Смартфони

10 функцій Android, які варто перенести на iPhone у 2024 році

Share

У iOS вже накопичилося багато класних фішок, розробникам складно придумати щось нове. Для об’єктивності пропонуємо заглянути в стан конкурентів та скласти список хотівок, які є на Android. 

1. Запис телефонних розмов

Мені особисто не потрібна ця опція, але у багатьох власників iPhone це хотівка №1. Записати переговори на Android дуже просто, опція може бути вбудована в систему або ланчер від виробника, а може бути реалізована за допомогою сторонніх програм.

На iOS для цього потрібно винаходити велосипед.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Вільна сітка розміщення іконок

Ось цю помилку давно настав час виправити. З моменту появи першого айфону розробники не дозволяють нам розставляти іконки довільно. Ярлики програм завжди стоять один за одним і тяжіють до верхнього лівого кута екрана.

Зі зростанням діагоналі смартфонів і появою iPad проблема стає дедалі помітнішою. Багато хто просто хоче розташувати іконки у зручному місці, щоб дотягуватися до них однією рукою у звичному хваті смартфона.

Зараз на iOS це можливо лише за допомогою милиць та сторонніх додатків. А «прозорі» віджети для усунення іконок до нижньої межі екрану викликають глузування з боку користувачів Android.

3. Управління звуком із різних додатків

А ось це одна з моїх основних хотівок. Коли бачу, як це реалізовано на Android, по-доброму заздрю. Часто спілкуюся з кимось аудіо- або відеозв’язку і при цьому працюю зі смартфоном. Якщо в цей момент увімкнути якусь програму зі звуком, розмовляти буде неможливо. Голос співрозмовника змішається зі звуками програми і розібрати що-небудь вийде важко.

Не зрозумію, чому не можна додати регулятор гучності до різних програм під час дзвінків або просто вимикати звук для всіх інших програм під час розмови. Android з цим повний порядок.

4. Повноцінний файловий менеджер у системі

Довгий час у iOS взагалі не було стандартного файлового менеджера для роботи з даними та зовнішніми накопичувачами. Потім розробники представили додаток Файли і щорічно додають до нього півтори корисні фішки.

Зараз утиліта багато вміє, але досі не стала повноцінним файловим менеджером на пристрої.

Головна претензія до програми Файли – робота програми у своїй обмеженій пісочниці. Там можна знайти тільки дані з деяких програм і файлів в iCloud. Бажаєте отримати доступ до фото або відео з галереї, файлу з поштового вкладення, що пересилається в месенджері даних – спочатку скопіюйте їх у файли.

Я не говорю про повний доступ до системи, файлів ОС та інших небезпечних місць. Потрібно лише відкрити доступ до стандартної галереї та папок з даними для всіх встановлених програм. Ось тоді програму можна буде називати повноцінним файловим менеджером.

5. Сторонні програми у Пункті управління

На Android можна додавати будь-які сторонні перемикачі до шторки з кнопками. У iOS більшість кнопок намертво прив’язані до своїх місць, а додавання сторонніх суворо заборонено. Нам навіть не дають можливість розмістити там важливі системні тумблери, наприклад меню вибору активних eSIM.

Та й стандартний набір кнопок багато хто хотів би переналаштувати під свої потреби.

6. Зручний доступ до Пункту управління та Центру повідомлень

Ще одна проблема великого екрану – незручний спосіб відкриття шторки з пропущеними повідомленнями чи системними перемикачами. Для цього доводиться задіяти другу руку, перехоплювати смартфон або використовувати жест .

Натомість у нас є зручний жест виклику пошуку Spotlight, яким користуються одиниці. Жест можна сміливо передати на користь виклику однієї з верхніх шторок, а для пошуку використовувати кнопку над панеллю Dock.

7. Більше опцій для вибору програм за замовчуванням

Давно в iOS не було навіть можливості замінити стандартний браузер і поштовий клієнт. Посилання відкривалися в дефолтних програмах і доводилося вручну переносити їх у сторонній додаток, що використовується.

Потім розробники дозволили вибирати сторонній браузер і поштовик як основний. Але на цьому щедрість купертинівців закінчилася.

Хотілося б отримати більше параметрів для дефолтних програм. Наприклад, сторонню дзвонилку, адже стандартну завзято не хочуть міняти в Apple. Якоїсь миті така можливість була і в App Store існувало кілька придатних альтернатив.

8. Свайп для повернення назад біля будь-якої межі екрану

Нещодавно помітив, як знайомий хвацько управляється зі своєю «лопатою» на Android правою рукою. Він робить жест скидання біля правої межі екрана і потрапляє в попереднє меню. Це не зовсім вкладається в стандартну логіку, але дуже зручно.

Більшість користувачів смартфонів – правши та тягнутися до лівої межі екрану для повернення до попереднього меню незручно. На звичайній моделі iPhone це ще можливо, але на Plus і Pro Max – неможливо. Доводиться задіяти другу руку або спочатку тримати смартфон у лівій руці.

9. Зручний жест зумування

Ще одна фішка в скарбничку зручних жестів – зумування з подвійним тапом. Працює все це в такий спосіб: двічі торкаємося екрана і після другого натискання ведемо палець вниз для збільшення або вгору для зменшення.

Зараз на iPhone таке працює у деяких навігаторах та картографічних сервісах. Хотілося б отримати фішку на рівні системи, щоб вона запросто спрацьовувала у браузері чи галереї.

10. Налаштування автовідключення для точки доступу

Точка доступу на iPhone живе своїм життям. Якщо якийсь час підключені пристрої не споживають трафік, Інтернет з айфону зупиняється. Наприклад, коли пропадає домашній інтернет, роздаю трафік зі смартфона. Поки працюю на комп’ютері, все працює справно, але варто відволіктися від роботи на 15-20 хвилин, і точка доступу в iOS йде в режим сну.

Я перестаю отримувати сповіщення на Mac і для колег у месенджерах стаю офлайн. Зрозуміло, це зроблено для енергозбереження, але іноді хотілося б контролювати роботу фішки. Тим більше, що в Android є вдалий приклад.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024