подій…

    12.05.2024

    iPhone 16 Pro і Pro Max отримають ще яскравіший дисплей

    Pro-версії iPhone 16, які дебютують цієї осені, отримають яскравіший дисплей. Про це у своєму акаунті…

    12.05.2024

    Незабаром Google Messages отримає нову функцію

    Якщо ви користуєтеся Android, вам варто скористатися додатком Google Messages. Він має всі функції RCS,…

    12.05.2024