Статті

Для чого потрібен Bluetooth, якщо є Wi-Fi – простими словами

Share

Багато хто плутається для чого потрібен Bluetooth, якщо є Wi-Fi — для чого ці дві технології, яких об’єднує, за фактом, тільки одне: обидва стандарти є бездротовими та створені для передачі даних. За ідеєю, можна було об’єднати ці технології, але досі цього не зроблено — у смартфонах присутні два модулі бездротового зв’язку – Wi-Fi та Bluetooth (крім NFC та модуля роботи зі стільниковою мережею). 

Дальність дії

Дальність сучасного Wi-Fi — сотні метрів, а у Bluetooth за добрих умов складе кілька десятків метрів. У модуля Wi-Fi більш чутливий приймач і передавач, а протокол Bluetooth і не передбачає підключення пристроїв на великих відстанях – мається на увазі, що обидва “блютус” девайса повинні бути поруч. Якби всі ставили модуль Wi-Fi замість Bluetooth, це було б невиправдано дорого, а гаджети не були б такими мініатюрними.

Швидкість у Wi-Fi більше

А Bluetooth з’єднання висока швидкість не потрібна. Як правило, через “блютус” підключають дрібні гаджети – клавіатуру, мишу, навушники. Рідко коли це з’єднання використовується для передачі файлів через низькі швидкості. Для порівняння, швидкість сучасного Wi-Fi може становити кілька гігабіт, а у «синього зуба» одиниці мегабіт. Wi-Fi призначений для підключення пристроїв до інтернету та локальних мереж, а «блютус» створений виключно для з’єднання між одним та другим пристроєм (peer-to-peer).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Енергоспоживання у Wi-Fi вище

Якби ваші бездротові навушники мали модуль Wi-Fi, то вони розряджалися приблизно за півгодини прослуховування музики. Сам модуль споживає багато енергії, адже його неможливо зробити слабкішим — не можна відходити від стандарту. А ось Bluetooth славиться своїм низьким енергоспоживанням – в режимі очікування гаджети можуть працювати тижнями та чекати сигналу, тому останній добре підходить для керування тими чи іншими гаджетами.

Але є ще одна цікава технологія – NFC, багато хто її знає через можливість оплатити смартфоном на касі. Але ця технологія є досить цікавою і також використовується для управління або передачі дуже малого обсягу інформації в тих місцях, де наявність модуля Bluetooth не потрібна. Наприклад, для поєднання двох пристроїв, відкриття дверей, передачі якихось ідентифікаційних даних.

Як ви вже зрозуміли – використовувати Wi-Fi замість Bluetooth – це як прибирати від снігу величезним грейдером невелике подвір’я. А коли і «блютус» зайвий, а потрібно передати лише кілька байт інформації на відстані пари сантиметрів використовують NFC.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Sony 15 травня проведе велику презентацію: що побачимо

    Компанія Sony намітила на 15 травня презентацію новинок. Нам покажуть 2 смартфони. За інформацією з…

    09.05.2024

    Вразливість Telegram дозволяє відстежувати розташування користувачів

    У мережі з'явилася інформація про те, як можна визначити місцезнаходження користувачів Telegram у режимі реального…

    09.05.2024

    Samsung знову починає випускати оновлення One UI 6.1 для серії Galaxy S22

    Samsung випустила оновлення One UI 6.1 для серії Galaxy S22 на початку цього місяця, але…

    09.05.2024

    Аналітики: покупці не заощаджують на нових iPhone

    Аналітична агенція Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) досліджувала переваги покупців iPhone і з'ясувала, що Apple…

    09.05.2024

    Новий iPad Pro з чіпом M4 виявився потужнішим навіть за MacBook Pro

    За тиждень до офіційної презентації нового iPad Pro з чіпом M4 в мережі з'явилися перші…

    09.05.2024

    Чому не можна заряджати смартфон до 100% і розряджати до 0% – просте пояснення

    Користувачі, які часто розряджають свої мобільні телефони до 0 відсотків, роблять серйозну помилку. Ситуація ще…

    09.05.2024