Статті

Вхідний дзвінок і моментальне скидання – хто і навіщо так робить

Share

Багато хто стикався з дивними дзвінками: після нетривалого виклику (може тривати від 1 до 3 секунд) невідомі скидають його. Як показує практика, у 99% випадків дзвонять у такий спосіб шахраї та рекламні відділи компаній, а також автоматичні розсилки.

З одного боку, такі дзвінки здаються невинними, адже зловмисники не встигають встановити контакт із потенційною жертвою. Але насправді цей спосіб обдзвону виявляється для шахраїв ще ефективнішим, ніж той, при якому вони чекають відповіді.

Навіщо дзвонять та скидають?

Дзвінок і моментальне скидання – спосіб прискорити процес обдзвону жертв або потенційних клієнтів шахраями та спамерами. Найчастіше дзвінки здійснюються автоматично за допомогою спеціальних програм. Що більше дзвінків зроблено, то більше людей зможуть охопити зловмисники. Оскільки придбати базу номерів для них не становить проблеми, список абонентів для дзвінків постійно поповнюється.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Примушують абонента виявити активність

Вхідний виклик та скидання дозволяють шахраям та спамерам витратити на кожну людину мінімальну кількість часу, але при цьому зацікавити її. Пропущений виклик змушує жертву ворожити, хто їй дзвонив. Оскільки життя багатьох абонентів пов’язане з постійними дзвінками (колеги, клієнти, доставники, дзвінки по залишеним оголошенням і т.д.), частина з них передзвонює на номер невідомих, щоб не пропустити важливий дзвінок.

Після того як жертва передзвонює, шахраї можуть перейти до наступної фази дій:

  • Попередня — виклик у відповідь фіксується, а номер зараховується як «активний». Після цього номер вносять до списку для подальших дзвінків і наступного разу телефонують на нього вже зі справжніми спробами обману чи реклами.
  • Активна — щойно жертва передзвонює, зловмисники одразу переходять до справи. Якщо дзвонять спамери, то вони починають рекламувати товари чи послуги, якщо шахраї – жертву намагаються обдурити однією із схем.

Незалежно від того, яку модель поведінки обрали зловмисники, номер жертви надається у списку «активних» абонентів. Навіть якщо вона зможе розпізнати обман, на її телефон почне надходити значно більше небажаних викликів, ніж зазвичай.

Примушують зателефонувати на платний номер

Зловмисники та рекламні відділи компаній можуть орендувати платні номери, розраховані на вихідні дзвінки абонентів. Як тільки жертва передзвонює, її різними способами утримують на лінії: просять зачекати на з’єднання, програють автоматичне повідомлення, заманюють «вигідними» пропозиціями, щоб абонент залишився і дослухав. Чим більше часу жертва проведе на лінії, тим вищий виявиться рахунок – один вихідний дзвінок на платний номер в середньому обходиться абоненту кілька сотень рублів.

При цьому зловмисників рідко вдається закликати до відповідальності. Оскільки жертва зателефонувала самостійно, тобто. спамери не нав’язували їй рекламу, і пред’явити їм часто нічого.

Що робити, якщо дзвонять та скидають?

Хоча багато абонентів керуються правилом “не відповідати на дзвінки з невідомих номерів”, для деяких це не варіант. Особливості роботи значної частини людей мають на увазі дзвінки від незнайомців, пропускати які не хочеться. На щастя, зараз з’явилося достатньо способів розпізнавання шахраїв та спамерів для тих, хто не може дозволити собі ігнорувати дзвінки через роботу чи з інших причин. Найефективніші з них:

  1. Віртуальні секретарі. Це послуга мобільних операторів, яка використовує штучний інтелект для відповіді на дзвінки абонента. Секретар записує зміст дзвінка у вигляді голосового та текстового файлу, а потім надсилає його абоненту. Так він зможе дізнатися, хто саме йому дзвонив.
  2. Мобільні визначники. Визначити, чи є номер шахрайським, чи допомагають додатки. Вони працюють з базами номерів зловмисників, тому можуть показати відгуки на того, хто дзвонив, і його репутацію.
  3. Ручна перевірка. Перевіряти номери можна і самостійно – достатньо вбити номер невідомого в пошуковий рядок браузера та відкрити сайти, де про нього є інформація.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    TrendForce: у 2024 році ринок OLED-моніторів зросте більш ніж на 160%

    Як повідомляє команда аналітичної компанії TrendForce, у 2024 році постачання OLED-моніторів значно зросли — якщо…

    16.05.2024

    Представлений смартфон Sony Xperia 1 VI з основною камерою 48 Мп

    У середу компанія Sony провела віртуальний захід, на якому анонсувала нові смартфони лінійки Xperia. Чільне…

    16.05.2024

    Samsung знову надсміхається над Apple у новій рекламі

    Samsung зробив це знову. Компанія, яка вважає Apple своїм конкурентом і основним клієнтом, має історію…

    16.05.2024

    Google Pixel 8a з першим оновленням отримує генератор шпалер на основі ШІ

    Світ смартфонів не стоїть на місці, і компанії постійно шукають нові способи здивувати та порадувати…

    16.05.2024

    Названо смартфони Nokia які отримають Android 15

    Nokia - один з небагатьох брендів, які пропонують на своїх смартфонах версію Android, близьку до…

    16.05.2024

    Виявлено перший троян для iPhone: ступінь його ризику досі невідома

    Торік, у жовтні 2023 року, на Android з’явився новий троян “Golddigger”, який використовує служби доступності.…

    16.05.2024