ТОП-5 кулерів для процесорів Intel Core 14-покоління

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У чотирнадцятого покоління Intel Core не тільки зросла тактова частота, а ще й збільшилася кількість ядер. Техпроцес при цьому залишився старим 10-нанометровим, що принесло підвищення тепловиділення. Боксовим міні-кулером вдасться охолодити хіба що молодший процесор Core i3. Тоді як середнім Core i5 та i7 потрібен вже баштовий кулер або маленька водянка, а старшому Core i9 — обов’язково велика водянка. Ми підібрали п’ятірку тихих і ефективних процесорних охолоджувачів.

Zalman CNPS13X — однобаштовий кулер від південно-корейського бренду з 12-сантиметровим вентилятором. Лопаті сильно загнуті та мають зазубрини для покращення аеродинаміки, сам виробник називає їх акулячими плавцями (Shark Fins). Гідравлічний підшипник прослужить щонайменше 40 тисяч годин, а швидкість обертання варіює в межах 600 – 2000 об/хв. Підключається кулер до материнської плати двома кабелями. Перший — це 4-піновий PWM для автоматичного керування швидкістю вентилятора залежно від температури процесора.

Другий кабель — 3-піновий для синхронізації ARGB підсвічування декоративної кришки кулера з материнської платою і, як результат, усіма іншими комп’ютерними компонентами, що світяться. Кришка ховає некрасиві запаяні кінці теплотрубок, яких п’ять штук. І мідні трубки, і алюмінієві ребра пофарбовані у спільний чорний колір, що уніфікує зовнішній вигляд кулера та захищає від корозії. З процесором трубки контактують через посередницьку пластину Reverse Direct Touch. Важить кулер трохи більше 800 грамів і здатний охолодити проц з TDP до 240 Вт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

APNX AP1 White — білосніжний кулер від нового суббренду Aerocool, хоча існує й версія чорного кольору. П’ять теплотрубок, кожна діаметром 6 міліметрів, контактують з процесором напряму за технологією HCTT. Це особливо ефективно для проців з великим суцільним кристалом, наприклад Intel Core i7 чи AMD Ryzen APU. Заявлений показник TDP до 245 Вт. Масив ребер огорнутий декоративним кожухом, причому не пластиковим, а металевим. Окрім декоративної функції, він ще й спрямовує повітряний потік в правильному напрямку.

Зміщення у сторону VRM дозволяє встановити кулер, не знімаючи вентилятора. І ще допомагає уникнути конфліктів з високою оперативною пам’яттю навіть у першому слоті DIMM материнської плати. Кулер сумісний з усіма популярними сокетами, в тому числі новітніми Intel LGA 1200 / 1700 і AMD AM4 / AM5. Пропелер діаметром 12 см побудований на максимально надійному гідро-динамічному підшипнику FDB з ресурсом безвідмовної роботи до 80 тисяч годин. Швидкість обертання складає 600 – 1800 обертів, а лопасті прикрашені ARGB підсвічуванням.

be quiet! Dark Rock Elite — суперкулер від німецького бренду з TDP 280 Вт, що дозволяє йому на рівних конкурувати з двосекційними водянками. Складається з двох алюмінієвих башт і семи мідних трубок, все це разом вкрите чорною фарбою з керамічними вкрапленнями для покращення розсіювання тепла. Контактує з процесором через нікельовану пластину, що довзоляє використовувати не лише термопасту, а й рідкий метал. Укомплеваний двома фірмовими вентиляторами be quiet! Silent Wings діаметром 135 міліметрів.

Ці пропелери мають аеродинамічні канавки на лопастях для зниження повітряних завихрень, шестиполюсний електромотор для кращого центрування та гідро-динамічний підшипник з ресурсом до 300 тисяч годин. Вентилятори монтуються з допомогою напрямних салазок, що дозволяє регулювати їхню висоту відповідно до оперативної пам’яті. Цим самим вирішена проблема двобаштових кулерів, у яких один з вентиляторів знаходиться над слотами ОЗП. Декоративна кришка прикрашена ARGB підсвічуванням та оснащена перемикачем швидкості: безшумна чи високопродуктивна.

ID-Cooling Auraflow X 240 Evo Snow — система водяного чи, точніше, рідинного охолодження, адже всередині циркулює не вода, а спеціальна рідина холодоагент, що є діелектриком. На відміну від кастомних СРО, які потрібно купувати по запчастинах, одразу включає все необхідне: помпу, шланги, радіатори і два вентилятори. Щоправда, дозаправити з часом водянку замкнутого циклу не вийде. Помпа побудована на антикорозійному керамічному підшипнику і працює на фіксованій швидкості 2100 об/хв, що результує у помірні 25 дБ шуму. Більшість конкурентів значно шумніші.

Помпа прокачує солідні 116 літрів рідини за годину, що вкупі з дванадцятьма каналами радіатора дозволяє розсіювати до 250 Вт тепла. Помпа з’єднана з радіатором двома шлангами довжиною 40 см з нейлоновим захистом від перегину. Два комплектні вентилятори діаметром 12 см з гідравлічним підшипником працюють на швидкості 700 – 1800 об/хв. Лопасті вентиляторів і кришка помпи прикрашені багатоколірним підсвічуванням. Варто врахувати, що це не 3-пінове ARGB з напругою живлення 5 В, а 4-пінове RGB на 12 В.

SilverStone IceMyst 360 — трьохсекційна система рідинного охолодження, яка вже однозначно ефективніша за будь-який повітряний кулер, навіть гігантський. Мідна пластина трохи випукла по центру для більш надійного контакту з процесором. Вентилятори підключаються послідовно один до одного для централізованого налаштування швидкості і підсвічування, та для зменшення хаосу кабелів усередині ПК. У комплекті з водянкою постачається хаб з десятьма режимами підсвічування, на випадок якщо у вашої материнки немає ARGB конектора.

За бажанням можна докупити четвертий вентилятор — маленький SilverStone IMF70, який кріпиться на кришку помпи. Він обертається на 360°, щоб спрямувати потік повітря на підсистему живлення VRM, оперативну пам’ять чи SSD. Також існує водянка серії IceMyst із ще більшим радіатором — 420 міліметрів, тобто з трьома 14-сантиметровими пропелерами. Але моделі корпусів, у які вміщається настільки габаритна СРО, можна перелічити буквально на пальцях однієї руки. Втім, власникам дуже гарячих процесорів Intel Core i9 може бути корисним.

Рекомендуємо прочитати:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.